ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Από τι πεθαίνουν οι αστροναύτες;

Tweet
Share
Tweet
Share

Οι δύτες πεθαίνουν από τη νόσο των δυτών, ενώ οι άνθρωποι που δουλεύουν στα ναυπηγεία έχουν αυξημένες πιθανότητες να πάθουν καρκίνο. Από τι μπορεί να «πάει» ένας αστροναύτης; Οι αστροναύτες των αποστολών Apollo χάνουν τη ζωή τους από καρδιαγγειακά νοσήματα σε υψηλότερα ποσοστά από τους συναδέλφους τους που παρέμειναν στη Γη κι αυτό λόγω της τεράστιας έκθεσής τους σε ακτινοβολίες του διαστήματος.

Στο εν λόγω συμπέρασμα κατέληξε η επιστημονική επιθεώρηση Scientific Reports. Οι αστροναύτες αυτοί –χάρη στους οποίους η ανθρωπότητα κατέκτησε τη σελήνη- είναι οι μοναδικοί που ταξίδεψαν πέρα από τη μαγνητόσφαιρα.

Την ώρα που οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να στείλουν μια επανδρωμένη αποστολή στον Άρη μέχρι το 2030, ενώ η σελήνη βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των χωρών που έχουν διαστημικά προγράμματα, οι έρευνες επιβεβαιώνουν πως η κατάκτηση του διαστήματος κρύβει κινδύνους για την υγεία.

8CEFF61C48DB114A4B018DC5ED3E3EFE

«Γνωρίζουμε ελάχιστα πράγματα για τις επιπτώσεις της διαστημικής ακτινοβολίας στην υγεία και ιδίως στο καρδιαγγειακό σύστημα», υπογράμμισε ο ερευνητής του Πανεπιστημίου της Πολιτείας της Φλόριντα (FSU) Μάικλ Ντελπ, ένας εκ των συντακτών της μελέτης. Η έρευνα αυτή «μας δίνει μια πρώτη εικόνα για τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν αυτές οι ακτινοβολίες στον άνθρωπο», πρόσθεσε.

Οι αστροναύτες του Apollo είναι οι μοναδικοί που ταξίδεψαν πέρα από τη μαγνητόσφαιρα

Το πρόγραμμα Apollo της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας NASA διήρκησε από το 1961 μέχρι το 1972. Οι εννέα από τις έντεκα επανδρωμένες αποστολές του ταξίδεψαν πέρα από τη χαμηλή τροχιά της Γης. Από τους 24 άνδρες του προγράμματος οι οκτώ έχουν πλέον πεθάνει. Στη μελέτη λαμβάνονται υπόψη μόνο οι επτά θάνατοι αφού ο Έντγκαρ Μίτσελ πέθανε τον Φεβρουάριο του 2016, αφού είχαν συγκεντρωθεί και αναλυθεί τα δεδομένα.

To 43% των θανάτων των αστροναυτών του Apollo οφείλεται σε καρδιαγγειακά προβλήματα. Το ποσοστό αυτό είναι πενταπλάσιο σε σύγκριση με εκείνο των αστροναυτών που πέθαναν από καρδιαγγειακές νόσους αλλά δεν είχαν ταξιδέψει ποτέ στο διάστημα (9%) και τετραπλάσιο σε σύγκριση με εκείνους που παρέμειναν μόνο σε χαμηλή τροχιά (11%).


Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman