ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Χωρίς φάρμακα τα περισσότερα νησιά του Αιγαίου

Tweet
Share
Tweet
Share

Ελλείψεις σε όλα τα φάρμακα, από τα ευρείας κατανάλωσης μέχρι τα εξειδικευμένα και αναγκαία για τους καρκινοπαθείς, σημειώνουν οι φαρμακοποιοί στα περισσότερα νησιά. Μετά από ένα πραγματικά δύσκολο χειμώνα εξαιτίας των ελλείψεων πολλών σκευασμάτων, οι κάτοικοι των Δωδεκανήσων μπαίνουν στην τουριστική σεζόν σημειώνοντας ότι το πρόβλημα έχει γιγαντωθεί και δεν αποκλείεται να υπάρξουν δυσάρεστες συνέπειες.

Παρά τις εκκλήσεις του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου για να βρεθεί λύση, οι ελλείψεις φαρμάκων σήμερα είναι μεγαλύτερες από ποτέ, με την κατάσταση να γίνεται ολοένα και χειρότερη όχι μόνο για τους μόνιμους κατοίκους αλλά και για τους επισκέπτες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των φαρμακοποιών της Δωδεκανήσου, Νίκο Φουτούλη :«Εάν ένα φάρμακο κάνει κάποιες μέρες να φτάσει στη Ρόδο που είναι η πρωτεύουσα του νομού, φανταστείτε πόσο χρειάζεται για να φτάσει στα μικρότερα νησιά. Μπορεί για να φτάσει να χρειαστεί και δέκα μέρες επιπλέον».

Η Αστυπάλαια, η Νίσυρος, οι Λειψοί, η Κάσος και η Τήλος αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα από άλλα νησιά, καθώς υπάρχει μόνο ένα φαρμακείο και πλοίο πηγαίνει μία ή το πολύ δύο φορές την εβδομάδα
Ακόμα χειρότερα, στο Καστελόριζο που έχει και ιδιαίτερη εθνική σημασία για τη χώρα μας δεν υπάρχει καθόλου φαρμακείο. Πρόσφατα, προκειμένου να βρεθεί συγκεκριμένο ελλειπτικό φάρμακο τα 115 φαρμακεία της Ρόδου έψαχναν να το βρουν επί μία εβδομάδα.

Όπως επισημαίνει ο κ. Φουτούλης, μιλώντας στην εφημερίδα «Δημοκρατική», πρόσφατα, έστειλε και έγγραφο στον ΙΦΕΤ ζητώντας προτεραιότητα και για τα φάρμακα που είναι εισαγόμενα, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να υπάρξει ανταπόκριση.

«Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε τι θέλουμε να κάνουμε ως χώρα. Κάποια λύση θα πρέπει να βρεθεί. Όλο και περισσότερα σκευάσματα λείπουν πλέον από τα ράφια των φαρμακείων με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των ασθενών, οι οποίοι βρίσκονται σε αναμονή για μέρες, προκειμένου να θεραπεύσουν τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν. Είναι ενδεικτικό ότι στα εξαγώγιμα σκευάσματα, ο χρόνος αναμονής τους ασθενείς προκειμένου να πάρουν το φάρμακό τους μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει ακόμα τον ένα μήνα!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman