ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Σε ποια περιοχή της Ελλάδας τα κρούσματα καρκίνου του ήπατος είναι τριπλάσια…

Tweet
Share
Tweet
Share

Σύμφωνα με μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που παρουσιάσθηκε στον Βόλο, τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του ήπατος σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα είναι τριπλάσια, ενώ το ίδιο ανησυχητικά ήταν και τα ευρήματα όσον αφορά τα εγκεφαλικάεπεισόδια, τα οποία είναι τέσσερις φορές πάνω από τον μέσο όρο στη χώρα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χρήστο Χατζηχριστοδούλου, η έρευνα δεν αποτύπωσε τις αιτίες που προκαλούν τη νοσηρότητα, αλλά κατέγραψε τις διαφορές συγκριτικά με άλλες περιοχές της χώρας, ενώ σε επόμενη μελέτη θα αναζητηθούν και οι αιτίες.

Αίσθηση προκάλεσε επίσης η παρατήρηση που διατύπωσε ο κ. Χατζηχριστοδούλου, ότι στη Μαγνησία καταγράφεται υψηλότερη κατανάλωση αλκοόλ συγκριτικά με άλλες περιοχές, γεγονός που συνδέεται άμεσα με τους αυξημένους δείκτες νοσηρότητας σε καρκίνους του ήπατος.

Τα δεδομένα για τη μελέτη ελήφθησαν από την ΕΛΣΤΑΤ, το «Αχιλλοπούλειο» Νοσοκομείο Βόλου (ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας) και από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Θεσσαλίας.

Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η έρευνα έδειξε ότι ο καρκίνος του ήπατος «εμφανίζεται» περισσότερο στον ευρύτερο Βόλο, την Κάρλα και τα προάστια του Βόλου, Μακρινίτσα, Πορταριά και Αγριά. Αυξημένα νεοπλάσματα του τραχήλου της μήτρας έχουν καταγραφεί στο Νότιο Πήλιο και στο Τρίκερι, ενώ συχνότερη είναι η εμφάνιση του καρκίνου του λεμφικού και αιμοποιητικού ιστού στην Αγριά και τα Λεχώνια.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ζήσης Μαμούρης, τόνισε ότι «σε μια Ελλάδα όπου όλοι έχουν ιατρικές γνώσεις, δικηγορικές γνώσεις, όπου όλοι έχουν άποψη και οι μύθοι τρέχουν πριν από την πραγματικότητα, τέτοιες μελέτες έρχονται να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους. Και μέσω τέτοιων μελετών το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας εκπληρώνει το βασικό του ρόλο που είναι η έρευνα και η ενημέρωση της κοινωνίας».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman