ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Μαξίμου: ΝΔ-ΠΑΣΟΚ σχεδίασαν την πιστωτική ασφυξία

Tweet
Share
Like
O "Crunchy", το τέρας της πιστωτικής ασφυξίας του street artist Ronzo, στο Λονδίνο O "Crunchy", το τέρας της πιστωτικής ασφυξίας του street artist Ronzo, στο Λονδίνο
Tweet
Share
Like

Σε βαριές καταγγελίες προχώρησαν κυβερνητικοί κύκλοι, απαντώντας στην κριτική της Συγγρού, ότι η νέα κυβέρνηση ευθύνεται για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Συγκεκριμένα, οι ανωτέρω κύκλοι, καταγγέλλουν ότι στο τέλος του 2014 το ποσό των δανείων από τα διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, είχε φτάσει τα 8,6 δις ευρώ, μολονότι η προηγούμενη συγκυβέρνηση, είχε αρχικώς συμφωνήσει με τους δανειστές να μην υπερβεί τα 3 δις, στη βάση σχεδίου για να επέλθει πιστωτική ασφυξία.

Στο επιχείρημα της ΝΔ ότι «μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο τα πράγματα πήγαιναν καλά» και ότι τα ταμειακά διαθέσιμα ήταν επαρκή, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν χαρακτηριστικά, ότι: «η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ από το Μάρτιο του 2014 ξεκίνησε να δανείζεται από τα διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, μέσω repos. Ο αρχικός στόχος που είχε συμφωνήσει με τους δανειστές ήταν το ποσό από αυτά τα δάνεια να μην ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ. Το Νοέμβρη, όταν κατέθεσε και τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2015, υποστήριζε ότι το ποσό θα κλείσει στα 5 δισ. ευρώ – όταν, μάλιστα, στα τέλη του Σεπτέμβρη, το ποσό των δανείων είχε ήδη ξεπεράσει τα 5,5 δισ. ευρώ. Στο τέλος του 2014, το ποσό των δανείων από τα διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, έφτασε τα 8,6 δισ. Ευρώ».

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, σημειώνουν ότι η κατάρρευση των εσόδων είχε επέλθει πριν από τις εκλογές και προσθέτουν:

«Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, επιδεικνύουν περίσσευμα θράσους τις τελευταίες ημέρες, ασκώντας κριτική σε μια νέα κυβέρνηση λίγων εβδομάδων για την κατάσταση των δημοσίων οικονομικών. Στην προσπάθειά τους, όμως, αποκαλύπτουν επί της ουσίας το σχέδιο που είχαν εξυφάνει για την δημοσιονομική και πιστωτική ασφυξία της νέας κυβέρνησης, ποντάροντας σε μια «αριστερή παρένθεση».

»Υποστηρίζει, λοιπόν, η ΝΔ ότι μέχρι το Νοέμβριο τα πράγματα ήταν καλά. Υπενθυμίζεται ότι στους πρώτους 11 μήνες του 2014, τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού ήταν χαμηλότερα κατά 920 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Ένα μήνα μετά, στο τέλος του 2014, η υστέρηση των καθαρών εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού, έφτασε τα 3,5 δισ. ευρώ.

»Σε ένα μήνα, δηλαδή, η «μαύρη τρύπα» των εσόδων αυξήθηκε κατά 2,6 δισ. ευρώ. Είναι αστείο να υποστηρίζει κανείς ότι αυτή η τρομακτική αύξηση οφείλεται στην πολιτική αβεβαιότητα – τι έχει να κάνει για παράδειγμα η αβεβαιότητα με την απώλεια 400 εκατ. από τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων; ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πρέπει να αναζητήσουν ευθύνες στον ίδιο τους τον εαυτό για την κατάρρευση των εσόδων πριν ακόμα και από την προκήρυξη εκλογών.

»Ας περάσουμε τώρα και στο τελευταίο επιχείρημα της ΝΔ, που υποτίθεται ότι επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς της. Λέει, λοιπόν, ότι τα ταμειακά διαθέσιμα στο τέλος του 2014 ήταν 2,6 δισ. ευρώ. Αυτό που δεν λέει, όμως, είναι ο τρόπος με τον οποίο το κατάφερε. Αυτός δεν είναι άλλος από το δανεισμό!

»Επειδή, λοιπόν, το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, ο μοναδικός λόγος για τον οποίο άφησε κάποια χρήματα στο δημόσιο ταμείο η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν η υπερβολική εκμετάλλευση των διαθέσιμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

»Η ελληνική κυβέρνηση με σταθερότητα και αποφασιστικότητα ξεπερνά όλα τα εμπόδια που της έχει κληροδοτήσει η αξιωματική αντιπολίτευση. Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, το επόμενο διάστημα, για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και τη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές θα ενισχύσουν τα δημόσια έσοδα, ακυρώνοντας τους σχεδιασμούς ορισμένων που θέλουν να επιστρέψει η χώρα σε μνημόνια και εποπτεία».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2020 Premium S.A. All Rights Reserved.