ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Βρέθηκε ο τάφος του συγγραφέα του Δον Κιχώτη, Μιγκέλ ντε Θερβάντες

Tweet
Share
Tweet
Share

Τον τάφο του συγγραφέα του Δον Κιχώτη, του Μιγκέλ ντε Θερβάντες, ανακάλυψαν σύμφωνα με τις πρώτες επιστημονικές ενδείξεις  σε κρύπτη εκκλησίας που βρίσκεται στο κέντρο της Μαδρίτης, ένα χρόνο μετά την έναρξη των ανασκαφών και τετρακόσια χρόνια μετά το θάνατό του.

Την ανακοίνωση έκανε ο Φρανσίσκο Εξτεμπερία, διευθυντής της επιστημονικής ομάδας αρμόδιας για τις έρευνες, κάνοντας γνωστό ότι έπειτα από ενδελεχείς αναλύσεις που έγιναν, προκύπτει ότι ανάμεσα στα θραύσματα οστών που ανακαλύφθηκαν στο δάπεδο της κρύπτης της εκκλησίας της Αγίας Τριάδας υπάρχουν ορισμένα που ανήκουν στον μεγάλο Ισπανό συγγραφέα.

Οι έρευνες για να λυθεί το μυστήριο με τον τόπο ταφής του κορυφαίου Ισπανού συγγραφέα ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2014, σε μυστικές κρύπτες ενός μοναστηριού στη Μαδρίτη, όπου ο Θερβάντες είχε ζητήσει να ταφεί. Οι ερευνητές ανακοίνωσαν τον Ιανουάριο ότι βρήκαν μέσα στην κρύπτη κομμάτια από το κατεστραμμένο φέρετρο, αλλά και θρυμματισμένα οστά.

«Δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι έχουμε βρει τα λείψανα του Θερβάντες, δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι αυτό είναι το φέρετρο του Θερβάντες. Η πραγματικότητα είναι ότι έχουμε βρει ένα πολύ κατεστραμμένο φέρετρο και μερικά θρυμματισμένα οστά σε μια γωνιά της κρύπτης» είχε αναφέρει στους δημοσιογράφους ο ερευνητής ιστορικός, Φρανσίσκο Εξτεμπερία, ωστόσο οι έρευνες φαίνεται να δείχνουν ότι όντως πρόκειται για τον Θερβάντες.

dali Σκίτσο του Δον Κιχώτη δια χειρός Σαλβαδόρ Νταλί

 

Ο Θερβάντες γεννήθηκε στο Αλκαλά ντε Ενάρες, περίπου 30 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Μαδρίτης, πιθανώς στις 29 Σεπτεμβρίου του 1547.

Τα νεανικά του χρόνια, για τα οποία διαθέτουμε ελάχιστες πληροφορίες, χαρακτηρίστηκαν από τις πολυάριθμες μετακινήσεις της οικογένειας σε διαφορετικές ισπανικές πόλεις. Τα παλαιότερα λογοτεχνικά έργα του χρονολογούνται το 1568, ενώ το πρώτο μυθιστόρημά του, «Γαλάτεια», εκδόθηκε το 1585.

Από το 1570, και για αρκετά χρόνια, πρόσφερε τις υπηρεσίες του ως επαγγελματίας στρατιώτης, λαμβάνοντας μέρος στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου ως υπαξιωματικός του πολεμικού πλοίου «Marquesa», στην πολιορκία της Κέρκυρας (1571), καθώς και στην εκστρατεία της Τύνιδας.

Κατά την επιστροφή του στην Ισπανία, εργάστηκε στην Αυλή του Φιλίππου Β' ως φοροεισπράκτορας, ενώ λίγα χρόνια αργότερα εκδόθηκε ο πρώτος τόμος του «Δον Κιχώτη» (1605), έργο που τον καθιέρωσε στο λογοτεχνικό κόσμο.

Το 1607 εγκαταστάθηκε στη Μαδρίτη, όπου ολοκλήρωσε το μεγαλύτερο μέρος του λογοτεχνικού έργου του και έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του τα πέρασε σε μια γειτονιά της ισπανικής πρωτεύουσας που σήμερα έχει μετονομαστεί σε Μπάριο δε λας Λέτρας (Συνοικία των Γραμμάτων) προς τιμή των διάσημων κατοίκων της: του Θερβάντες αλλά επίσης του Λόπε ντε Βέγα, και των μεγάλων αντιπάλων του Χρυσού Αιώνα, Φρανθίσκο ντε Κεβέδο και του Λούις ντε Γκόνγκορα.

Ο Θερβάντες ενταφιάστηκε στη συνοικία αυτή, στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας, τον Απρίλιο του 1616.

Ήταν άγνωστο, όμως, πού ακριβώς βρισκόταν ο τάφος του, ο οποίος «χάθηκε» λόγω των εργασιών επέκτασης και συντήρησης της εκκλησίας και του γειτονικού μοναστηριού. Επί πολλά χρόνια, ήταν σχεδόν αδύνατο να γίνουν έρευνες στα τυφλά στον χώρο αυτό, ο οποίος κατοικείται ακόμη από μοναχές.

Η εκκλησία χαρακτηρίστηκε μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της Μαδρίτης το 1921.

ΠΗΓΗ: www.reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman