ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Η μυρωδιά της θάλασσας... μπορεί να σώσει τη γη

Tweet
Share
Tweet
Share

Η μυρωδιά της θάλασσας οφείλεται σε ένα μικρό θαλάσσιο οργανισμό που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με δημοσίευμα της Independent.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, τα μικρόβια αυτά είναι τόσο μικρά που περίπου μισό εκατομμύριο από το είδος τους μπορούν να βρεθούν μέσα σε ένα μόλις κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό νερό. Ταυτόχρονα είναι και τόσα πολλά που φαίνεται να έχουν σημαντική επίδραση στο κλίμα της Γης.

Το μικρόβιο –που φέρει την ονομασία Pelagi bacterales- αντλεί σε τεράστιες ποσότητες δύο είδη αερίου με θείο. «Ο καθένας ξέρει αυτά τα αέρια από τις μυρωδιές τους», δήλωσε ο καθηγητής Steve Giovannoni, μικροβιολόγος στο Oregon State University. «Μία από αυτές τις ενώσεις – διμεθυλοσουλφίδιο ή DMS – την αναγνωρίζουμε στη μυρωδιά της θάλασσας.»

Το άλλο αέριο, μεθανοθειόλη, φέρνει στο μυαλό διαρροές αγωγών φυσικού αερίου. Στην ατμόσφαιρα, το DMS οξειδώνεται σε θειικό οξύ, το οποίο μπορεί να μεταβεί στα σύννεφα και να αλλάξει τη θερμότητα της γης.

Θεωρείται επίσης πως τα σύννεφα παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του κλίματος της γης, δεδομένου ότι μπορούν να αντανακλούν το φως του ήλιου. Ενώ μπορούν να λειτουργήσουν σαν μια κουβέρτα κρατώντας τη γη ζεστή, πιστεύεται ότι συνολικά επιδρούν και δροσίζουν τον πλανήτη. Μερικοί επιστήμονες έχουν ακόμη προτείνει τη δημιουργία τεχνητών σύννεφων για να βοηθήσουν στη μείωση της υπερθέρμανσης της γης.

Ο Dr Jonathan Todd, ακόμα ένας επιστήμονας που συμμετείχε στην έρευνα, τόνισε πως είχε εντοπίσει το γονίδιο που εμπλέκεται στην παραγωγή του φυσικού αερίου.

«Έχουμε μελετήσει σε μοριακό γενετικό επίπεδο για να ανακαλύψουμε πώς ακριβώς δημιουργείται το… DMS, το οποίο είναι γνωστό για την τόνωση και τον σχηματισμό νεφών», είπε χαρακτηριστικά.

«Το αέριο DMS που προκύπτει, μπορεί στη συνέχεια να παίζει ρόλο στη ρύθμιση του κλίματος μέσω της αύξησης των σταγονιδίων που πέφτουν από τα σύννεφα και που με τη σειρά τους μειώνουν την ποσότητα του φωτός του ήλιου που χτυπά την επιφάνεια του ωκεανού.»

Η Δρ. Emily Fowler, επίσης, από το πανεπιστήμιο που βρίσκεται στο Νόργουιτς, πρόσθεσε: «Το ενδιαφέρον, είναι ότι ο τρόπος που το Pelagi bacterales παράγει DMS γίνεται μέσω ενός άλλου ενζύμου. Το ίδιο είναι παρόν σε άλλα θαλάσσια είδη βακτηρίων. Αυτό πιθανόν σημαίνει ότι είχαμε υποτιμήσει πολύ τη μικροβιακή συνεισφορά στην παραγωγή αυτού του σημαντικού φυσικού αερίου.»

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman