ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Γνωρίστε τον Αλέξη Δαμιανό σε επτά ημέρες

Tweet
Share
Tweet
Share

«Θέλω επιτέλους να γδυθούμε όλοι σ' αυτόν τον τόπο και να δηλώσουμε πραγματικά ποιοι είμαστε. Ποιος είναι ο καθένας μας. Ποιος είναι ποιος. Όχι στα ψέματα. Όχι με τα ψέματα. Να δούμε αν υπάρχουν ακόμη άνθρωποι μεταξύ μας που φροντίζουν να μην εξευτελίζεται η πατρίδα μας, η ζωή μας. Που προστατεύουν εκείνους που αγωνίζονται πάντα να δημιουργούν, να καταθέτουν, να μην καταστρέφουν. Να μη δοξολογούν τα τίποτα. Το Τίποτα».

Τα λόγια είναι του Αλέξη Δαμιανού, μιας από τις πιο ενδιαφέρουσες φυσιογνωμίες του ελληνικού κινηματογράφου και της φτωχής πνευματικής ζωής της χώρας που πλούτισε η φλεγόμενη παρουσία του. 

Κοντά μισόν αιώνα από τότε που η πρώτη του ταινία με τίτλο «Μέχρι το πλοίο» (1967), πρωτοπροβλήθηκε στην «Αλκυονίδα», στον ίδιο χώρο, ξεκινά από σήμερα ένα μεγάλο αφιέρωμα σε αυτόν τον χαρισματικό άνθρωπο, που χάρη στην πολυσήμαντη «Ευδοκία», πέρασε αυτοδικαίως στην Επικράτεια της Αλήθειας.

Το αφιέρωμα με τίτλο «Μια δυνατή φωτιά» ξεκινά απόψε Πέμπτη (5 /5) και θα διαρκέσει έως την Τετάρτη (11/5). Επτά ημέρες με προβολές, εκδηλώσεις, συζητήσεις και την προσδοκία να παρουσιαστεί ολοκληρωμένα το έργο του ποιητή, συγγραφέα, σκηνοθέτη και ηθοποιού.

Μιλώντας ο ίδιος την εκπομπή «Παρασκήνιο» και στον Λάκη Παπαστάθη το 1995, είχε πει:

«Το θέμα είναι πόσο αγαπάμε αυτό τον τόπο. Πάμε να του βρούμε την ταυτότητά του, όλοι. Ψάχνουμε μια ταυτότητα όλοι μας, άλλοι πιο πολύ, άλλοι λιγότερο, άλλοι με περισσότερα ελαττώματα άλλοι με λιγότερα. Ανθρωπάκια του θεού είμαστε όλοι. Τα επιτεύγματά μας δεν έχουν τόση σημασία. Σημασία έχει η μάχη του καθενός μας.

Πήραμε τη συνταγή την ξένη και προσπαθήσαμε να την εφαρμόσουμε εδώ. Και γίναμε γελοίοι. Και τη γελοιότητα αυτή την κάναμε αποδεκτή. Από έναν λαό που τραγουδούσε τα δημοτικά τραγούδια, έναν λαό τόσο ερωτικό που πάλλεται, που τρέχει σαν το νεράκι. Όλες αυτές τις μνήμες για την καταγωγή πρέπει να τις ξυπνήσουμε. Η λήθη που υπάρχει δεν μπορεί να πάει παραπέρα. Πρέπει να φτάσουμε στην Αλήθεια που σημαίνει μη Λήθη, το στερητικό Α και τη Λήθη. Να φτάσουμε στην ομολογία, στη ταπείνωση. Και ν’ αγαπάμε, όποιος δεν αγαπά εκείνος χάνει».

(Όλο το πρόγραμμα στο: https://www.facebook.com/AlexisDamianosAfieroma).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman