ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Επιστήμονες βρήκαν το αντίδοτο του πιο δηλητηριώδους τσιμπήματος

Tweet
Share
Tweet
Share

Το αντίδοτο για το τσίμπημα του πιο δηλητηριώδους πλάσματος του πλανήτη βρέθηκε από επιστήμονες του πανεπιστημίου του Σίδνεϋ.

Όπως αναφέρει ο Independent, η αυστραλιανή μέδουσα (Australian box jellyfish) φέρει αρκετό δηλητήριο σε κάθε πλοκάμι της ικανό να σκοτώσει περισσότερους από 60 ανθρώπους. Ένα απλό τσίμπημα μπορεί να προκαλέσει πολύ έντονο πόνο, ουλές μέχρι και καρδιακή προσβολή που οδηγεί σε «θάνατο μέσα σε λίγα λεπτά», αν η έκθεση στο δηλητήριο είναι μεγάλη.

Αλλά τώρα οι ερευνητές στην Αυστραλία ανακάλυψαν έναν τρόπο να εμποδίσουν την ικανότητα του δηλητηρίου να καταστρέφει τα κύτταρα.

Η ομάδα των ερευνητών χρησιμοποίησε μία τεχνική επεξεργασίας γονιδίων, γνωστής ως CRISPR για να ταυτοποιήσει πώς σκοτώνει το δηλητήριο τα ανθρώπινα κύτταρα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το δηλητήριο προκαλεί μεγαλύτερη βλάβη στο δέρμα όταν αλληλεπιδρά με τη χοληστερόλη και ότι τα φάρμακα που ήδη υπάρχουν για την εξάλειψη της χοληστερόλης μπορούν, επίσης, να λειτουργήσουν ως αντίδοτα για το δηλητήριο της μέδουσας, εφόσον χορηγηθούν εντός 15 λεπτών από το τσίμπημα.

«Το φάρμακό μας λειτουργεί στο μεγάλο τέρας» είπε ο καθηγητής Greg Neely που συμμετείχε στην έρευνα. «Δεν ξέρουμε ακόμη αν λειτουργεί σε άλλους μέδουσες, αλλά γνωρίζουμε ότι πιάνει στην πιο θανατηφόρα από αυτές».

Οι ερευνητές αρχικά δοκίμασαν το αντίδοτο σε ανθρώπινα κύτταρα εκτός σώματος και σε ζωντανά ποντίκια και ευελπιστούν να αναπτύξουν έναν τρόπο τοπικής εφαρμογής σε ανθρώπους.

Σημειώνεται ότι η αυστραλιανή μέδουσα δεν επιπλέει απλά στο νερό, αλλά κολυμπάει και μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 7,5 χιλιομέτρων την ώρα όταν κυνηγάει. Έχει 60 πλοκάμια που μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 3 μέτρα και ζει στα νερά της δυτικής Αυστραλίας και στις Φιλιππίνες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2023 Premium S.A. All Rights Reserved.