ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Όσα δεν δείχνει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η "φωτογραφία προφίλ"

Tweet
Share
Tweet
Share

Στους μικρότερους ηλικιακούς κύκλους, ελάχιστοι είναι εκείνοι πλέον που δεν διατηρούν τουλάχιστον έναν λογαριασμό σε κάποιο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Και την ίδια ώρα, δεν είναι καθόλου αμελητέοι, εκείνοι που τα χρησιμοποιούν ως μέσο εργασίας. Γι’ αυτό και θεωρείται πάρα πολύ σημαντική η εικόνα που εκπέμπει κάποιος σ’ αυτά, σημαντικό μέρος της οποίας είναι και η φωτογραφία προφίλ.

Η ερμηνευτική αποκωδικοποίηση ακριβώς αυτής της φωτογραφίας βρέθηκε στο επίκεντρο μελέτης από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια στη Φιλαδέλφεια, υπό τον Ντάνιελ Πρεότιουκ-Πιέτρο, ο οποίος ξεκαθαρίζει πως σημαντικό χαρακτηριστικό της εκτίμησης της προσωπικότητας κάποιου μέσω των social media είναι ότι δεν είναι παρεμβατική, δηλαδή ο ίδιος ο ερευνητής παρακολουθεί στο μικροσκόπιο την συμπεριφορά των ανθρώπων, αντί να τους ρωτά για αυτήν.

Σύμφωνα με την έρευνα, όπως δημοσιεύτηκε στο New Scientist, οι ερευνητές ανέλυσαν 3.200 πρόσφατα tweets, ενώ 434 από ένα σύνολο 66.000 χρηστών του Twitter πέρασαν ένα παραδοσιακό ψυχολογικό τεστ. Οι χρήστες βαθμολογήθηκαν στα «Big Five» χαρακτηριστικά προσωπικότητας: εξωστρέφεια, δεκτικότητα, διαφάνεια (πόσο «ανοιχτός» είναι κάποιος), συνειδητότητα και νευρωτισμός.

Τα συμπεράσματα που αναπτύχθηκαν με βάση την ανάλυση των αποτελεσμάτων είναι τα εξής:

  • Οι άνθρωποι με υψηλή αυτοπεποίθηση τείνουν να εμφανίζονται στις φωτογραφίες προφίλ μόνοι τους αντί με παρέα/ ως μέλη ομάδας, και να εκφράζουν θετικά συναισθήματα στις εικόνες τους.
  • Εκείνοι που είχαν πολύ υψηλά σκορ στη «διαφάνεια», προτιμούν καλλιτεχνικού χαρακτήρα φωτογραφίες.
  • Οι νευρωτικοί τείνουν να μη δείχνουν γενικά το πρόσωπό τους.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman