ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Πως θα καταπολεμήσεις το άγχος του Φθινοπώρου

Tweet
Share
Tweet
Share

Με το καλοκαίρι να έχει φτάσει και επισήμως πλέον στο τέλος του, η επιστροφή στην καθημερινότητα με τις αυξημένες απατήσεις της φέρνει μαζί της έντονο άγχος και κούραση. Αν και το φαινόμενο αυτό αποτελεί μια φυσιολογική σωματική και ψυχική αντίδραση για την αντιμετώπιση απαιτητικών καταστάσεων, που όμως δεν πρέπει να το αφήνουμε να φτάνει σε υπερβολικά μεγέθη και να μας ελέγχει. Υπό την πίεση έντονου στρες για εκτεταμένο χρονικό διάστημα, ο οργανισμός μας αρχίζει να εκδηλώνει διάφορα συμπτώματα από τα πιο απλά όπως είναι οι πονοκέφαλοι, η αυπνία και οι εναλλαγές στη διάθεση, αλλά και πιο σοβαρά όπως οι πεπτικές διαταραχές, οι μυϊκοί πόνοι και η κατάθλιψη.

Για τον λόγο αυτό οφείλουμε να προσθέσουμε στην καθημερινότητα μας μικρές και ευχάριστες συνήθειες που θα λειτουργούν αγχολυτικά.

1) Εξασκήσου στον διαλογισμό. Λίγα λεπτά διαλογισμού στο τέλος της ημέρας μπορούν να χαρίσουν την απόλυτη χαλάρωση, μειώνοντας το άγχος και το στρες και βοηθώντας να ξεφύγεις από την καθημερινή σου ρουτίνα. Κατεβάζοντας εφαρμογές όπως το Mindfulness, το Meditation και το Primed Mind μπορείς να εντάξεις και εσύ στην καθημερινότητα σου στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας εύκολα και εντελώς δωρεάν.

2) Κάνε ασκήσεις stretching. Σε περιόδους άγχους το σώμα μας αποθηκεύει την ένταση που νοιώθουμε σε σημεία όπως ο αυχένας και οι ώμοι και ενώ ένα μασάζ είναι το ιδανικό αντίδοτο, για όσους δεν έχουν κάποιον καλοθελητή να τους βοηθήσει, το stretching δηλαδή το τέντωμα των μυών, είναι εξίσου ικανοποιητικό. Ξεκίνησε με κάμψεις του κεφαλιού μπροστά και εκτάσεις πίσω και συνέχισε με αργές και σταθερές στροφές του κεφαλιού.

3) Απόλαυσε την μουσική. Πέρα από το ραδιόφωνο που θα βάλεις να ακούσεις ενώ δυσανασχετείς περιμένοντας στο φανάρι ή τη μουσική που βγαίνει από τα ακουστικά σου στο γυμναστήριο πόσο συχνά μπορείς να πεις ότι πραγματικά ακούς και απολαμβάνεις τα αγαπημένα σου τραγούδια; Κι όμως έρευνες έχουνε δείξει ότι η μουσική και ιδιαιτέρως οι αργές και ήπιες μελωδίες συμβάλουν ευεργετικά στην καλή διάθεση και την διαχείριση του άγχους.

4) Χρησιμοποίησε την Τεχνική Συναισθηματικής Απελευθέρωσης. Αν και λιγότερο γνωστή η συγκεκριμένη μέθοδος βασίζεται σε μια παρόμοια θεωρία με αυτή του βελονισμού. Σύμφωνα με την θεωρεία αυτή στο σώμα μας υπάρχουν δεκαέξι σημεία τα οποία αν πιέσουμε με τα δάχτυλά μας μπορούμε να αποσυμφορήσουμε το άγχος που «παγιδεύεται» μέσα μας. Μερικά από τα σημεία αυτά βρίσκονται στην αρχή των φρυδιών, στο μάγουλο ακριβώς κάτω από το μάτι, κάτω από την μύτη και στο πιγούνι. Η τεχνική αυτή έχει υιοθετηθεί μεταξύ άλλον από τον ψυχίατρο Στέφαν Γκόνικ και χρησιμοποιείται συχνά από επιστήμονες του κλάδου του ακόμα και για την αντιμετώπιση του μετατραυματικού στρες.

Μαίρη Κασιμάτη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman