ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Mάη μου με τα άνθη σου...

Tweet
Share
Tweet
Share

Πρωτομαγιά, τα λούλουδα γιορτάζουν/Και τα πουλιά τα ταίρια τους φωνάζουν, τραγουδούν το Μάη Μάη, γύρω στα κλαδιά……

Ο Μάης, ο μήνας των λουλουδιών και της βλάστησης, η κορύφωση της Άνοιξης αλλά και ο μήνας που σύμφωνα με τις λαϊκές δοξασίες είναι φορτισμένος με μαγική ενέργεια. Η παρετυμολογική σύνδεση του με τις λέξεις μάγια και μαγεία, έχει δημιουργήσει μια σειρά από προλήψεις η γνωστότερη από τις οποίες είναι η αποφυγή των γάμων αυτό το μήνα. «Το Μάη μήτε δέντρο να φυτέψεις, μήτε παιδί να παντρέψεις» συμβουλεύει η παροιμία. Η γιορτή της Αγ.Μαύρας (3 Μαίου) επίσης είναι μια μέρα με κάποια επιφύλαξη, αρνητική, με την δυσοίωνη σημασία που προοιωνίζει το μαύρο χρώμα, όπως και η ημέρα της γιορτής του Ιωάννη του Θεολόγου (8 Μαίου) είναι επικίνδυνη, συνήθως βρέχει ή ρίχνει χαλάζι με αποτέλεσμα να καταστρέφονται τα σιτηρά.

«Στον καταραμένο τόπο Μάη μήνα βρέχει» αποφαίνεται μια άλλη παροιμία.

Πέρα όμως από τις δεισιδαιμονικές αντιλήψεις και προλήψεις, ο Μάης είναι ο μήνας της χαράς, των λουλουδιών και της λατρείας της βλάστησης.

Ιδιαίτερα την πρώτη μέρα, η Πρωτομαγιά, εκτός από την ξεχωριστή της σημασία που έχει και στην χώρα μας σαν γιορτή των εργαζομένων, συμβολικά είναι και η οριστική νίκη της φύσης στον αγώνα της για νέα καρποφορία.

magia

Οι κάτοικοι της υπαίθρου φτιάχνουν το παραδοσιακό πρωτομαγιάτικο στεφάνι με λογής άνθη και πρασινάδες, καρφώνοντας κι ένα σκόρδο ή ένα αγκάθι στην μέση σαν αποτρεπτικό όποιου κακού. Στην Μήλο όταν τα κορίτσια κρέμαγαν το μαγιοστέφανο στις πόρτες τους τραγουδούσαν: Όξω ψύλλοι και κοριοί/και θεριά και ποντικοί,/μέσα πλούτος και χαρά/κ’ η κυρά η Παναγιά.

Την ομορφιά όμως του Μάη θέλει κι ο αστός να την φέρει σπίτι του, γι' αυτό και εκείνη την ημέρα ξεχύνεται στις κοντινές του εξοχές και μαζεύοντας αγριολούλουδα φτιάχνει το πρωτομαγιάτικο στεφάνι του.

magia 2

Στην Κέρκυρα για να μπουν τα καλά του Μάη στα σπίτια, οι νέοι περιέφεραν τραγουδώντας στους δρόμους, ένα κορμό τρυφερού κυπαρισσιού σκεπασμένο με άνθη και ένα στεφάνι,  φορτωμένο με φρούτα και άλλους καρπούς.

Δ.Κ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman