ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Νέα φουρνιά κόκκινων δανείων-Αύξηση των NPLs κατά 1 δισ. ευρώ στο δίμηνο

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Η αίσθηση πως βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα έξαρση των NPLs ή αλλιώς «κόκκινων» τραπεζικών δανείων υπάρχει εδώ και καιρό στην αγορά ενώ τα τελευταία στοιχεία για το πρώτο δίμηνο της χρονιάς απλά την επιβεβαιώνουν.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τραπεζικές πηγές στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν περίπου κατά 1 δισ. ευρώ ενώ σε επίπεδο τριμήνου υπολογίζεται πως θα φτάσουν τα 1,2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα δε με το «Έθνος» δημιουργούνται περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ τον μήνα νέες καθυστερούμενες οφειλές και αυτό τη στιγμή που η κατάσταση παρουσίαζε σημάδια βελτίωσης και οι επισφάλειες δεν ξεπερνούσαν τα 130 εκατομμύρια ευρώ (ανά μήνα) την περίοδο Απριλίου-Δεκεμβρίου 2014.

Αποτέλεσμα είναι στα τραπεζικά επιτελεία αλλά και σε κύκλους του ΥΠΟΙΚ να επικρατεί εντονότατος προβληματισμός μια και η τρύπα που θα προκύψει στους τραπεζικούς ισολογισμούς θα πρέπει αργά ή γρήγορα να καλυφτεί, ενώ σημειώνεται πως και φέτος οι Ελληνικές τράπεζες θα ελεηθούν από την ΕΚΤ ως προς τους δείκτες φερεγγυότητάς τους.

Επιπροσθέτως πρέπει να σημειωθεί πως επιπλοκές παρουσιάζονται και στην εκτέλεση των πλάνων αναδιάρθρωσης που έχουν συμφωνήσει οι τράπεζες με την ΕΚΤ, παράμετρος που σε συνδυασμέ με την πρώτη μπορεί να οδηγήσει σε αναγκαστικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Πέρσι τα «κόκκινα» δάνεια έφτασαν τα 78 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 37% εκ των 212 δισ. ευρώ που είναι το συνολικό δανειακό χαρτοφυλάκιο των τραπεζών.

Πηγή: www.reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2020 Premium S.A. All Rights Reserved.