ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τι είναι η υψηλή LDL χοληστερόλη και γιατί μπορεί να αποβεί μοιραία

Tweet
Share
Tweet
Share

Πρόσφατα ξεκίνησε η εκστρατεία «LDL Alert», μια πρωτοβουλία της Amgen με την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης και του Πανελληνίου Συλλόγου Ασθενών και Φίλων Πασχόντων από Οικογενή Υπερχοληστερολαιμία, για την αντιμετώπιση της υψηλής LDL-χοληστερόλης.

Τι είναι η υψηλή LDL χοληστερόλη
Η χοληστερόλη είναι μία λιπαρή, κηρώδης ουσία την οποία χρησιμοποιεί το σώμα σας για να φτιάξει άλλες απαραίτητες ουσίες. Το σώμα παράγει όλη τη χοληστερόλη που χρειάζεται. Ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα επίπεδα της χοληστερόλης είναι υψηλότερα από τα φυσιολογικά και τότε μιλάμε για μια νόσο που λέγεται Υπερχοληστερολαιμία, πιο απλά Υψηλή Χοληστερόλη. Αυτό οφείλεται συνήθως στη διατροφή, τον τρόπο ζωής και σε κάποιες περιπτώσεις στα γονίδια που έχετε κληρονομήσει από τους γονείς σας. Λιγότερο συχνά μπορεί να οφείλεται σε άλλες παθήσεις ή φάρμακα.

Η χοληστερόλη κυκλοφορεί στο σώμα μέσω του αίματος και μεταφέρεται σε “πακέτα” που ονομάζονται λιποπρωτεΐνες.

science brabeuei ti megaluteri anakalupsi tou 2018.w l

Η υψηλή LDL-C μπορεί να προσβάλλει πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους για πολλούς διαφορετικούς λόγους. Κάποιοι άνθρωποι αισθάνονται υγιείς αλλά ανακαλύπτουν ότι έχουν υψηλή LDL-C από μία απλή εξέταση αίματος. Κάποιοι άλλοι διαπιστώνουν ότι έχουν υψηλή LDL-C μετά από ένα έμφραγμα ή ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Κάποιοι άλλοι πάσχουν από μία κληρονομική (γενετική) πάθηση που σημαίνει ότι τα επίπεδα LDL-C μπορεί να είναι υψηλότερα από τα φυσιολογικά εκ γενετής. Αυτό ονομάζεται «οικογενής υπερχοληστερολαιμία».

Η υψηλή LDL-χοληστερόλη (επίσης γνωστή ως «κακή χοληστερόλη») σχετίζεται με καρδιαγγειακά νοσήματα, χωρίς όμως εμφανή συμπτώματα. Η υψηλή LDL-χοληστερόλη μπορεί να αποβεί μοιραία, καθώς είναι ένας από τους σημαντικότερους (αλλά ευτυχώς τροποποιήσιμους) παράγοντες κινδύνου για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο1.
Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η πρώτη αιτία θανάτου σε παγκόσμιο επίπεδο2, ξεπερνώντας τα περιστατικά αιτίας θανάτου από καρκίνο. Περισσότεροι από 32 εκατομμύρια άνθρωποι παθαίνουν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο κάθε χρόνο3. Από αυτούς που πάσχουν από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, ένας στους τρεις θα υποστεί κάποια στιγμή στο μέλλον και άλλο ένα συμβάν4. Ακόμη και για εκείνους που λαμβάνουν θεραπεία με στατίνη ή παραδοσιακή θεραπεία μείωσης λιπιδίων, ο καρδιαγγειακός κίνδυνος μπορεί να παραμείνει πραγματική απειλή5,6,7,8.

Στόχος της εκστρατείας «LDL Alert»
Η Εκστρατεία «LDL Alert» έχει ως σκοπό την ενημέρωση του κοινού σχετικά με την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και τη σωστή αντιμετώπιση της υψηλής LDL-χοληστερόλης. Επιπρόσθετα, η Εκστρατεία καλεί τους ασθενείς, τις οικογένειές τους, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να συνεργαστούν για να επανεξετάσουν τις τρέχουσες επιλογές της θεραπείας τους για την LDL-χοληστερόλη και να διασφαλίσουν ότι οι ασθενείς υψηλού κινδύνου λαμβάνουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα προκειμένου να αποφύγουν μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η Amgen δημιούργησε την καμπάνια «LDL Alert», προκειμένου να ενημερώσει το κοινό για τη σημασία της πρόληψης αλλά και την αντιμετώπιση της υψηλής χοληστερόλης, προβάλλοντας τη σημασία του επείγοντος. Στόχος η μείωση των καρδιαγγειακών επεισοδίων στους ασθενείς, υπογραμμίζοντας ότι η υψηλή LDL-χοληστερόλη δεν θα πρέπει να οδηγήσει τον ασθενή στα επείγοντα με τη σωστή θεραπεία. Η εκστρατεία περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο επικοινωνιακό πρόγραμμα, περιλαμβάνοντας εκδηλώσεις ενημέρωσης του κοινού, καθώς και δημιουργία minisite της καμπάνιας με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τους ασθενείς.

xolisteroli

Ο κ. Αλέξανδρος Τσαμπαρλής, Value, Access & Policy Director της Amgen Hellas, δήλωσε σχετικά: «Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για τη δημιουργία αυτής της καμπάνιας, με σκοπό την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση του κοινού σχετικά με την αντιμετώπιση της υψηλής LDL-χοληστερόλης. Στην Amgen κάνουμε πράξη το όραμα μας για την αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών, ωθώντας την επιστήμη στα όρια της, προάγουμε τη σύγχρονη ιατρική και ταυτόχρονα νοιαζόμαστε για τον ασθενή και βρίσκουμε τρόπους για να δείχνουμε έμπρακτα την υποστήριξη μας για την πρόληψη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του».

Ο δρ. Ευάγγελος Λυμπερόπουλος, εκπρόσωπος της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης, δήλωσε ότι: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να στηρίξουμε μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία για τους Έλληνες ασθενείς. Η σωστή αντιμετώπιση της υψηλής LDL-χοληστερόλης αποτελεί προτεραιότητα, αφού η νόσος τις περισσότερες φορές δεν παρουσιάζει κάποιο σύμπτωμα πριν να εκδηλωθεί ξαφνικά, προκαλώντας σοβαρά καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια».

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την καμπάνια, επισκεφτείτε τη σελίδα: www.ldlalert.gr

Σχετικά με την Amgen Cardiovascular
Εκμεταλλευόμενη περισσότερες από τρεις δεκαετίες πείρας στην ανάπτυξη βιοτεχνολογικών φαρμάκων για ασθενείς με σοβαρά νοσήματα, η Amgen έχει δεσμευτεί στην απάντηση σημαντικών επιστημονικών ερωτημάτων για την προώθηση της φροντίδας και τη βελτίωση της ζωής των ασθενών με καρδιαγγειακή νόσο, την κυρίαρχη αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας παγκοσμίως. Η έρευνα της Amgen στην καρδιαγγειακή νόσο, καθώς και στις δυνητικές θεραπευτικές επιλογές, είναι μέρος μίας αυξανόμενης εξειδίκευσης της Amgen που χρησιμοποιεί τη γενετική του ανθρώπου για την ταυτοποίηση και την επικύρωση συγκεκριμένων φαρμακευτικών στόχων. Μέσα από τις δικές της προσπάθειες έρευνας και ανάπτυξης, καθώς και μέσω συνεργασιών, η Amgen οικοδομεί ένα εύρωστο χαρτοφυλάκιο καρδιαγγειακών προϊόντων, αποτελούμενο από πολλά εγκεκριμένα και ερευνητικά μόρια, σε μία προσπάθεια αντιμετώπισης πολλών σημαντικών επί του παρόντος μη καλυπτόμενων αναγκών των ασθενών, όπως η υψηλή χοληστερόλη και η καρδιακή ανεπάρκεια.

Σχετικά με την Amgen
Η Amgen, παραμένοντας πιστή στη δέσμευσή της να αξιοποιεί στο έπακρο τη δυναμική της βιοτεχνολογίας, διερευνώντας τα πολύπλοκα μονοπάτια της νόσου στους ασθενείς που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες, εστιάζεται στην ανακάλυψη, την ανάπτυξη, την παραγωγή και διάθεση καινοτόμων θεραπειών. Η προσέγγιση αυτή, με γνώμονα τη χρήση εργαλείων όπως η προηγμένη ανθρώπινη γενετική, στοχεύει στη διαλεύκανση της πολυπλοκότητας της νόσου και την κατανόηση των βασικών αρχών της ανθρώπινης βιολογίας.

Η Amgen, επικεντρώνεται σε θεραπευτικές περιοχές όπου εντοπίζεται ακάλυπτη ιατρική ανάγκη, αξιοποιώντας την πολύχρονη εξειδίκευση και βαθιά γνώση της παραγωγής βιολογικών φαρμάκων προς όφελος της βελτίωσης της ζωής των ασθενών. Πρωτοπόρος στο χώρο της βιοτεχνολογίας και της έρευνας από το 1980, η Amgen είναι σήμερα μια από τις ηγέτιδες ανεξάρτητες εταιρείες βιοτεχνολογίας παγκοσμίως, με θεραπείες που έχουν βοηθήσει εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο, αναπτύσσοντας παράλληλα ένα από τα πιο πρωτοποριακά χαρτοφυλάκια νέων μορίων στη βιοφαρμακευτική βιομηχανία με δυναμική να οδηγήσουν σε νέες, επαναστατικές θεραπευτικές προσεγγίσεις στην μελλοντική αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.amgen.gr

Βιβλιογραφικές αναφορές

  • Yusuf S, Hawken S, Ôunpuu S, et al. Effect of potentially modifiable risk factors associated with myocardial infarction in 52 countries (the INTERHEART study): case-control study. Lancet. 2004;364:937-952.
  • World Health Organization. Cardiovascular diseases (CVDs) Key Facts. 17 May 2017. Available at: http://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/cardiovascular-diseases-(cvds) Last accessed August 2018
  • World Health Organization. Prevention of Recurrences of Myocardial Infarction and Stroke Study. The PREMISE programme: country projects. Available at: http://www.who.int/cardiovascular_diseases/priorities/secondary_preventi... Last accessed August 2018
  • American Heart Association. Heart Disease, Stroke and Research Statistics 2017 At-a-Glance. 2017. //www.heart.org/idc/groups/ahamah-public/@wcm/">https://www.heart.org/idc/groups/ahamah-public/@wcm/>@sop/@smd/documents/downloadable/ucm_491265.pdf
  • Cannon CP, et al. Intensive versus Moderate Lipid Lowering with Statins after Acute Coronary Syndromes. N Engl J Med. 2004;350:1495-1504..
  • Pederson TR, et al. High-dose atorvastatin vs usual-dose simvastatin for secondary prevention after myocardial infarction: the IDEAL study: a randomized controlled trial. JAMA. 2005;294:2437-2445.
  • LaRosa JC, et al. Intensive lipid lowering with atorvastatin in patients with stable coronary disease. N Engl J Med. 2005;352:1425-1435.
  • Sampson, UK., et al. Residual cardiovascular risk despite optimal LDL cholesterol reduction with statins: the evidence, etiology, and therapeutic challenges. Curr Atheroscler Rep. 2012 Feb;14(1):1-10.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman