ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

20χρονος δότης οργάνων χαρίζει ζωή σε 5 συνανθρώπους μας

Tweet
Share
Tweet
Share

Δώρο Ζωής για 5 συνανθρώπους μας, χάρισε 20χρονος δότης οργάνων από την Θεσσαλονίκη.

Η δωρεά πραγματοποιήθηκε στο Γ.Ν. Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ» την Τετάρτη 25 Μαΐου 2016. Ο άτυχος νεαρός κατέληξε από βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Μετά την επιβεβαίωση του θανάτου, η οικογένεια του βρήκε το ψυχικό σθένος να χαρίσει το μεγαλύτερο δώρο σε πέντε ασθενείς, που έχρηζαν μεταμόσχευσης.

Άμεσα ενημερώθηκε το Γραφείο Συντονισμού Μεταμοσχεύσεων Βορείου Ελλάδας και ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, που σε συνεργασία ανέλαβαν όλες τις διαδικασίες συντονισμού της λήψης των οργάνων και ανεύρεσης των κατάλληλων ληπτών, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ευρώπη. Η όλη διαδικασία από την στιγμή της έναρξης μέχρι και την πλήρη ολοκλήρωση της, διήρκησε περίπου 36 ώρες.

Στο χειρουργείο προσήλθαν ομάδες ιατρών από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βιέννης, το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και το ΑΧΕΠΑ για την αφαίρεση των πνευμόνων, του ήπατος, των νεφρών και των κερατοειδών αντίστοιχα.

Το ήπαρ μεταμοσχεύτηκε σε άνδρα 51 ετών από τη Θεσσαλονίκη, ενώ μια γυναίκα 45 ετών από την Αθήνα και μια γυναίκα 57 ετών από την Θεσσαλονίκη, που υποβάλλονταν για πολλά χρόνια σε αιμοκάθαρση, μεταμοσχεύθηκαν με νεφρό. Οι κερατοειδείς μεταμοσχεύθηκαν σε ασθενείς με οφθαλμολογικά προβλήματα στο Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ.

Αξιοσημείωτη υπήρξε η συνέπεια και η συνεργασία που επέδειξε όλο το εμπλεκόμενο στη διαδικασία ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του ΑΧΕΠΑ, οι οποίοι μάλιστα επεξήγησαν και πρότειναν τη δυνατότητα της Δωρεάς Οργάνων στους συγγενείς του εκλιπόντος.

Ο ΕΟΜ ευχαριστεί θερμά όλους, όσοι συνέβαλαν σε αυτή τη «γέφυρα ζωής» και ιδιαίτερα την οικογένεια του δότη για την πράξη αυτή ανθρωπισμού και γενναιοδωρίας. Η Δωρεά Οργάνων απαιτεί επιστημονική αρτιότητα από την πλευρά του υγειονομικού προσωπικού και ιδιαίτερη μεγαλοψυχία από την πλευρά της οικογένειας.

Ο Πρόεδρος του ΕΟΜ Καθηγητής Ανδρέας Καραμπίνης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Σε μια περίοδο όπου τόσο οι πολίτες της χώρας μας, όσο και το υγειονομικό προσωπικό των Νοσοκομείων μας ταλανίζονται από καθημερινά προβλήματα, υπερβατικές πράξεις όπως αυτή της Δωρεάς Οργάνων, συμβολίζουν την ανθρωπιά που εξακολουθεί να μας διακρίνει σε όλα τα επίπεδα. Εκ μέρους των ληπτών που ξεκινούν μια νέα ζωή, εκφράζουμε ειλικρινή συλλυπητήρια και βαθειά ευγνωμοσύνη στην οικογένεια του νεαρού δότη.»

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman