ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Περί ναρκισσισμού και άλλων δαιμονίων…

Tweet
Share
Tweet
Share

Δίκοπο μαχαίρι αποτελεί ο ναρκισσισμός, καθώς από τη μία οδηγεί σε ενισχυμένη αυτοπεποίθηση, που καλλιεργεί εύκολα αρχηγικές εντυπώσεις στον περίγυρο. Από την άλλη συνδέεται και με ιδιαίτερα αρνητικά χαρακτηριστικά, όπως είναι η έλλειψη ευαισθησίας για τον συνάνθρωπο, η επιθετικότητα και η τάση εκμετάλλευσης των άλλων για προσωπικό όφελος.

Μπορεί ο Φρόυντ να θεωρούσε ότι οι γυναίκες εμφανίζουν εντονότερα στοιχεία ναρκισσισμού από τους άνδρες, κυρίως λόγω του ότι έδιναν μεγαλύτερη σημασία στην εμφάνισή τους. Ωστόσο νέα έρευνα της TheTelegraph διαπιστώνει ότι οι άνδρες είναι αυτοί που έχουν την τάση να εμφανίζουν πιο ναρκισσιστική συμπεριφορά από τις γυναίκες. Η πρόσφατη εμπειρία των Ελλήνων από τον νέο υπουργό Οικονομικών της χώρας μάλλον επιβεβαιώνει αυτή την άποψη…

giannis baroufakis thumb large

Σύμφωνα πάντα με τη βρετανική εφημερίδα υπάρχουν και άλλα χαρακτηριστικά που συναντώνται συχνότερα στο ένα ή το άλλο φύλο όπως είναι η νευρικότητα (συχνότερη στις γυναίκες) ή η ευκολία με την οποία κανείς ρισκάρει (υψηλότερα επίπεδα στους άνδρες). Ειδικά αυτό το τελευταίο ξαναφέρνει στο μυαλό τον Γιάννη (σ.σ. δυσκολεύομαι να γίνω ανορθόγραφη μόνο και μόνο για να ικανοποιήσω τον ναρκισσισμό του) Βαρουφάκη καθώς φαίνεται ότι κάθε φορά που μιλά… ρισκάρει. Ρισκάρει να γίνει πιο αντιπαθής, ρισκάρει προσθέτοντας λόγους στους εταίρους μας να γελάνε μαζί του, ενώ ο κίνδυνος στον οποίο θέτει τη χώρα θα απασχολήσει επόμενο κείμενο του Penna.

women group silhouette

Οι γυναίκες στις ΗΠΑ αναλαμβάνουν σε ποσοστό 51% υψηλές διοικητικές θέσεις, αλλά αποτελούν μόλις το 17% των μελών διοικητικών συμβουλίων που «μπαίνουν» στις σελίδες του Fortune και μόλις το 8% των υψηλόμισθων του ίδιου εντύπου. Εάν υποθέσουμε, όπως επισημαίνει ο συντάκτης του TheTelegraph, ότι το «ναρκισσιστικό κενό» μεταξύ των δύο φύλων είναι αυτό που κρατά τις γυναίκες, λίγο χαμηλότερα μήπως θα πρέπει να δουλέψει το «ασθενές» φύλο πάνω σε αυτό; Από την άλλη οι ναρκισσιστικές συμπεριφορές παραβιάζουν τα γυναικεία στερεότυπα και εκτιμάται, από την TheTelegraph, ότι η αποτελεσματικότητα της συμπεριφοράς αυτής εξαρτάται από τον βαθμό ανοχής των υφισταμένων στη γυναίκα που «επιδίδεται» σε ηγετική συμπεριφορά μέσω ναρκισσιστικών πρακτικών.

δημοσιότητα βαρ

Είναι βέβαιο ότι πρόκειται για ένα δίλημμα το οποίο δεν θα προβληματίσει ποτέ τον Γιάνη (σ.σ. άντε ας του κάνω τη χάρη) Βαρουφάκη ο οποίος άλλωστε είναι πολύ απασχολημένος αυτή την περίοδο με τα… φώτα της δημοσιότητας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman