ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Υπάρχει λόγος που τα μπουκάλια της μπύρας είναι έγχρωμα

Tweet
Share
Tweet
Share

Αυτή πάλι η μπύρα που ήταν το πρώτο σημάδι Πολιτισμού...

Οι επιμελείς ζυθοποιοί πειραματίστηκαν με γυάλινες φιάλες για την μπύρα ήδη από τον 16ο αιώνα, αν και στοιχεία εμπορικής εμφιάλωσης κάνουν την εμφάνισή τους μόλις το δεύτερο μισό του 17ου αιώνα.

 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν ότι το γυαλί που φτιάχτηκε για την εμφιάλωση δεν ήταν αρκετά γερό για να κρατήσει την πίεση του διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Ωστόσο, περίπου εκατό χρόνια καινοτομίας βοήθησαν τελικά τους ζυθοποιούς να συνειδητοποιήσουν την αποτελεσματικότητα του μπουκαλιού με τον μακρύ λαιμό. 

Στις μέρες μας, η μπύρα εμφιαλώνεται σε μια ποικιλία σχημάτων μπουκαλιών, αν και αυτά με το μακρύ λαιμό είναι τα πιο δημοφιλή. Φυσικά, η κατασκευή του γυαλιού είναι σήμερα πιο γερή κι έτσι το σχήμα της φιάλης μπορεί να διαφέρει χωρίς σοβαρές συνέπειες για την ίδια την μπύρα.

Αν και τα μπουκάλια υπήρχαν από τα μέσα του 17ου αιώνα, η παραγωγή και η ζήτηση για γυάλινες φιάλες δεν αυξήθηκε παρά μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι ζυθοποιίες άρχισαν να χρησιμοποιούν γυαλί επειδή κρατούσε περισσότερο χρονικό διάστημα την μπύρα φρέσκια. Υπήρχε όμως ένα σοβαρό ζήτημα όταν η μπύρα έμενε στον ήλιο πολύ καιρό, καθώς οι ζυθοποιοί παρατήρησαν ότι η μπύρα βρώμαγε σαν ασβός και είχε πολύ άσχημη γεύση.  

Κυριολεκτικά μύριζε όπως οι ασβοί. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου διασπούν τα αλφα-οξέα στον λυκίσκο και στη συνέχεια αντιδρούν με το θείο που υπάρχει στη μπίρα για να σχηματίσουν μια χημική ουσία σχεδόν ταυτόσημη με τη χημική ουσία που απελευθερώνουν οι ασβοί για να ψεκάζουν τα αρπακτικά όταν κινδυνεύουν από αυτά.

Η λύση ήταν να χρωματίσουν το μπουκάλι της μπύρας για να το προστατεύσουν από τις ακτίνες UV. Παρόμοια με τον τρόπο που τα γυαλιά ηλίου προστατεύουν την όρασή μας, το σκούρο καφέ μπουκάλι προστατεύει την μπύρα. Τότε γιατί υπάρχει και πράσινο μπουκάλι; Οι πράσινες φιάλες μπίρας προσφέρουν ελάχιστη προστασία από το φως του ήλιου, λίγο περισσότερο από τις διαφανείς αλλά σίγουρα όχι όση χρειάζεται. 

Ωστόσο, η ιστορία πίσω από τα πράσινα μπουκάλια παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον: Την εποχή του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου αυξήθηκε η ζήτηση για το καφέ γυαλί και πολλές εταιρείες αναγκάστηκαν να το δώσουν για χάρη της πατρίδας τους.

Δυστυχώς αυτό σήμαινε ότι οι εταιρείες με μπύρες υψηλότερης ποιότητας έπρεπε να χρησιμοποιούν καθαρό γυαλί, γεγονός που έκανε τις μπύρες τους να μοιάζουν με τις φθηνότερες, εμφιαλωμένες σε διαφανές μπουκάλι μπύρες. Η λύση των ζυθοποιών υψηλότερης ποιότητας ήταν να πωλούν τη μπύρα τους σε πράσινες φιάλες, έτσι ώστε ο καταναλωτής να μπορεί να ξεχωρίζει μια κανονική και μιας υψηλότερης ποιότητας μπύρα.

Η πράσινη φιάλη έγινε σύμβολο για πολλά ευρωπαϊκά ζυθοποιεία. Σήμερα δεν υπάρχει λόγος να πωλείται μια μπύρα σε πράσινη φιάλη εκτός από λόγους marketing και αισθητικής. Πολλές εταιρείες την χρησιμοποιούν για να διακρίνουν τη μπύρα τους από τις άλλες. 

Επιπλέον στις μέρες μας οι προμηθευτές γυαλιού μπορούν να προσθέτουν ειδικές υπεριώδεις επικαλύψεις στο γυαλί που βοηθούν στη διατήρηση της μπύρας, ανεξάρτητα από το είδος του μπουκαλιού. Παρόλα αυτά, η καλύτερη συμβουλή για κάθε μπύρα είναι να διατηρούνται τα μπουκάλια σε δροσερό και σκοτεινό χώρο. 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman