ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

"This is a man's world"

Tweet
Share
Tweet
Share

Του Πάνου Τσαγκαράκη

Η φιλοδοξία, η ικανότητα, η αποφασιστικότητα και η επινοητικότητα, δεν έχουν σχέση με τις ετικέτες των φύλων. Γεγονός, το οποίο φαίνεται, όσο η παγκόσμια οικονομία μετατοπίζει το κέντρο βάρους της από τη σωματική δύναμη στη δύναμη του μυαλού. Οι γυναίκες εργαζόμενες συμμετέχουν, σε αυξανόμενο αριθμό, σε όλο και υψηλότερες βαθμίδες στην ιεραρχία των επιχειρήσεων. Οι γυναίκες σήμερα αποτελούν περίπου το μισό εργατικό δυναμικό των ΗΠΑ.

Στην Ευρώπη, οι γυναίκες απαρτίζουν το 75 τοις εκατό των 8 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας, που δημιουργήθηκαν από το 2000. Παγκοσμίως, για πρώτη φορά, οι εργαζόμενες γυναίκες ανταπεξήλθαν στις οικονομικές αντιξοότητες καλύτερα από τους άνδρες. Στις ΗΠΑ, το 75 τοις εκατό των χαμένων θέσεων εργασίας, λόγω της οικονομικής ύφεσης, αφορούσε τους άνδρες. Όλα αυτά σύμφωνα με την Bain company, και τις αρθρογράφους, Julie Coffman, Orit Gadiesh και Wendy Miller, σε άρθρο τους που δημοσιεύτηκε στο WEF.

Ωστόσο, κάτι ενοχλητικό συμβαίνει στις γυναίκες, καθ’ οδόν προς τα ανώτερα κλιμάκια της ιεραρχίας, και ως δια μαγείας εξαφανίζονται. Οι γυναίκες, δεν έχουν κατορθώσει ακόμα να ανέλθουν στα ηγετικά κλιμάκια, με την ίδια αναλογία και συχνότητα των ανδρών συναδέλφων τους. Αν και οι γυναίκες εισέρχονται στην αγορά εργασίας σε μεγάλους αριθμούς, ωστόσο, κάποια στιγμή «εξατμίζονται», από τα υψηλά κλιμάκια της ιεραρχίας. Το 2009, μόνο το 3 τοις εκατό των επιχειρήσεων του Fortune 500, είχε γυναίκες CEO. Στην Ευρώπη, οι γυναίκες συγκροτούν μόνο το 12 τοις εκατό των διοικητικών συμβουλίων των επιχειρήσεων του FTSE 100, ενώ το 25 τοις εκατό των επιχειρήσεων που περιλαμβάνονται σε αυτόν τον δείκτη, εξακολουθούν να έχουν μόνο άνδρες στα διοικητικά τους συμβούλια.

mary2

Στα προηγούμενα χρόνια, ενώ οι γυναίκες κέρδιζαν έδαφος στα θέματα ισότητας των φύλων, όπως αυτά των διακρίσεων και της παρενόχλησης, εξακολούθησαν να μάχονται σκληρά για τα θέματα ανάπτυξης καριέρας και πρόσβασης στις ηγετικές θέσεις. Προσπαθώντας να ισορροπήσουν τις προτεραιότητες τους, όπως το κτίσιμο της καριέρας τους και η προσφορά φροντίδας στις οικογένειες τους, συχνά γλιστρούσαν προς τα πίσω στην κούρσα για την κορυφή. Εν τω μεταξύ, πολλοί οργανισμοί προσέφεραν πολλά ευέλικτα προγράμματα εργασίας, για να τις βοηθήσουν να επιστρέψουν στη θέση τους. Μάλιστα, πρόσφατα ορισμένοι (οργανισμοί), αναπτύσσουν καινοτομικές πολιτικές προώθησης και ανάπτυξης τακτικών που αποκαθιστούν την καριέρα των εργαζομένων (ανδρών και γυναικών), που αποφασίζουν να επιστρέψουν μετά από ένα διάλλειμα μερικών ετών. Παράλληλα, παρατηρείται ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός γυναικών, οι οποίες αντί να μαραζώνουν σε στάσιμες καριέρες, προτιμούν να γίνουν επιχειρηματίες. Κάθε μέρα, στις ΗΠΑ, 1.600 νέες επιχειρήσεις ξεκινούν από γυναίκες επιχειρηματίες. Ο αριθμός των επιχειρήσεων ιδιοκτησίας γυναικών, αυξάνεται με διπλάσιο ρυθμό από τις άλλες επιχειρήσεις.

