ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Η πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη!

Tweet
Share
Tweet
Share

Το ρητό του λαού πως η πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη δεν βγήκε τυχαία. Ο άνθρωπος που εργάζεται πάρα πολλές ώρες κουράζεται πολύ περισσότερο και για να το αντιμετωπίσει χρησιμοποιεί κάθε μέσο.

Τα εν λόγω έρχεται να επιβεβαιώσει η έρευνα του βρετανικού ιατρικού περιοδικού «British Medical Journal», σύμφωνα με την οποία οι εργαζόμενοι που δουλεύουν πάνω από 48 ώρες την εβδομάδα, είναι πιθανότερο να πίνουν περισσότερο αλκοόλ, σε σχέση με όσους εργάζονται κανονικά ωράρια, γεγονός που τους καθιστά πιο επιρρεπείς στον αλκοολισμό, ενώ παράλληλα μειώνει την αποδοτικότητα στη δουλειά τους.

Η πρώτη συστηματική ανάλυση για τη σχέση ανάμεσα στις μακρές ώρες εργασίας και στην κατανάλωση αλκοόλ πραγματοποιήθηκε από τους ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Μαριάνα Βιρτάνεν του Φινλανδικού Ινστιτούτου Επαγγελματικής Υγείας.
Μέχρι στιγμής οι έρευνες που έχουν διεξαχθεί στην ουσία συνέδεαν τις ώρες εργασίας με διάφορες ασθένειες όπως οι καρδιοπάθειες, το άγχος κτλ. Η νέα έρευνα είναι η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα.

Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία για περίπου 333.700 ανθρώπους σε 14 χώρες και βρήκαν ότι τα παρατεταμένα ωράρια εργασίας αυξάνουν την πιθανότητα μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ κατά 11% κατά μέσο όρο. Μια δεύτερη μελέτη μεταξύ 100.600 ατόμων σε εννέα χώρες κατέληξε σε παρόμοιο συμπέρασμα, βρίσκοντας μια αύξηση 12% στον κίνδυνο υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ.

Οι εργαζόμενοι εκείνοι που εργάζονται 49 έως 54 ώρες την εβδομάδα ή και περισσότερο αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο κατά 13% να πίνουν πολύ αλκοόλ, σε σχέση με όσους δουλεύουν 35 έως 40 ώρες εβδομαδιαίως. Δεν παρατηρούνται διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών ή ανάλογα με την ηλικία, το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο και την χώρα. Εν ολίγοις, σε κάθε περίπτωση, η πολλή δουλειά «τρώει τον αφέντη» και αυτός το ρίχνει στο αλκοόλ.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, πέρα από τον κίνδυνο αλκοολισμού, αυξάνει γενικότερα τα προβλήματα υγείας (ηπατοπάθειες, καρκίνος, εγκεφαλικά, στεφανιαία νόσος, ψυχικές διαταραχές κ.α.). Ως ριψοκίνδυνη θεωρείται η κατανάλωση αλκοόλ, όταν ένας άνδρας πίνει πάνω από 21 μερίδες ποτού την εβδομάδα (τρία την ημέρα κατά μέσο όρο) και μία γυναίκα πάνω από 14 (δύο την ημέρα).

Να σημειωθεί πως μερίδα ποτού θεωρούνται τα 25 ml ουίσκι, το μισό ποτήρι κόκκινο κρασί και το ένα τρίτο της μπύρας. Για την προστασία των εργαζομένων, οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης διασφαλίζουν πως κάθε εργαζόμενος έχει το δικαίωμα να μη δουλεύει πάνω από 48 ώρες την εβδομάδα (μαζί με τις υπερωρίες του). Όμως, όχι σπάνια, υπάρχουν εργαζόμενοι, όπως διευθυντικά στελέχη και ελεύθεροι επαγγελματίες, που εργάζονται περισσότερο, προκειμένου να πετύχουν ταχύτερη προαγωγή, μεγαλύτερες απολαβές κ.α.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman