ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

"Απαγορεύονται" οι selfies την ημέρα της έκλειψης

Tweet
Share
Tweet
Share

Τον κίνδυνο να χάσουν το φως τους αντιμετωπίζουν όσοι συνηθίζουν να βγάζουν selfies όταν λαμβάνει χώρα μια έκλειψη ηλίου. Οι νέες προειδοποιήσεις των επιστημόνων βλέπουν το φως της δημοσιότητας λίγες ημέρες πριν από την ολική έκλειψη ηλίου που θα γίνει στις 20 Μαρτίου.

Την τελευταία φορά που σημειώθηκε αντίστοιχο φυσικό φαινόμενο, δηλαδή το 1999, φυσικά δεν υπήρχαν smartphones, άρα οι κίνδυνοι δεν ήταν τόσο ορατοί. Η λήψη φωτογραφιών με τις συσκευές αυτές μπορεί να γίνει το ίδιο επικίνδυνη με το να κοιτάξει κάποιος τον ήλιο απευθείας. Στην περίπτωση αυτή είναι πολύ πιθανό το σενάριο να καεί ο αμφιβληστροειδής και να προκληθεί τύφλωση.

Για την προστασία των ματιών σας, απαιτούνται γυαλιά ειδικά διαμορφωμένα με τον ανάλογο χρωματισμό, ο οποίος θα εμποδίζει την ακτινοβολία του ήλιου να εισέρχεται στο μάτι.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει με τη σειρά του ο κλινικός σύμβουλος του Πανεπιστημίου της Οπτομετρίας, Daniel Hardiman-McCartney, επισημαίνοντας πως το ρίσκο είναι μεγάλο.

ECLIPSE DISTANCES 3211299b

«Η ηλιακή έκλειψη είναι ένα φαινόμενο ιδιαίτερα όμορφο, παρ’ όλα αυτά οι άνθρωποι οφείλουν να δείχνουν την κατάλληλη προσοχή και να μην αντικρίζουν τον ήλιο με γυμνό οφθαλμό. Κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει από την άλλη, αν κοιτάξει κανείς την έκλειψη μέσα από μια φωτογραφία στο κινητό», είπε χαρακτηριστικά.

Στο Λονδίνο η έκλειψη θα αρχίσει στις 8:24 το πρωί, στη μέγιστη φάση της θα φτάσει στις 9:31, ενώ θα τελειώσει στις 10:41.

Στην Αθήνα από την άλλη, η έκλειψη θα αρχίσει στις 10:40, στη μέγιστη φάση της θα φτάσει στις 11:44 και θα ολοκληρωθεί στις 12:50.

Ιδιαίτερα επικίνδυνη για τα μάτια η ακτινοβολία του ηλίου την ώρα της έκλειψης, σημειώνουν οι επιστήμονες

Επιγραμματικά την ημέρα της έκλειψης:

-Μην κοιτάτε τον ήλιο απευθείας χωρίς την προστασία ειδικών γυαλιών

-Μην προσπαθήσετε να το κάνετε ούτε μέσω τηλεσκοπίου. Αποφύγετε τις selfies που έχουν τραβηχτεί με το βλέμμα στραμμένο στον ήλιο.

-Αν θέλετε οπωσδήποτε να αντικρίσετε το φυσικό φαινόμενο, προμηθευτείτε ειδικά γυαλιά με δείκτη προστασίας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2023 Premium S.A. All Rights Reserved.