Όσο η οικονομία ανακάμπτει, τόσο οι διοικητικές ομάδες, θα πρέπει να επανεστιάσουν, στο να βρουν τους τρόπους με τους οποίους θα κρατήσουν τα κορυφαία ταλέντα, άνδρες και γυναίκες. Οι επιχειρήσεις θα δυσκολευτούν να επιτύχουν στη διατήρηση των ταλέντων, αν δεν εστιάσουν τις προσπάθειές τους στο να διατηρήσουν γυναίκες στο μισό του ανθρώπινου δυναμικού τους. Σε συνεντεύξεις με διευθυντές ανθρώπινου δυναμικού 25 μεγάλων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, η Bain & Company, διαπίστωσε πως το τίμημα είναι πολύ υψηλό για όποιον το αγνοεί αυτό. Η έρευνα δείχνει ότι τα ταλέντα φθίνουν στις επιχειρήσεις όπου χάνεται δυσανάλογος αριθμός γυναικών στις βαθμίδες μεσαίων και ανώτερων στελεχών. Ακόμα και ένα 5 τοις εκατό διαφορά, μεταξύ γυναικών και ανδρών, προκαλεί διπλάσια φθορά μετά από 10 χρόνια. Το αποτέλεσμα μιας μείωσης κατά 5 τοις εκατό, στη διατήρηση γυναικών, μετά από δέκα χρόνια ισοδυναμεί με την ολοκληρωτική εξαφάνιση των οφελών που προκύπτουν, από το ποσοστό αύξησης των προσλήψεων γυναικών, από το 30 στο 50 τοις εκατό. Το σημαντικότερο δε είναι, ότι αν το ένα τρίτο των γυναικών, που εργάζονται σε ένα οργανισμό, μετατραπεί σε προσωπικό μερικής απασχόλησης, αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα, να προαχθούν 50 τοις εκατό περισσότεροι άνδρες στα επόμενα πέντε χρόνια.

Τι είναι αυτό που αποτρέπει τους οργανισμούς, από το να διατηρήσουν τα καλύτερα γυναικεία ταλέντα και να τα προωθήσουν στις ανώτατες διοικητικές θέσεις; Για την κατανόηση των εμποδίων, που τίθενται στο δρόμο για ισότητα στην ιεραρχική σκάλα (γυάλινη οροφή), η Bain & Company, διεξήγαγε πρόσφατα μια έρευνα σε παγκόσμιο επίπεδο, σε συνεργασία με το Harvard Business Review, με θέμα την ισότητα των φύλων στην αγορά εργασίας. Στην έρευνα, ανταποκρίθηκαν περισσότερα από 1.800 στελέχη, 60 τοις εκατό των οποίων έχουν ανώτερες διοικητικές θέσεις. Περισσότεροι από το 70 τοις εκατό εξ’ αυτών, είναι γυναίκες, ενώ οι άνδρες οι οποίοι συμμετείχαν ενεργά στην έρευνα, επέδειξαν μάλλον προκλητική στάση στις απαντήσεις τους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, δείχνουν, ότι τόσο οι άντρες, όσο και οι γυναίκες (91% και 82% αντίστοιχα), φιλοδοξούν να γίνουν senior ηγέτες στους οργανισμούς που εργάζονται, ωστόσο, λιγότερες είναι οι γυναίκες που πραγματοποιούν το όνειρο τους σε σχέση με τους άντρες. Ενώ το 66 τοις εκατό των αντρών, πιστεύουν, ότι  οι γυναίκες έχουν ίσες ευκαιρίες με αυτούς, για να προαχθούν σε ηγετικές και κυβερνητικές θέσεις, αντίθετα, μόνο το ένα τρίτο των γυναικών αισθάνονται το ίδιο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman