ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Σπουδαία ανακάλυψη που θα σώσει τον πλανήτη

Tweet
Share
Tweet
Share

Nέα δεδομένα φέρνει στην επιφάνεια η πρόσφατη ανακάλυψη των επιστημόνων με βάση την οποία μπορούν να μετατρέπουν και να εγκλωβίζουν τη θερμότητα του διοξειδίου του άνθρακα σε… βράχο.

Το αποκλειστικό διετές πρόγραμμα, που ονομάζεται CarbFix, αντλεί ένα μείγμα νερού με διοξείδιο του άνθρακα στα 540 μέτρα υπογείως, στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Hellisheidi στην Ισλανδία, όπως αναφέρει η Independent.

Το όξινο μείγμα διαλύει το ασβέστιο και το μαγνήσιο από τα βράχια και σχηματίζει ασβεστόλιθο, εγκλωβίζοντας μόνιμα και φυσικά το αέριο, σύμφωνα με τον Juerg Matter του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον και επικεφαλής συγγραφέα της λεπτομερούς καταγραφής του πειράματος. Ο επιστήμονας ελπίζει τα αποτελέσματα να λειτουργήσουν ως όπλο για την καταπολέμηση της ανθρωπογενούς υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Aκόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως το 95% του αερίου εγκλωβίζεται και μετατρέπεται σε πέτρα πολύ πιο γρήγορα από ό, τι προβλεπόταν αρχικά, όταν θεωρούσαν πως η δέσμευση και η αποθήκευση του άνθρακα (CCS) θα μπορούσε να πάρει χιλιάδες ή ακόμα και εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια.

«Έχουμε ό,τι ελπίζαμε και το αποτέλεσμα είναι ακόμα καλύτερο», δήλωσε ο David Goldberg, ένας γεωφυσικός στο Πανεπιστήμιο Columbia ο οποίος ενθουσιάστηκε με το πείραμα.

Η διαδικασία μπορεί να είναι ακριβή, με το πείραμα CarbFix να κοστίζει $ 10 εκατομμύρια, ενώ η αποθήκευση του φυσικού αερίου αφού βγει στον αέρα μπορεί να αποθηκευτεί υπόγεια και μερικές φορές με ένεση σε εξαντλημένα φρεάτια πετρελαίου. Έχουν ωστόσο διατυπωθεί ανησυχίες σχετικά με την παρακολούθηση του και τους τρόπους που θα διαφυλαχθεί.

«Η δέσμευση του άνθρακα δεν θα λύσει όλα τα προβλήματα, αλλά μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα,» είπε ο Δρ. Matter, ενώ πρόσθεσε πως το μόνο ζήτημα που κρατά πίσω το CCS είναι η έλλειψη δράσης από τους πολιτικούς: «Η μηχανική και η τεχνολογία του CCS είναι έτοιμη να αναπτυχθεί. Γιατί λοιπόν να μην δούμε εκατοντάδες από αυτά τα έργα; Δεν υπάρχει κανένα κίνητρο για να το κάνουμε;», ανέφερε.

Το σχέδιο αυτό στην Ισλανδία έχει αυξηθεί σε μέγεθος και έχει αποφασιστεί να αποθηκεύει 10.000 τόνους CO2 ετησίως. Η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή έχει δηλώσει ότι η CCS είναι εξαιρετικά σημαντική για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ενώ η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος είπε ότι  το κόστος της ανάσχεσης της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε περίπτωση απουσίας της CCS,  θα διπλασιαστεί.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman