ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Κάπνισμα ή άτμισμα το ίδιο κακό κάνει

Tweet
Share
Tweet
Share

Στην Ελλάδα,  400.000 καπνιστές έχουν επιλέξει το άτμισμα ως το μέσον για να μειώσουν τη βλάβη που προκαλεί στην υγεία τους η εξάρτηση από τη νικοτίνη.Η πολιτεία από την πλευρά της, εξισώνει το άτμισμα με το κάπνισμα σε φορολογικό επίπεδο τόσο με απαγορευτικές διατάξεις που διέπουν τη χρήση του σε δημόσιους χώρους όσο και με την απαγόρευση κάθε μορφής ενημέρωσης.

Η χώρα μας,  έχει την πρωτιά καπνιστών στην Ευρώπη, ενώ ποσοστό 35% των ανδρών και 20% των γυναικών συνεχίζουν να καπνίζουν το 2018. Επίσης, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, το κόστος του καπνίσματος στο δημόσιο υγειονομικό σύστημα αγγίζει το 8% της συνολικής υγειονομικής δαπάνης.

Η θέση της  Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ) για τα νεότερα καπνικά προϊόντα δεν κάνει διακρίσεις.

Η σύσταση για διακοπή του καπνίσματος αυτή αφορά όλα τα καπνικά προϊόντα, ανέφεραν οι εκπρόσωποι της.

Η ΕΠΕ δεν συστήνει κανένα από τα καπνικά προϊόντα και το όραμα των πνευμονολόγων για έναν κόσμο ελεύθερο από καπνό (smoke-free) αναφέρεται σε έναν κόσμο ελεύθερο από όλα τα καπνικά προϊόντα, συμπεριλαμβανόμενων των ηλεκτρονικών και θερμαινόμενων τσιγάρων.

Η ΕΠΕ συντάσσεται με τη θέση της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και δεν συστήνει τη χρήση των θερμαινόμενων τσιγάρων διότι:

Είναι μια άλλη μορφή καπνίσματος και χρήσης καπνού άρα προκαλούν εθισμό, δεν συμπεριλαμβάνονται στις επιστημονικά τεκμηριωμένες μεθόδους διακοπής καπνίσματος, υπονομεύουν την επιθυμία των καπνιστών να διακόψουν το κάπνισμα και των πρώην καπνιστών να παραμείνουν σε αποχή και αποτελούν πειρασμό για τους μη καπνιστές και ειδικά για τους νέους.

Από την άλλη πλευρά, ο  πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου, Πάνος Παναγιωτόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου,ανέφερε μεταξύ άλλων τις τελευταίες ανακοινώσεις της Πνευμονολογικής Εταιρείας, που κάνουν λόγο για 15.000 θανάτους ετησίως από κάπνισμα στη χώρα για να προσθέσει οτι  «από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι αν προστεθεί στο υγειονομικό κόστος η ζημιά που προκαλείται από το ενεργό δυναμικό που έχει βλάβη στην υγεία λόγω του καπνίσματος και είτε πεθαίνει είτε νοσεί και δεν μπορεί να πάει στην εργασία του, έχουμε ένα υπολογισμένο αθροιστικά κόστος της τάξης του 2% του ΑΕΠ. Δηλαδή, σε μία δεκαετία χάνεται από τη χώρα μας όσο ΑΕΠ περίπου χάθηκε στη διάρκεια των τριών μνημονίων που ζήσαμε».

Σε εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης για όλα τα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν στο άτμισμα, με κεντρικό μήνυμα «Ο ΑΤΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΝΟΣ», θα προχωρήσει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου (ΣΕΕΗΤ).

Όπως τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος, με τον νόμο 4419/2016 η Ελλάδα απέκτησε το πιο αυστηρό νομικό πλαίσιο για το άτμισμα σε σχέση με όλες τις χώρες κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με σχετική εγκύκλιο, τον περασμένο Μάιο, όταν απαγόρευσε το σύνολο των προϊόντων που δεν περιέχουν νικοτίνη, σε μία πρωτοφανή ενέργεια για τα ευρωπαϊκά και τα παγκόσμια δεδομένα, καθώς πουθενά στην υφήλιο δεν υπάρχει απαγόρευση μη νικοτινούχων προϊόντων.

Σημειώνεται, ότι σε μία κίνηση συμβολικής αξίας, ο Σύνδεσμος ανακοίνωσε την αλλαγή της θεσμικής επωνυμίας του σε Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων Προϊόντων Ατμίσματος, για να υπογραμμιστεί η αναγκαία για τη ενημέρωση των καταναλωτών, διάκριση των προϊόντων ατμίσματος από τα υπόλοιπα καπνικά προϊόντα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman