ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα φώτα κρύβουν τα αστέρια (vid)

Tweet
Share
Tweet
Share

Οι σύγχρονες κοινωνίες είναι εθισμένες στο φως. Σε σχέση με 20 χρόνια πριν υπολογίζεται πως οι δημόσιοι εξωτερικοί χώροι φωτίζονται περίπου 10 φορές περισσότερο. Η φωτο-μόλυνση εξαπλώνεται με μεγαλύτερους ρυθμούς από την αύξηση του πληθυσμού. Το 99% των κατοίκων στις ΗΠΑ (με εξαίρεση τη Χαβάη και την Αλάσκα) ζει σε περιοχές που θεωρούνται φωτο-μολυσμένες.

Δισεκατομμύρια κάθε χρόνο σπαταλούνται σε αυτό που θα ονομάζαμε «κακό φωτισμό», δηλαδή φως που έρχεται από πάνω ή κατευθείαν στο πρόσωπό μας. Καθώς η χρήση ηλεκτρισμού γίνεται φθηνότερη, τόσο περισσότερο φως χρησιμοποιούν οι άνθρωποι στον κόσμο. Είτε για λόγους ασφάλειας, είτε για λόγους πολυτέλειας, σημειώνεται κατάχρηση φωτός συγκριτικά με αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε.

Έχουμε φτάσει στο σημείο που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν καμία αίσθηση του απόλυτου σκοταδιού και ίσως δεν θα έχουν ποτέ την ευκαιρία να δουν τον νυχτερινό ουρανό, να χαθούν στη μαγεία των αστεριών και να προσπεράσουν τους δυο-τρεις κλασικούς αστερισμούς που ήδη γνωρίζουν, μπροστά στον λαμπερό πλούτο που θα εμφανιστεί αν σηκώσουν το κεφάλι ψηλά. 

VIDEO

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman