ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Πόλεμος στη Μοσούλη... Παρακολουθήστε τον μέσω facebook

Tweet
Share
Tweet
Share

Από πότε ο πόλεμος έγινε αντικείμενο προς θέαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Αυτό σκέφτηκαν πολλοί χρήστες του facebook όταν ενημερώθηκαν από τη γνωστή σελίδα πως από ‘δω και στο εξής θα μπορούν να παρακολουθούν από την οθόνη του υπολογιστή τους τις μάχες που σημειώνονται στην περιοχή της Μοσούλης.

 

Οι εικόνες από την μάχη «ταξιδεύουν» μέσω Διαδικτύου αποσπώντας εκατοντάδες «likes», χαμογελαστά ή θλιμμένα «emoticons» και σχόλια, ενώ πολλά ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα μεταδίδουν ζωντανά τον πόλεμο στη Μοσούλη του Ιράκ, η οποία αποτελεί το προπύργιο των τζιχαντιστών.

Το κουρδικό δίκτυο Rudaw, ο ιρακινός τηλεοπτικός σταθμός Iraqiya TV, το δίκτυο Al Jazeera και το βρετανικό Channel 4 φιλοξενούν στις επίσημες σελίδες τους «live streaming» της επιχείρησης των ιρακινών και κουρδικών δυνάμεων κατά θέσεων τζιχαντιστών.

Ενδεικτικό της απήχησης που είχε η ζωντανή μετάδοση των πρώτων δύο ημερών της μάχης είναι ο αριθμός των θεάσεων στη σελίδα του Al Jazeera στο Facebook με 875.000 χρήστες του Διαδικτύου να παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό όσα συνέβαιναν στη Μοσούλη.

Παρότι δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρήσεις καταγράφονται ζωντανά, ίσως είναι η πρώτη φορά που ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, μεταδίδουν τη στρατιωτική επέμβαση.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια του Royal United Services Institute, Ελίζαμπεθ Κουιντάνα, όπως μεταδίδει το Bloomberg, «το Ισλαμικό Κράτος υπήρξε εξαιρετικά καλό στη διαδικτυακή προπαγάνδα, στη διαδικτυακή στρατολόγηση και στη διαδικτυακή επικοινωνία χρησιμοποιώντας υψηλής ανάλυσης βίντεο των ενεργειών του».

Επομένως, όπως εξηγεί η ειδικός «δεν με εκπλήσσει ότι οι Κούρδοι μαχητές μεταφέρουν τη μάχη εναντίον των τζιχαντιστών στο Διαδίκτυο».

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του κουρδικού δικτύου Rudaw, Χεμίν Λίχονι, εξηγεί πως σταδιακά η κάμερα τοποθετείται πιο κοντά στην πρώτη γραμμή, παρότι την πρώτη ημέρα οι εικονολήπτες είχαν βρει ασφαλή τοποθεσία κοντά στη Μοσούλη σχεδόν εξαντλώντας το ζουμ για να αποτυπώσουν όσα διαδραματίζονταν ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές.

Δεν είναι τυχαίο, όπως τονίζει ο Λίχονι, ότι το κοινό του δικτύου στο Facebook έχει αυξηθεί κατά 200% μέσα σε μόλις μία εβδομάδα.

Κατά κάποιο τρόπο, όπως επισημαίνει το Bloomberg, αυτή αποτελεί φυσική εξέλιξη του τρόπου με τον οποίο τα media λειτουργούν σε πραγματικό χρόνο, με το Twitter να κυριαρχεί στη μετάδοση εικόνων και πληροφοριών.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, μπορεί κανείς να δει τον πόλεμο από το τηλέφωνό του, ενώ βρίσκεται στο λεωφορείο. Μπορεί, επιπλέον, να σχολιάσει, να κάνει «like» και να εκφράσει την ικανοποίηση ή τη δυσαρέσκειά του για όσα συμβαίνουν σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων.

Δείτε εδώ τη live streaming εικόνα που μεταδίδει μέσω Facebook το Al Jazeera

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman