ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Οι Millennials σε διευθυντικές θέσεις; Ποιοι έχουν δεύτερη σκέψη;

Tweet
Share
Tweet
Share

Στην προσωπική τους καριέρα και όχι στο να αναλάβουν διευθυντικές θέσεις προσανατολίζονται περισσότερο οι Millennials, όπως προκύπτει από τα ευρήματα της διεθνούς έρευνας της Manpower Group που διεξήχθη σε δείγμα 19.000 εργαζομένων που ανήκει στη γενιά των Millennials (δηλαδή σε άτομα που γεννήθηκαν από το 1982 έως και το 1996) καθώς και σε 1.500 διευθυντές προσλήψεων προσωπικού σε 25 χώρες, ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται και η Ελλάδα.

 

Πιο συγκεκριμένα, μόλις ένας στους πέντε νέους δίνει προτεραιότητα στην ανάληψη διευθυντικών θέσεων καθώς όπως φαίνεται τα νεαρά άτομα ενδιαφέρονται περισσότερο για την προσωπική τους ανάπτυξη και επιδιώκουν να αποκτήσουν τεχνικές, διαπροσωπικές και τεχνολογικές δεξιότητες. Θεωρούν πώς με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλίσουν την επαγγελματική τους πορεία μακροπρόθεσμα καθώς θα έχουν κατακτήσει όλα τα εφόδια που χρειάζονται για να ανταπεξέλθουν σε πολλές και διάφορες επαγγελματικές προκλήσεις. 

Οι Millennials αποσκοπούν στην κατάκτηση καριέρας που έχει όφελος για τους ίδιους.

Οι προσωπικοί αυτοί στόχοι καθώς και οι μισθολογικές απολαβές –όπως είναι λογικό- αποτελούν προτεραιότητα σε παγκόσμιο επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα, οι υψηλές απολαβές καταλαμβάνουν την πρώτη θέση ανάμεσα στους στόχους που αφορούν στην καριέρα τους με ποσοστό 23% ενώ ακολουθεί η θετική συνεισφορά με ποσοστό 21% και η συνεργασία με σημαντικά άτομα στον εργασιακό βίο με ποσοστό 19%. Συνεπώς, οι Millennials αναζητούν ένα εργασιακό περιβάλλον στο οποίο θα έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους ώστε αργότερα να μπορέσουν να ανελιχθούν πιο εύκολα επαγγελματικά, ακολουθώντας την καριέρα που επιθυμούν και εκπληρώνοντας τόσο τους μεσοπρόθεσμους όσο και τους μακροπρόθεσμους στόχους τους.

Παρόλα αυτά, όσο αφορά στην Ελλάδα, η παραπάνω ιεραρχία αλλάζει καθώς οι νέοι στη χώρα μας φαίνεται να ενδιαφέρονται περισσότερο για τη θετική τους συνεισφορά σε ποσοστό 26% και να βάζουν στη δεύτερη θέση τις υψηλές απολαβές (23%). 

Σύμφωνα με την τοποθέτηση για τα ευρήματα της έρευνας της Φανής Κλειδά, Διευθύνουσας Συμβούλου της Manpower Group: «Οι Millennials βάζουν τίτλο τέλους στην επαγγελματική προσδοκία του να "γίνω αφεντικό". Η θετική συνεισφορά στην κοινωνία αποτελεί την κυρίαρχη προσδοκία καριέρας. Το 2020 θα αποτελούν το 1/3 του ενεργού εργασιακού πληθυσμού αποτελώντας μια νέα γενιά ηγετών. Οι Millennials θα ασκούν συνεργατική ηγεσία μέσω ενεργής ακοής και εκπλήρωσης των εταιρικών στόχων μέσω της εμψύχωσης των εργαζομένων. Τακτικές όπως αυτή του "αποφασίζω και επιβάλλω" δεν έχουν απήχηση στους Millennials. Σημαντική απήχηση έχει η δόμηση πλάνων ανάπτυξης διοικητικών δεξιοτήτων στη "γλώσσα" που μιλούν οι ίδιοι. Η "γλώσσα" τους αφορά στη δια βίου μάθηση, στην ανατροφοδότηση και στη σαφή σύνδεση του εταιρικού στόχου με το προσωπικό και κοινωνικό όφελος. Έτσι, η πρόκληση των σημερινών managers για να ενεργοποιήσουν την επιθυμία των Millennials να εξελιχθούν σε διοικητικούς ρόλους εντοπίζεται στο να εξοικειωθούν και να μιλάνε τη γλώσσα τους»

Τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας

Ας δούμε όμως αναλυτικότερα τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας της Manpower Group. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, μόλις το 22% των εργαζομένων που ανήκει στην γενιά των Millennials φιλοδοξεί να έχει ηγετικό ρόλο ως προτεραιότητα για την καριέρα του. 

Αντίθετα, το 68% δηλαδή πάνω από τα 2/3 επιθυμούν να αναπτύξουν τεχνικές και προσωπικές δεξιότητες, οι οποίες θεωρούν πως θα τους βοηθήσουν στην μετέπειτα πορεία τους. 
Εντυπωσιακό είναι όμως και το γεγονός ότι 4 στους 5 Millennials θα άλλαζαν το ρόλο εργασίας τους προκειμένου να αποκτήσουν ένα ρόλο με παρόμοιες μισθολογικές απολαβές και με περισσότερες ευκαιρίες εκπαίδευσης! 

Βέβαια, στη χώρα μας δεν φαίνεται να ισχύει ακριβώς το ίδιο, καθώς το ποσοστό των νέων που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη των προσωπικών του δεξιοτήτων φτάνει το 75% και είναι υψηλότερο σε σχέση με το παγκόσμιο. 

Τέλος, οι περισσότεροι Millennials φαίνεται να αποδέχονται την Ομάδα Ηγεσίας τους αλλά δεν είναι ικανοποιημένοι με αυτή. Αναλυτικότερα τα 2/3 των Millennials δηλώνουν ότι αναγνωρίζουν θετικά τον τρόπο που διοικείται από την ομάδα ηγεσίας του αλλά βαθμολογούν πιο θετικά τον δικό τους τρόπο διαχείρισης σε σχέση με τον τρόπο διαχείρισης των διευθυντών τους στις εξής παραμέτρους: Ακρόαση (69% για τους Millennials έναντι 46% για τους Διευθυντές), Ανατροφοδότηση - feedback (66% για τους Millennials έναντι 41% για τους Διευθυντές), Ενθάρρυνση (63% για τους Millennials έναντι 44% για τους Διευθυντές). Οι ίδιες προτεραιότητες ισχύουν και για τους Έλληνες Millenials με ελαφρώς πιο αυξημένα ποσοστά.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έρευνα θα βρείτε εδώ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman