ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ποιες περιοχές της Αθήνας πλήττονται περισσότερο από την ηχορύπανση;

Tweet
Share
Tweet
Share

Άκρως ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για την ηχορύπανση στην Ελλάδα που πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας. Κι όλα αυτά την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει θόρυβο μικρότερο των 40 ντεσιμπέλ κατά τη διάρκεια της νύχτας ώστε να προστατεύεται η ανθρώπινη υγεία.

Το 94% των κατοίκων του Δήμου Αθηναίων εκτίθεται σε θόρυβο άνω των 65 ντεσιμπέλ από τις οκτώ το πρωί έως τις οκτώ το βράδυ ενώ στα ίδια επίπεδα υπόκειται ακόμη και τις νυχτερινές ώρες το 13% των κατοίκων της πρωτεύουσας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους. Οι ανησυχητικοί αριθμοί δεν σταματούν εδώ. Ποσοστό 10% όσων ζουν στην πόλη εκτίθεται καθημερινά σε θόρυβο μεγαλύτερο των 75 ντεσιμπέλ, δηλαδή στον ήχο ενός τηλεφώνου ή ενός ξυπνητηριού που χτυπούν ασταμάτητα επί 12 ώρες. 

Στη «μαύρη» λίστα του Δήμου Αθηναίων περιλαμβάνονται ολόκληρη η λεωφόρος Αλεξάνδρας και η Κηφισίας από το ύψος της Κατεχάκη μέχρι το τρίγωνο Μιχαλακοπούλου – Φιδειπίδου – Μεσογείων, καθώς σε αυτές αναπτύσσεται θόρυβος μεγαλύτερος των 80 ντεσιμπέλ. Ακόμη, θόρυβο μεγαλύτερο των 70 ντεσιμπέλ κατέγραψαν οι επιστήμονες σε περιφερειακές οδούς της Αθήνας και σε γειτονιές παρακείμενες των κεντρικών λεωφόρων.

ixo

Το πρόβλημα δεν είναι μικρότερο στη Θεσσαλονίκη, όπου το 30% των κατοίκων, σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπόκειται σε θόρυβο μεγαλύτερo των 75 ντεσιμπέλ στη διάρκεια της ημέρας.

Η οδός Νίκης από το ξεκίνημά της στο λιμάνι μέχρι τον Λευκό Πύργο δέχεται θόρυβο έντασης μεγαλύτερης των 75 db. Ίδια επίπεδα θορύβου καταγράφονται στην Εγνατία από τη Ροτόντα μέχρι την οδό Μοναστηρίου, ενώ πρωταθλήτρια ηχορύπανσης αναδεικνύεται η οδός Τσιμισκή όπου αναπτύσσεται θόρυβος μεγαλύτερος των 80 db.

Το 94% των κατοίκων του Δήμου Αθηναίων εκτίθεται σε θόρυβο άνω των 65 ντεσιμπέλ 

Ελαφρώς ανακουφισμένοι θα πρέπει να αισθάνονται όσοι κινούνται στην οδό Αγίου Δημητρίου από τον ναό μέχρι το Πάρκο των Εθνών, όπου κατεγράφη θόρυβος της τάξεως των 70 db.

Οι ειδικοί κρούουν των κώδωνα του κινδύνου. Ταχυπαλμίες, πονοκέφαλοι, ζαλάδες, κρίσεις πανικού και αυξημένος κίνδυνος καρδιαγγειακών νοσημάτων είναι μερικά από τα σοβαρότερα προβλήματα υγείας που προκαλεί η έκθεση του ανθρώπου σε παρατεταμένη ηχορύπανση. 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman