ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Μια πολιτική ανάλυση για τον ποδοσφαιρικό θρίαμβο της Πορτογαλίας

Tweet
Share
Tweet
Share

Οι επιπόλαιοι και οι ρηχοί θα μπουν στον πειρασμό να απορρίψουν τους τελικούς του Euro 2016 ως το μονότονο τέλος σε ένα θαμπό και άθλιο τουρνουά. Θα έχουν όμως παραλείψει ένα τεράστιο σημείο για τελικούς των πρωταθλημάτων και για το ίδιο το ποδόσφαιρο. Το έγκυρο Politico, αναλύει ποιο είναι αυτό. 

Η Πορτογαλία νίκησε τη Γαλλία 1-0 και η "σεμνότητα" του σκορ συσκοτίζει ένα πλήθος πραγμάτων: δράμα, σθένος, δηκτικότητα, διαστροφή, αντοχή και αποφασιστικότητα. Αυτό που δεν συσκοτίζει είναι το γεγονός ότι αυτό ήταν το μεγαλύτερο επίτευγμα της Πορτογαλίας ως έθνος από την ημέρα που έγινε δεκτή στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα το 1986.

Με όλες τις συζητήσεις πριν τον αγώνα ότι αυτό το παιχνίδι είναι μια μετωπική σύγκρουση μεταξύ των αστέρων των δύο ομάδων - Aντουάν Γκριεζμάν και Κριστιάνο Ρονάλντο - ήταν εύκολο να ξεχνάμε ότι το ποδόσφαιρο είναι ένα ομαδικό παιχνίδι. Μια υπενθύμιση της αλήθειας ήρθε βάναυσα στο 25ο λεπτό, όταν ο Ρονάλντο μεταφέρθηκε με φορείο εκτός γηπέδου. Όλοι νόμιζαν ότι η Πορτογαλία τώρα θα είναι μια ομάδα ορφανή. Τι θα γίνει με τους άνδρες που έμειναν στον αγωνιστικό χώρο χωρίς τον παίκτη - αστέρι τους, το λαμπερό φυλαχτό τους;

Ο Ρονάλντο είχε τραυματιστεί στο 8ο λεπτό μετά από ένα ισχυρό μαρκάρισμα από τον Dimitri Payet. Το γόνατό του λύγισε και βυθίστηκε στο χλοοτάπητα, προκαλώντας αποκρουστικές αποδοκιμασίες από τους Γάλλους οπαδούς. Κινήθηκε εκτός γηπέδου για φροντίδα και μετά επέστρεψε για να ξαναπέσει στην χλοοτάπητα για ακόμη μια φορά. Οι Γάλλοι οπαδοί επανέλαβαν τις αποδοκιμασίες τους, αποτρόπαιες για έναν τραυματισμένο άνθρωπο. Αλλά η αβρότητα δεν είναι το δυνατό σημείο του γαλλικού πλήθους, το οποίο θα μπορούσε να μάθει ένα – δυο πράγματα από έθνη που είναι πιο αθλητικά.

Ήταν ένα παράδοξο, αλλά η Πορτογαλία δυνάμωσε μετά την αποχώρηση του Ρονάλντο και η Γαλλία, που φαινόταν ανίκητη μέχρι εκείνο το σημείο, φάνηκε ξαφνικά να ξεμένει από αέρα. Ήταν λες και η αποχώρηση του μεγαλύτερου εχθρού της, την άφησε ανίδεη για το ποιος είναι ο αντίπαλος τώρα.

Η Πορτογαλία έπλεξε μια σιδερένια πανοπλία και η Γαλλία εξαπέλυσε τα βέλη της, αλλά απέτυχε να τρυπήσει την πορτογαλική άμυνα.

Το ποδοσφαιρικό θέαμα ήταν σπανίως όμορφο, εκτός από όταν Eder σκόραρε μαγικά στο 110ο λεπτό και δεν ήταν πάντα εποικοδομητικό. Σε εποχές όπως η σημερινή, ιδιαίτερα στον τελικό ενός μεγάλου τουρνουά, είναι καλύτερο να μην σκεφτούμε το παιχνίδι ως καθαρά ποδόσφαιρο. Ας το σκεφτούμε ως ευρύτερο ανθρώπινο δράμα, μια δοκιμή του χαρακτήρα, καθώς και όλων των δεξιοτήτων και των τεχνών της επιβίωσης και της διείσδυσης.

Γι 'αυτό και δεν σκεφτόμαστε τον -τολμηρό, ελλιπή, μελοδραματικό- Pepe, ως έναν αμυντικό της Πορτογαλίας, αλλά ως έναν στρατιώτη που αποκρούει τις εχθρικές ορδές.

Ούτε τον -χαμηλής απόδοσης και συχνά απογοητευτικό- Nani ως προς τον επιθετικό που θα σκοράρει για την Πορτογαλία, αλλά ως τον σκάουτερ που διεισδύει βαθιά στο έδαφος του εχθρού και ψάχνει για χαραμάδες και περάσματα.

Οι Γάλλοι κέρδισαν τον αγωνιστικό χώρο, θα πρέπει να το πούμε, βαδίζοντας περήφανα, αλλά με μια διαφαινόμενη επερχόμενη δίκαιη τιμωρία.

Σπατάλησαν άφθονες ευκαιρίες και ο Didier Deschamps θα μετανιώσει για την κακομεταχείριση του Πολ Πογκμπά και του Anthony Μartial. Θα μετανιώσει και για την απουσία του Καρίμ Μπενζεμά, που εξαιρέθηκε για λόγους ηθικής. Η Γαλλία έχασε τον φασαριόζο Big Benz και την ορμή του.

Οι Πορτογάλοι από την πλευρά τους, έπαιξαν αληθινά πατριωτικά και ιστορικά. Είναι μια χώρα που έχει χρησιμοποιήσει πάντα τους λιγοστούς πόρους της με σύνεση και εκμεταλλευόμενη τους στο έπακρο. Πώς αλλιώς θα μπορούσε μια στενή λωρίδα γης στο δυτικό άκρο της ηπειρωτικής Ευρώπης να χτίσει για τον εαυτό του μια αυτοκρατορία τέτοιου μεγέθους; Υπάρχει μια αποφασιστικότητα, ένα αμυντικό σθένος, ένα ακούραστο πείσμα στους Πορτογάλους που τους ωφέλησε και στην αυτοκρατορία τους και στο γήπεδο ποδοσφαίρου την Κυριακή το βράδυ.

Η Πορτογαλία ήταν η τελευταία ευρωπαϊκή δύναμη που απέδωσε την ανεξαρτησία τους στις αφρικανικές αποικίες της.

Οι όμορφοι Γάλλοι με τις δεξιότητες, τις συγκινήσεις τους και τους περήφανους παίκτες τους, δεν θα μπορούσαν να σπάσουν το πνεύμα των Πορτογάλων. Η γαλλική ομάδα δεν είχε την αποφασιστικότητα για μια παρατεταμένη αναμέτρηση. Η επιθυμία τους να κερδίσουν χαριτωμένα ήταν πολύ αποπνικτική.

Ο τελικός θα μείνει στη μνήμη περισσότερο της Πορτογαλίας, και μάλιστα για μια αιωνιότητα. Οι υπόλοιποι καλά θα κάνουμε να θυμόμαστε τους νικητές για τη βούλησή τους να κερδίσουν. Άλλωστε αυτό ήρθε να κάνει στο Euro 2016 κάθε ομάδα.

Θα θέλαμε κάθε ομάδα να παίζει ποδόσφαιρο με τον τρόπο που παίζει η πορτογαλική ομάδα; Σίγουρα όχι. Αλλά θα θέλαμε κάθε ομάδα να θέλει να κερδίζει όπως ο Ρονάλντο και οι συμπαίκτες του; Νομίζω πως ναι. Οι περισσότεροι σίγουρα ναι.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman