ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ελιές Καλαμάτας, σύκα και σταφίδες στέλνει στο διάστημα ο Τζεφ Μπέζος

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Ο ιδιοκτήτης της Amazon και της διαστημικής εταιρείας "Blue Origin" Τζεφ Μπέζος, θα στείλει στο διάστημα ελιές Καλαμάτας, ελαιόλαδο, σύκα και σταφίδες.!

Η πτήση της «Blue Origin» σε συνεργασία με το ΤΕΙ Πελοποννήσου και το ιδιωτικό σχολείο Μπουγά, θα μεταφέρει για πρώτη φορά βρώσιμα προϊόντα στη φυσική τους μορφή στο Διάστημα για να εξεταστούν οι επιδράσεις της έλλειψης βαρύτητας στα τρόφιμα.

Η πρωτοβουλία και η εφαρμογή αυτής της συνεργασίας, πιστώνεται σε δύο αδέρφια, τους καθηγητές Τάκη και Περικλή Παπαδόπουλο.

Σκοπός του πειράματος είναι να εξετάσει τις επιδράσεις που θα υπάρξουν στα προϊόντα αυτά όταν η διαστημική πτήση θα βρίσκεται σε τροχιά. Μαθητές Λυκείου των εκπαιδευτηρίων Μπουγά θα συμμετάσχουν στο πείραμα, μία πρόταση που έγινε από τον Δρα Τάκη Παπαδόπουλο, επικεφαλής μηχανικό της «Blue Origin», κατά τη διάρκεια ενός εργαστηρίου (Nanoracks ISS Workshop) στην Ολλανδία.

«Το σχολείο κέρδισε την τρίτη θέση σε διεθνή διαγωνισμό Ρομποτικής και σκέφτηκα πως θα ταίριαζαν πολύ στο πείραμα» δήλωσε στον «Εθνικό Κήρυκα» ο Δρ Τάκης Παπαδόπουλος, εξηγώντας πως υπάρχουν δύο «συστατικά» σε αυτό: «πρώτον, να παρατηρήσουμε τη συμπεριφορά του ελαιόλαδου και ειδικά να εξετάσουμε αν το ελαιόλαδο θα διατηρήσει την υγρή του μορφή από τη στιγμή που θα φύγει από τη Γη. Γνωρίζουμε ότι το νερό δεν διατηρεί την υγρή μορφή στο Διάστημα και θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς το ελαιόλαδο συμπεριφέρεται. Δεύτερον, τη συμπεριφορά ανάπτυξης βακτηρίων μαγιάς στο Διάστημα, τη δυνατότητα δημιουργίας ψωμιού στο Διάστημα».

Παρότι τα προϊόντα θα βρεθούν στο Διάστημα για μόλις 7-8 λεπτά, ο χρόνος θα είναι αρκετός ώστε να σχηματίσουν οι επιστήμονες μια πρώτη εικόνα για τις επιπτώσεις αυτές. 
Τα συστατικά των τροφίμων θα αποτελέσουν τη βάση για περαιτέρω έρευνες, με τελικό στόχο την ανάπτυξη διαστημικών τροφίμων, που εκτός από θρεπτικά θα είναι και νόστιμα.

Η πρωτοβουλία και η εφαρμογή αυτής της συνεργασίας, πιστώνεται σε δύο αδέρφια, τους καθηγητές Τάκη και Περικλή Παπαδόπουλο.

Σκοπός του πειράματος είναι να εξετάσει τις επιδράσεις που θα υπάρξουν στα προϊόντα αυτά όταν η διαστημική πτήση θα βρίσκεται σε τροχιά. Μαθητές Λυκείου των εκπαιδευτηρίων Μπουγά θα συμμετάσχουν στο πείραμα, μία πρόταση που έγινε από τον Δρα Τάκη Παπαδόπουλο, επικεφαλής μηχανικό της «Blue Origin», κατά τη διάρκεια ενός εργαστηρίου (Nanoracks ISS Workshop) στην Ολλανδία.

«Το σχολείο κέρδισε την τρίτη θέση σε διεθνή διαγωνισμό Ρομποτικής και σκέφτηκα πως θα ταίριαζαν πολύ στο πείραμα» δήλωσε στον «Εθνικό Κήρυκα» ο Δρ Τάκης Παπαδόπουλος, εξηγώντας πως υπάρχουν δύο «συστατικά» σε αυτό: «πρώτον, να παρατηρήσουμε τη συμπεριφορά του ελαιόλαδου και ειδικά να εξετάσουμε αν το ελαιόλαδο θα διατηρήσει την υγρή του μορφή από τη στιγμή που θα φύγει από τη Γη. Γνωρίζουμε ότι το νερό δεν διατηρεί την υγρή μορφή στο Διάστημα και θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς το ελαιόλαδο συμπεριφέρεται. Δεύτερον, τη συμπεριφορά ανάπτυξης βακτηρίων μαγιάς στο Διάστημα, τη δυνατότητα δημιουργίας ψωμιού στο Διάστημα».

Ο κ. Τζεφ Μπέζος, ιδιοκτήτης της Amazon, ο οποίος είναι καταγοητευμένος από τη διερεύνηση του Διαστήματος από τότε που ήταν μαθητής Γυμνασίου και ονειρευόταν να χτίσει ξενοδοχεία και πάρκα αναψυχής στο Διάστημα, δημιούργησε το «Blue Origin».

To «Blue Origin» έχει δημιουργήσει το καινούργιο όχημα Διαστήματος, New Shepard, το οποίο κινείται με πύραυλο κατά την εκτόξευση αλλά και κατά την κάθοδό του. Ο Δρ Περικλής Παπαδόπουλος είπε ότι «πρόκειται για μία σπουδαία τεχνολογία ανακάλυψης η οποία θα μειώσει το κόστος των διαστημικών ταξιδιών».

Τονίζεται ότι η συμμετοχή της Ακαδημίας Μπουγά συνιστά την πρώτη φορά που μαθητές Λυκείου της Ευρώπης θα συμμετάσχουν σε πραγματικό διαστημικό πείραμα. Ο διευθυντής της ομάδας Μπουγά κ. Γεώργιος Κουστούμπος, είπε ότι «οι μαθητές που επιλέχθηκαν είναι ηλικίας 15 μέχρι 18 ετών και η επιλογή τους βασίστηκε στη βαθμολογία τους και στην ακαδημαϊκή τους κλήση προς τις επιστήμες των υπολογιστών και της ρομποτικής, καθώς επίσης και στα ενδιαφέροντά τους στα διαστημικά πειράματα».

Ο Δρ Τάκης Παπαδόπουλος πιστεύει πως «εάν το πείραμα πάει καλά τα μεσσηνιακά προϊόντα τα οποία είναι η βάση της Μεσογειακής διατροφής θα είναι η τροφή για τους αστροναύτες, καθώς επίσης και για τους επιβάτες των εμπορικών διαστημικών πτήσεων για τα επόμενα χρόνια».

Ο Δρ Περικλής Παπαδόπουλος καθηγητής της Αεροδιαστημικής Μηχανικής στο πανεπιστήμιο San Jose State University πιστεύει ότι «η Καλαμάτα είναι ιδεώδης περιοχή για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Διαστημικού Αεροδρομίου λόγω της γεωγραφικής της τοποθεσίας. Είναι έργο που μπορεί να κοστίσει ένα τρισεκατομμύριο δολάρια». Πάντως, το πείραμα θα γίνει πιθανόν τον Ιούλιο του 2017.

πηγή: the national herald

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2021 Premium S.A. All Rights Reserved.