ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Μαύροι καλλιτέχνες δημιουργούν για την ψυχική υγεία

Tweet
Share
Tweet
Share

Η τέχνη μπορεί να σχολιάσει θέματα που οι λέξεις δεν τολμούν να αγγίξουν, ενώ μας επιτρέπει να εκφράσουμε ιδέες και συναισθήματα που με τη γλώσσα δύσκολα θα μπορούσαμε. Η δύναμη αυτή είναι ακόμα πιο ισχυρή στους μαύρους καλλιτέχνες, οι οποίοι ακόμα και σήμερα υφίστανται ρατσισμό όσον αφορά τα θέματα ψυχικής υγείας.

Σύμφωνα με επίσημα δημοσιεύματα, οι μαύροι πολίτες της Αμερικής εμφανίζουν 10% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν προβλήματα ψυχικής υγείας –όπως κατάθλιψη- από τους λευκούς Αμερικανούς. Τα υψηλά ποσοστά φτώχειας εξάλλου στις κοινότητες τους, ο ρατσισμός που δέχονται και η κοινωνική ανισότητα είναι σημαντικοί παράγοντες για την ψυχολογία τους.

Οι φραγμοί δε στην υγειονομική τους περίθαλψη συχνά διογκώνει το πρόβλημα. Μόνο το 25% των μαύρων Αμερικανών πολιτών έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας, την ώρα που το ίδιο ποσοστό για τους λευκούς είναι 40%. 

Οι πέντε καλλιτέχνες που παρουσιάζουμε στη συνέχεια χρησιμοποιούν την τέχνη τους σαν μια μορφή ακτιβισμού, ξεκινώντας μια ουσιαστική συζήτηση για την φυλή και την ψυχική υγεία.

1. Kirsty Latoya

latoya

Κατάγεται από το Νότιο Λονδίνο, ενώ η ψηφιακή καλλιτέχνις είναι γνωστή και ως KirzArt. Όπως η ίδια δηλώνει, μέσα από τα σκίτσα της θέλει να αποτυπώσει την πολυπλοκότητα της ψυχικής υγείας. Η 25χρονη χρησιμοποιεί το δάχτυλο της για να σχεδιάσει στο iPad τα μοντέρνα της έργα.

lato 2

Τα σχέδια της εστιάζουν στη χειραφέτηση των μαύρων κοινοτήτων. Έχει παραδεχτεί πως στα σκίτσα της αποτυπώνει τη δική της θλίψη και μελαγχολία, ενώ καλεί τους υπόλοιπους καλλιτέχνες να πράξουν το ίδιο και να επικεντρωθούν στο συναίσθημα.

lato 3

2. Tsoku Maela

Έχει καταγωγή από τη Νότια Αφρική ενώ είναι γνωστός για τη δουλειά του, μέσα από την οποία περιγράφει με ακρίβεια πώς είναι η ζωή χωρίς την ψυχική υγεία. Το πρόσφατο φωτογραφικό του πρότζεκτ, με τίτλο “Abstract Peaces”, είναι στην πραγματικότητα η εμπειρία του Maela για την κατάθλιψη. «Η κατάθλιψη δεν είναι μόνο θλίψη και κατήφεια. Είναι και ένας τρόπος να βρεις τον εαυτό σου και το δρόμο για την ευτυχία», είπε ο δημιουργός.

maela

Ο ίδιος εξήγησε μιλώντας στο mashable πως στόχος του είναι να αποδείξει πως τα άτομα που πάσχουν από κάποια ψυχική ασθένεια δεν είναι κατώτερα από τα υπόλοιπα.

maela 2

maela 3

3. Gloria Swain

gloria

Η δουλειά της Καναδής Gloria Swain εστιάζει στην ιδρυματοποίηση, τη φαρμακευτική αγωγή, τη σεξουαλική κακοποίηση, την ενδοοικογενειακή βία και την κατάθλιψη. Για τη Swain όλα αυτά τα θέματα είναι προσωπικά. Παράλληλα, αποτυπώνει και τη δική της εμπειρία ως μαύρη όσον αφορά τα συστήματα ψυχικής υγείας.

gloria 2

Όπως περιγράφει, όταν πριν χρόνια διαγνώστηκε με κατάθλιψη, έψαχνε να βρει έναν άλλο τρόπο να εκφραστεί και να ξεπεράσει το πρόβλημα, αφήνοντας στην άκρη τα φάρμακα. «Η τέχνη έπαιξε για μένα θεραπευτικό ρόλο, λειτούργησε σαν γιατρικό», αναφέρει η ίδια.

glo 4

4. Alison Saar

saar

Η Alison Saar αποτυπώνει τα θέματα ψυχικής υγείας στις κοινότητες των μαύρων διερευνώντας την πολιτιστική τους κληρονομιά αλλά και την ιστορία των δύο φύλων. Κατάγεται από το Λος Άντζελες. Χρησιμοποιεί κυρίως το ξύλο, την πίσσα και το μέταλλο για να διαμορφώσει τα σχέδια της. Το έργο της υμνεί την ελευθερία, ενώ θέλει να σπάσει τα δεσμά της καταπίεσης.

saar 2

saar 4

5. Heather Agyepong

heather

Με έδρα το Λονδίνο, η καλλιτέχνις Heather Agyepong χρησιμοποιεί την οπτική τεχνολογία για την καταγραφή της ζωής μιας μαύρης γυναίκας. Με πτυχία στη φωτογραφία και την ψυχολογία, η Agyepong προσπαθεί να ενώσει τις γνώσεις της για το καλό της μειονότητας. Τα έργα της θα εκτεθούν στις 28 Οκτωβρίου στο South Kensington στο Λονδίνο. 

hea 2

hea 3

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman