ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

‘’Δύο θάνατοι με ώθησαν να ασχοληθώ με την προστασία των ζώων ‘’

Tweet
Share
Tweet
Share

Συνέντευξη του Γιάννη Ουζούνογλου : στον Ζαφ Κωνσταντινίδη

Ο Γιάννης Ουζούνογλου είναι ακτιβιστής ζωόφιλος, είναι  ένας νέος άνθρωπος, που έχει αφιερώσει τα τελευταία τρία χρόνια της ζωής του στην αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησης ζώων. Με όπλο τη σελίδα του Facebook παρεμβαίνει εθελοντικά όταν κάποιο ζώο χρειάζεται έμπρακτη βοήθεια. Έχει ασχοληθεί με πάνω από 300 περιστατικά κακοποίησης από τα οποία έχουν επιβληθεί στους δράστες πάνω από 50.000 ευρώ διοικητικά πρόστιμα για παράβαση του κανόνα ευζωίας.  Στην συζήτηση που κάναμε, μιλάει για τα αίτια που οδηγούν κάποιον να κακοποιήσει, την ελληνική νομοθεσία και τις αλλαγές που προτείνει σε αυτήν.

- Τι σε ώθησε να ασχοληθείς με την κακοποίησης ζώων;

Αυτό που με ώθησε ώστε να είμαι στην πρώτη γραμμή κρούσης υπέρ των τετράποδων κακοποιημένων είναι ο θάνατος της γάτας μου που είχα από μωρό και πέθανε σε ηλικία 12 χρονών, αλλά και ο θάνατος της μητέρας μου που έφυγε ξαφνικά σε ηλικία 49 ετών. Από τότε άλλαξαν όλα μέσα μου, έγινα πιο συναισθηματικός και αφού έφτιαξα για πρώτη φορά λογαριασμό στο Facebook δεν άντεχα να βλέπω αρκετά κακοποιημένα ζώα

- Πόσο μεγάλο μέρος της καθημερινότητας σου αφιερώνεις σε αυτήν την ενασχόληση;

Υπάρχει μέρα που έχω αφιερώσει έως πάνω από 6 ώρες σε περιστατικό σοβαρής κακοποίησης. Είναι μια αρκετά χρονοβόρα διαδικασία από τη στιγμή που θα πας σε σοβαρό περιστατικό, όπου συμπεριλαμβάνονται η μήνυση, κατάσχεση, και φιλοξενία του ζώου

- Για έναν νέο άνθρωπο σαν εσένα , ποια σκέψη είναι αυτή που τον κινητοποιεί καθημερινά για να αφιερώνει τον ελεύθερο του χρόνο στην διάσωση, αντί να πίνει μια μπύρα η να βλέπει μια ταινία σπίτι;

Ασχολούμαι 3 χρόνια με την ζωοφιλία. Δεν υπάρχει περιστατικό να είπα: Δεν μπορώ. Όπου και αν είμαι, πάω άμεσα αν είναι κάτι σοβαρό. Καμιά καιρική συνθήκη δεν με σταματά, ήλιος βροχή, κρύο, ζεστή, πάντα είμαι εκεί. Δεν θα ξεχάσω. Όταν ήμουν με την γυναίκα μου για καφέ και ξαφνικά χτυπάει τηλέφωνο για ένα ζώο όπου χρειαζόταν βοήθεια και έτσι κατευθείαν σηκωθήκαμε και πήγαμε μαζί στο περιστατικό. Για ένα νέο παιδί λοιπόν σαν εμένα αυτό που τον κινητοποιεί είναι η ευαισθησία του για τα ζώα

- Ποιο είναι το χειρότερο περιστατικό κακοποίησης  με το οποίο ήρθες αντιμέτωπος;


Το χειρότερο περιστατικό κακοποίησης ήταν αυτό πριν 2 χρόνια όταν ο ιδιοκτήτης ενός τετράποδου το σκότωσε επειδή αφόδευσε. Γυναίκα με κάλεσε σε βοήθεια όταν έβλεπε να το χτυπάει με αντικείμενο στο μπαλκόνι του. Τότε πήγα με αστυνομικούς και αφού έγινε μήνυση, όταν κατασχέθηκε το τετράποδο ήταν σε κώμα. Λίγες ώρες αργότερα πέθανε στην κλινική. Ο ιδιοκτήτης δικάστηκε ένοχος με 18 μήνες φυλάκιση και 35.000 πρόστιμο.

- Ποιες αιτίες θεωρείς ότι ωθούν έναν άνθρωπο να προβεί σε κακοποίηση απέναντι σε κάποιο ζώο;

Είναι πολλοί οι άνθρωποι που θα κακοποιήσουν ένα ζώο αλλά οι κατηγορίες ποικίλουν. Κάποιοι δεν γνωρίζουν ότι απαγορεύεται να το έχεις μονίμως σε μια ταράτσα, ή να το χεις μονίμως δεμένο. Κάποιοι άλλοι απλώς τα ζώα τους τα έχουν σαν εργαλεία επειδή τους έχουν κλέψει το σπίτι και εν συνεχεία το παρατάνε σε μια αυλή με ένα κομμάτι ψωμί και το αφήνουν στην τύχη του.

- Η προσφορά των φιλοζωικών οργανώσεων είναι αμφιλεγόμενη. Υπάρχει όντως διαφθορά και πόσο βοηθούν στην διάσωση και συντήρηση των ζώων;

Για έμενα προσωπικά οι μόνες φιλοζωικές που πράττουν έργο είναι η φιλοζωική ‘’Αδέσποτος Πλανήτης’’ και η ‘’Φιλοζωική Ευόσμου’’. Σίγουρα είναι αμφιλεγόμενο το έργο κάποιων φιλοζωικών. Πολλά άτομα που μου καταγγέλλουν περιστατικά κακοποίησης, μου αναφέρουν ότι ζήτησαν στο παρελθόν βοήθεια φιλοζωικής και απλώς τους λένε να καλέσουν την αστυνομία και τίποτα παραπάνω. Όμως εγώ όταν μου αναφέρουν περιστατικό πάω στο σημείο (με λεωφορείο )και αν υπάρχει κακοποίηση τότε με συνδρομή περιπολικού κάνουμε ότι καλύτερο για την ευζωία του τετράποδου. Εύχομαι κάποτε να αλλάξει η γνώμη όλων αυτών των ανθρώπων που έχουν για τις φιλοζωικές οργανώσεις, αλλά για να αλλάξει θα πρέπει να σταματήσουν τα συμφέροντα.

- Υπάρχει η πεποίθηση ότι στην επαρχία οι άνθρωποι είναι πιο εξοικειωμένοι με την φύση και τρέφουν μεγαλύτερη αγάπη για τα ζώα. Πόσο αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα;

 Νομίζω ότι στην επαρχία οι περισσότεροι δεν έχουν τα ζώα τους σύμφωνα με τον κανόνα της ευζωίας. Τα χειρότερα περιστατικά κακοποίησης είναι στα χωριά τα οποία έχω επιληφθεί.

- Ο μέσος Έλληνας πόσο φιλόζωος είναι;

Δυστυχώς ο Έλληνας δεν είναι πολύ φιλόζωος. Αν και αυτό δεν έχει να κάνει με την εθνικότητα αλλά με τον άνθρωπο. Είμαστε πολύ λίγοι αυτοί που νοιάζονται για τα τετράποδα, και πρέπει να αντιμετωπίσουμε και αυτούς που τα κακοποιούν.

- Ποιες αλλαγές θα πρότεινες για την εξάλειψη αδέσποτων και την ενίσχυση του φιλοζωίας στην Ελλάδα;

Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα ειδικό τμήμα ζώων σε κάθε περιοχή όπου θα ελέγχει τα δεσποζώμενα ζώα για τα έγγραφα του ζώου (βιβλιάριο,τσιπ) αλλά και να επιβάλει την υποχρεωτική στείρωση του ζώου. Επίσης πολλά στρατόπεδα αλλά και άλλοι δημοτικοί χώροι είναι εγκαταλειμμένοι. Θα ήταν εύλογο αν δινόταν ο χώρος αυτός για τα αδέσποτα και μάλιστα με την επίβλεψη φιλόζωων ανθρώπων. Θα μου άρεσε η ιδέα να έμπαινε σαν μάθημα, στα σχολεία η ζωοφιλία, ώστε το παιδί από μικρό να έχει γνώση των όσων έχω μάθει εγώ αυτά τα χρόνια.

- Αν κάποιος γίνει μάρτυρας κακοποίησης, πώς πρέπει να κινηθεί;

Αν κάποιος έχει γίνει μάρτυρας κακοποίησης θα πρέπει να πάει στο τμήμα της περιοχής του και να καταγγείλει το συμβάν. Αν σιωπήσει τότε θα είναι συνένοχος της κακοποίησης.

- Είσαι ευχαριστημένος από την ανταπόκριση της ελληνικής αστυνομίας στα περιστατικά που έχεις αναλάβει;

Καταρχάς όλοι οι αστυνομικοί της Θεσσαλονίκης με γνωρίζουν και μάλιστα σέβονται αυτό που κάνω. Η σχέση μου με αυτούς είναι άριστη, και συνεργάζομαι με όλα τα τμήματα της Θεσσαλονίκης προς όφελος των ζώων. Έχω συγκινηθεί πολλές φορές με κάποιους αστυνομικούς, αφού όταν βλέπουν σοβαρά κακοποιημένο ζώο έχουν καταθέσει μαζί μου εναντίων του ιδιοκτήτη. Οπότε το έργο μου είναι ευκολότερο χάρη σε αυτους, λόγω το ότι πράττουν τα νόμιμα.

- Ποιες αδυναμίες παρουσιάζει η ελληνική νομοθεσία σχετικά με την προστασία των ζώων;

Καταρχάς όταν κάποιος αφαιρεί την ζωή ενός ζώου θεωρείται πλημμέλημα από τον νόμο. Είναι Πλημμέλημα επειδή η ψυχή ενός ζώου θεωρείται πράγμα βάση νόμου, και όχι ζωντανή ψυχή. Εγώ εύχομαι κάποτε να θεωρηθεί κακούργημα η αφαίρεση ζωής ενός ζώου και να πηγαίνει άμεσα φυλακή ο κατηγορούμενος. Υπάρχουν και άλλες επίσης ποινές χάδια για σοβαρά περιστατικά κακοποίησης που δυστυχώς έχουν αθωωθεί κάποιοι.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman