ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Google, Lego, IΚΕΑ, Skype. Ποιός παπάς τις βάφτισε;

Tweet
Share
Tweet
Share

Ηχούν εξαιρετικά οικεία λόγω της επιτυχίας των εταιρείων, αλλά σπάνια βγάζουν νόημα. Κι όμως. Πίσω από τα ακαταλαβίστικα όνοματα, υπάρχει σκέψη και λογική εξήγηση. Iδού η ετυμολογία των ιδιόμορφων επωνυμιών.

1. LEGO
Προέρχεται από το συνδυασμό των δύο δανέζικων λέξεων "leg" και "got", που σημαίνουν "play well".

2. IKEA
Ο ιδρυτής, Ingvar Kamprad συνδύασε τα αρχικά του ονόματός του, I.K., με εκείνα των Elmtaryd και Agunnaryd, Ε.Α., της φάρμας και του χωριού στα οποία μεγάλωσε δηλαδη.

3. Cannon
Αρχικά ονομάστηκε Kwanon, από μία θεότητα του βουδισμού, αλλά η εταιρεία άλλαξε το όνομά της σε Canon το 1935, ώστε να είναι πιο ελκυστικό στο παγκόσμιο κοινό.

4. Sony
Προέρχεται από τη λατινική λέξη "sonus" που σημαίνει "ήχος" και την έκφραση της αργκό "sonny boy" που το 1950 στην Ιαπωνία περιέγραφε ένα έξυπνο, ευπαρουσίαστο νεαρό.

5. HAAGEN-DAZS
Στρατηγική επιλογή των Αμερικανών δημιουργών της εταιρείας ήθελαν ένα όνομα που να ακούγεται ως δανέζικο όνομα και να δίνει μία "αύρα της παλιάς παγκόσμιας παράδοσης και δεξιοτεχνίας". Στη συγκεκριμένη γλώσσα όμως δεν σημαίνει τίποτα.

6. WD-40
Έπειτα από 39 αποτυχημένες προσπάθειες, δίπλα στο WD που αντιστοιχούν στην ιδιότητα του αντισκωριακού σπρέι (water-displacing) φιγουράρει και η επιτυχημένη 40η προσπάθεια.

7. YAHOO
Aκρώνυμο του "Yet Another Hierarchical Officious Oracle" (Αλλο ένα ιεραρχικό αυταρχικό μαντείο), αλλά και ένα φανταστικό είδος αγενές, θορυβώδες και βίαιο, το οποίο αναφέρεται στο βιβλίο «Τα Ταξίδια του Γκιούλιβερ».

8. Pepsi
Αρχικά ονομαζόταν "Brad's Drink", από το δημιουργό της, Caleb Bradham. Πήρε το σημερινό όνομά της το 1898 από τη λέξη "dyspepsia", δυσπεψία δηλαδή, για να αντιπροσωπεύει την πεποίθηση του Bradham ότι επρόκειτο για υγιεινό ρόφημα που βοηθούσε την πέψη.

9. Google
Πήρε το όνομά της από το "googol", το μαθηματικό όρο για το 1 που ακολουθείται από 100 μηδενικά.

10. VIRGIN
Το πρότεινε ένας από τους συνεργάτες του Richard Branson. "Είμαστε εντελώς παρθένοι (virgins) στις επιχειρήσεις", εξήγησε.

11. BLACKBERRY
Tα πλήκτρα του θύμιζαν το συγκεκριμένο φρούτο στους δημιουργούς του.

12. SPOTIFY
Οι δημιουργοί του Daniel Ek και Martin Lorentzon, προσπαθούσαν να βρουν όνομα. O Daniel Ek παράκουσε την ιδέα που του προτάθηκε, ως Spotify και τώρα ισχυρίζονται πως προέρχεται από το συδυασμό των λέξεων "spot" (εντοπίζω) και "identify" (αναγνωρίζω).

13. Amazon
Ο Jeff Bezos ήθελε ένα όνομα που ξεκινά από «Α» για να είναι στην κορυφή της αλφαβητικής λίστας. Σκέφτηκε ότι το μεγαλύτερο ποτάμι του κόσμου ήταν το καταληλότερο όνομα για την επιχείρησή του, που ήλπιζε να γίνει η μεγαλύτερη στον κόσμο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman