ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Πώς να περάσουμε και μόνοι μας καλά και μάλιστα στις... διακοπές μας!

Tweet
Share
Tweet
Share

Βρισκόμαστε αισίως στην καρδιά του καλοκαιριού, ενώ όλοι προετοιμάζουν με θέρμη τις καλοκαιρινές τους εξορμήσεις. Έκλεισες την άδεια σου, όμως οι καλύτεροι σου φίλοι, πιεσμένοι από το φόρτο της καθημερινότητας, φέτος σε άφησαν μόνο! Μην αγχώνεσαι, η travel blogger Μαρία Κόφου aka Travelstories From My World είναι εδώ για να σου λύσει κάθε απορία, να σε συμβουλέψει και να σου προτείνει 5 λόγους για να ταξιδέψεις μόνος ή μόνη σου. Ρίξτε μια ματιά και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα.

 

Travelstories From My World5 λόγοι για να επιλέξεις το Solo Backpacking!

Το να πάρεις τους φίλους σου, το αγόρι σου και το backpack σου και να ξεκινήσεις να ταξιδεύεις τον κόσμο, σίγουρα ακούγεται ενδιαφέρον για κάποιους ενώ για κάποιους άλλους φαντάζει μια τρέλα και τίποτα παραπάνω. Το να πάρεις το backpack σου και να ταξιδεύεις μόνος σου χωρίς κάποιον δικό σου άνθρωπο δίπλα σου, φαντάζει ακόμα πιο τρελό. Ναι το ξέρω, ίσως το solo packpacking να μη φαίνεται δελεαστική ιδέα, άλλωστε με βρίσκεις σύμφωνη, δεν είναι για όλους, δεν είναι ένα εύκολο “σπορ” ούτε το πιο καθαρό (βλέπε το ταξίδι μου με τον Υπερσιβηρικό), αλλά σίγουρα είναι μια εμπειρία που χωρίς καν να το καταλάβεις σε αλλάζει καθημερινά και σε εξελίσσει συνεχώς. Και θα σου πω αμέσως το πώς…

solo 2

1.Σε βγάζει από τη “ζώνη ασφαλείας σου”

Το solo travelling (ταξίδι μόνος σου) μπορεί να είναι πραγματικά μια απελευθερωτική εμπειρία αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση, μια άνετη και χαλαρωτική διαδικασία. Τουλάχιστον όχι στην αρχή, όχι τις πρώτες φορές και αυτό οφείλεται ακριβώς σε αυτό που λέει ο τίτλος. Είσαι έξω από την καθημερινότητά σου, από την προστασία του σπιτιού, της οικογένειας και των φίλων σου. Είσαι εσύ και όλοι οι άλλοι. Εσύ και μια ξένη κουλτούρα, μια ξένη γλώσσα. Και όμως το να ταξιδεύεις μόνος σου σε βοηθάει στο να μη φοβάσαι να παίρνεις ρίσκο, να είσαι πιο κοινωνικός, να μη ντρέπεσαι να πιάσεις κουβέντα με αγνώστους, να συνειδητοποιείς πως ο κόσμος είναι στα χέρια σου και σε περιμένει να τον ανακαλύψεις!

2.Γνωρίζεις νέα πρόσωπα

Γιατί; Γιατί ταξιδεύεις μόνος σου και όσο και να σου αρέσει η μοναξιά σου, μια κουβέντα θες να την πεις. Όταν ταξιδεύεις με την παρέα σου δε σε νοιάζει να πιάσεις κουβέντα με τους γύρω σου γιατί πολύ απλά έχεις κάποιον πάντα εκεί για να συζητάς οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας το θελήσεις. Ταξιδεύοντας όμως μόνος σου και μένοντας σε hostel μπαίνεις στη διαδικασία να μιλήσεις σε αγνώστους, να κάνεις παρέα μαζί τους και να ανταλλάξετε ιδέες και απόψεις. Άλλωστε ένας backpacker θα πιάσει πολύ πιο εύκολα κουβέντα με κάποιον που κάθεται μόνος του στο hostel παρά με μια παρέα δύο ή παραπάνω ατόμων. Είναι κάτι σαν άγραφος κανόνας.

solo 3

3. Δε χρειάζεται να συμβιβάζεσαι

Ω ναι! Θες να ξυπνήσεις στις 7 το πρωί  και να πας για trekking στο βουνό; Θες να τριγυρίζεις στην πόλη χωρίς διάλειμμα ή αντίθετα, κάνοντας διάλειμμα για καφέ κάθε μία ώρα; Ή μήπως το μόνο που θέλεις είναι να βρίσκεσαι στην παραλία χωρίς να έχεις δίπλα σου τους φίλους σου να γκρινιάζουν; Σου έχω νέα! Όλα αυτά μπορείς να τα κάνεις ή να μην τα κάνεις έχοντας τους δικούς σου ρυθμούς και πρόγραμμα. Ακριβώς εκεί κρύβεται η ευτυχία του solo backpacking. Δεν χρειάζεται να ακολουθήσεις κανενός το πρόγραμμα ούτε να συμβιβαστείς κάνοντας πράγματα που δε σου αρέσουν γιατί πολύ απλά είσαι μόνος σου και μόνος σου κανονίζεις τι θα κάνεις και τι θα δεις.

4. Μπορείς να είσαι ο εαυτός σου

Όταν ταξιδεύεις με φίλους, είσαι ο τάδε. Αυτός ο φίλος που έχει μια συγκεκριμένη συμπεριφορά, ένα συγκεκριμένο ρόλο, συγκεκριμένες συνήθειες και εκφράσεις. Είσαι αυτός που είσαι όταν είσαι σπίτι σου. Με τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις σου. Όταν ταξιδεύουμε όμως βγαίνοντας από την καθημερινότητά μας, ιδανικά θα πρέπει να αφήνουμε πίσω μας τη ζωή που κάνουμε σπίτι μας. Να “γδυνόμαστε” από τις υποχρεώσεις, τα άγχη και τους συμβιβασμούς ώστε να απολαύσουμε το ταξίδι μας όσο περισσότερο μπορούμε. Όταν λοιπόν ταξιδεύουμε με οικεία πρόσωπα, παραμένουμε οι ίδιοι και απλά μεταφέρουμε τις συμπεριφορές μας και την καθημερινότητά μας σε ένα άλλο μέρος.

solo 6

Ταξιδεύοντας όμως μόνοι μας είμαστε ελεύθεροι και γυμνοί από κάθε τι οικείο. Μπορούμε να είμαστε όποιοι θέλουμε. Έχοντας απέναντι μας ανθρώπους που δε μας γνωρίζουν μπορούμε να είμαστε ελεύθεροι να εκφραστούμε χωρίς να ντρεπόμαστε, χωρίς να πρέπει να ακολουθήσουμε συγκεκριμένες συμπεριφορές και στερεότυπα. Γινόμαστε αυτοί που θέλουμε πραγματικά να είμαστε και το πιο ωραίο είναι πως οι άλλοι μας δέχονται έτσι ακριβώς. Χωρίς να τους νοιάζει ποιοι είμαστε όταν είμαστε σπίτι μας γιατί αυτό που μετράει είναι εκείνη ακριβώς η στιγμή. Ούτε το παρελθόν μας αλλά ούτε και το μέλλον.

5. Είσαι πιο αυθόρμητος

Έχεις κλείσει εισιτήρια επιστροφής αλλά τελικά αποφασίζεις πως θες να μείνεις περισσότερες ημέρες σε κάποιο μέρος; Βγήκες εκτός budget και δε σε παίρνει να μείνεις σε ξενοδοχείο παρά μόνο αν κάνεις couchsurfing; Ερωτεύτηκες παράφορα τον Αυστραλό surfer και θες να φύγεις μαζί του για κάποιο νησί ενώ το αρχικό σου πλάνο ήταν να πας σε κάποια πόλη; Γνώρισες μια παρέα backpackers οι οποίοι κανονίζουν να πάνε Παταγονία και θες να τους ακολουθήσεις; Σου έχω νέα! Μπορείς! Γιατί είσαι μόνος σου και δεν έχεις να δώσεις αναφορά σε κανέναν. Ναι ναι, μπορείς να πάρεις last minute αποφάσεις και να αλλάξεις τα σχέδιά σου χωρίς να προβληματιστείς για τον φίλο σου που θέλει να ακολουθήσει το αρχικό σας πλάνο. Ξέρεις πώς το λένε αυτό φίλε μου; Ελευθερία!

solo 7

Για όλους αυτούς τους λόγους και για άλλους τόσους που ακόμα ανακαλύπτω και εγώ, σε προτρέπω να δοκιμάσεις να ταξιδέψεις μόνος σου, σε προτρέπω να αφήσεις στην άκρη τους φόβους σου και να “πάρεις τον εαυτό σου από το χέρι” επιλέγοντας ένα προορισμό που ονειρεύεσαι χρόνια αλλά δεν έχεις πάει ακόμη γιατί περίμενες να σε ακολουθήσουν οι φίλοι σου.

Δε θα είναι εύκολο στην αρχή αλλά πίστεψέ με, το πρώτο πράγμα που θα κερδίσεις κάνοντας ένα τέτοιο ταξίδι είναι η επαφή με τον εαυτό σου, θα καταλάβεις τις ανάγκες σου, θα κατανοήσεις τι σε γεμίζει και τι όχι, τι σε φοβίζει και τι σου δίνει δύναμη να συνεχίζεις, ποιοι σου λείπουν εκεί που βρίσκεσαι και ποιοι δεν έχουν κανένα λόγο να βρίσκονται ακόμα στη ζωή σου.

Και φυσικά, ταξιδεύοντας μόνος σου θα γνωρίσεις άτομα από όλο τον κόσμο που αν είσαι τυχερός πέρα από το τηλέφωνό τους και το facebook profile τους θα μοιραστούν μαζί σου τις εμπειρίες τους και ακόμα και το σπίτι τους. Και δε μπορείς να φανταστείς πόσο όμορφο είναι να έχεις γνωστούς σε όλο τον κόσμο. Και να ξέρεις πως σε κάθε γωνιά της γης υπάρχει κάποιος άνθρωπος που για λίγο ή και για πολύ η ζωή του διασταυρώθηκε με τη δική σου…

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman