ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Διαχρονικός Αριστοφανικός "Πλούτος" στην Αρχαία Επίδαυρο

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Για την άγρια κοινωνία του καπιταλισμού, όπου το χρήμα αποτελεί πλέον θεμέλιο ολόκληρου του συστήματος αξιών, ο Αριστοφάνης φαίνεται να έχει τη λύση.

Η παράσταση "Πλούτος", κωδικοποιεί το νόημα αυτής της αριστοφανικής κωμωδίας σε ένα στοιχείο που τις περισσότερες φορές παραβλέπεται: ο ποιητής στο τέλος του έργου εγκαθιστά τον Θεό Πλούτο στο ίδιο το κράτος, δίνοντας έτσι στους πολίτες τη δυνατότητα, από τη στιγμή που όλα τα αναγκαία αγαθά θα είναι δημόσια, να αναζητήσουν τον πραγματικό πλούτο στις ιδέες και τις αξίες, που ίσως έχουν ξεχάσει.

Σε διασκευή και σκηνοθεσία του Γιώργου Κιμούλη, η διαχρονική αρχαία κωμωδία «Πλούτος» παρουσιάζεται στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, την Παρασκευή 1 και το Σάββατο 2 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ, και, κατόπιν, θα περιοδεύσει σε όλη την Ελλάδα.

 
 

Ο ίδιος ο σκηνοθέτης εξηγεί:«Στη σύγχρονη κοινωνία, όπου το χρήμα αποτελεί πλέον το θεμέλιο ολόκληρου του συστήματος αξιών, η συγκεκριμένη παράσταση επικεντρώνει την ερμηνεία αυτής της αριστοφανικής κωμωδίας σε ένα γεγονός, που, σχεδόν τις περισσότερες φορές, παραβλέπεται: στο ότι ο ποιητής, στο τέλος του έργου, εγκαθιστά τον θεό Πλούτο στο ίδιο το κράτος, δίδοντας, έτσι, στους πολίτες τη δυνατότητα, από τη στιγμή που όλα τα αναγκαία αγαθά θα είναι δημόσια, να αναζητήσουν τον πραγματικό πλούτο στις ιδέες και στις αξίες, που ίσως έχουν ξεχάσει».

Οι συμπτώσεις συγκλονίζουν 

Σύγχρονος του Πελοποννησιακού Πολέμου (431 - 404), που σήμανε την πτώση της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, ο Αριστοφάνης πραγματεύεται με διεισδυτικότητα και ακρίβεια την έκπτωση των αξιών. Κεντρική θέση στα 11 σωζόμενα έργα του (οι Αλεξανδρινοί τού αποδίδουν συνολικά 40) κρατά η σφοδρή κριτική του στην πολιτική, κοινωνική, ηθική και οικονομική κρίση κατά τη διάρκεια της εκπεσούσης Αθηναϊκής Δημοκρατίας, με λόγο σύγχρονο και τολμηρό, σε σημείο σοκαριστικό για τα δεδομένα της εποχής. Γεγονός που εξισορροπούσε έντεχνα με την εκλεπτυσμένη παράλληλη χρήση της γλώσσας και συμπυκνωμένα νοήματα, που απομακρύνονταν από τους κώδικες της κωμωδίας, αγγίζοντας βαθιά το συναίσθημα των θεατών, κατορθώνοντας έτσι να εμποτίσει το κοινό του με τα μηνύματα, που επιδίωκε να περάσει μέσω των έργων του.

 
 

Ο «Πλούτος» παρουσιάστηκε το 388 π.Χ., στο τέλος περίπου του Κορινθιακού Πολέμου. Η Αθήνα ήλπιζε σε ανάκτηση της αίγλης της. Μάταια όμως, αφού η πολιτισμική κρίση ήταν βαθιά, η έκπτωση των ηθών έπληττε βάναυσα τον δημόσιο και ιδιωτικό βίο και η οικονομία κατέρρεε, επιτρέποντας την επικράτηση των επιτηδείων, με την ανοχή, βεβαίως, της διεφθαρμένης πολιτικής και θρησκευτικής εξουσίας.

Πτωχός πλην τίμιος ή πλούσιος και απατεών;

Στην υπόθεση του έργου, ο Χρεμύλος, πνιγμένος στα χρέη, αναζητεί στο Μαντείο των Δελφών χρησμό για τον σωστό τρόπο να μεγαλώσει τον γιο του: τίμιο και φτωχό ή πλούσιο και απατεώνα; Η Πυθία, όπως πάντα ομιχλώδης, τον προτρέπει να πάρει σπίτι του τον πρώτο άνθρωπο που θα συναντήσει αποχωρώντας από το Μαντείο. Αυτός είναι ένας τυφλός γέρος, ο θεός Πλούτος, τιμωρημένος από τον Δία, για να μη βλέπει που μοιράζει τα πλούτη. Αν και αρνείται να θεραπευτεί, γιατί φοβάται την οργή του Θεού, μεταπείθεται από τον Χρεμύλο και τον υπηρέτη του, Καρίωνα, ώστε να διαθέτει τον πλούτο σε όσους τον αξίζουν και όχι στους φαύλους ρήτορες και τους απατεώνες.

Η θεά Πενία παρεμβαίνει και προσπαθεί να πείσει πως ο πλούτος θα καταστρέψει τους πολίτες, μιας και οι φτωχοί θα επαναπαυθούν, με αποτέλεσμα να γίνουν τεμπέληδες. Επίσης, εξανίστανται όλοι οι επιτήδειοι (μη εξαιρουμένων των ιερέων), οι οποίοι χάνουν τα προνόμιά τους.

 
 

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση:  Κ. Χ. Μύρης, σκηνοθεσία - διασκευή: Γιώργος Κιμούλης, σκηνικά: Γιώργος Πάτσας, κοστούμια: Σοφία Νικολαΐδη, μουσική: Γιώργος Ανδρέου, στίχοι: Ισαάκ Σούσης, φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος, χορογραφίες: Ελπίδα Νίνου - Θανάσης Γιαννακόπουλος, μουσική διδασκαλία: Παναγιώτης Τσεβάς, παραγωγή: Αφοί Τάγαρη. Παίζουν: Γιώργος Κιμούλης (Πλούτος και Πενία), Γιάννης Μπέζος (Χρεμύλος), Πέτρος Φιλιππίδης (Καρίων), Παύλος Χαϊκάλης (Βλεψίδημος, Δίκαιος, Γριά και Ερμής), Αλμπέρτο Φάις (Συκοφάντης και Ιερέας). Χορός:  Γκιζέλη Χριστέλα, Δαβάκη Βερόνικα, Ζησάκης Ευθύμης, Ζουγανέλης Αλέξανδρος, Κατσώλης Παναγιώτης, Μαούτσου Κατερίνα, Σπατιώτη Χριστίνα, Στασινοπούλου Ντένια, Τσαβά Ειρήνη, Τσιμπρικίδου Ελένη, Τσουρής Γιώργης, Χιώτης Χάρης.

Πληροφορίες

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου: Αρχαιολογικός Χώρος Ασκληπιείου, Επίδαυρος - Αργολίδα, τηλ.: 27530 22026 και 27530 22096. Τιμές εισιτηρίων: διακεκριμένη ζώνη: 45 ευρώ, ζώνη Α: 30 ευρώ, ζώνη Β: 20 ευρώ, φοιτητικό: 15 ευρώ, άνω διάζωμα: 10 ευρώ, φοιτητικό - άνεργοι - ΑΜΕΑ: 5 ευρώ. Ηλεκτρονική προπώληση: viva.gr.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2020 Premium S.A. All Rights Reserved.