ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Πώς να αποφύγετε τις ασθένειες που προσβάλουν το συκώτι

Tweet
Share
Tweet
Share

Το ήπαρ βοηθά στην απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα, στη φυσιολογική λειτουργία του μεταβολισμού, στην καλή λειτουργία του αίματος και στην εξισορρόπηση των ορμονών.

Όταν το ήπαρ είναι υγιές, έχουμε ενέργεια, καθαρή επιδερμίδα, ισχυρό ανοσοποιητικό, λιγότερα προβλήματα του πεπτικού, λιγότερες λοιμώξεις και δροσερή αναπνοή.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής ωστόσο, επιβαρύνει σημαντικά τη λειτουργία του. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα, το αλκοόλ, ο καθιστικός τρόπος ζωής και άλλοι παράγοντες, μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα, όπως η αλκοολική νόσος του ήπατος, το λιπώδες ήπαρ, η ηπατίτιδα και ο καρκίνος του ήπατος.

Υπάρχουν τρόποι για να αποφύγετε αυτούς τους κινδύνους.

Κάνοντας τις παρακάτω μικρές αλλαγές στη διατροφή και τις καθημερινές σας δραστηριότητες, μπορείτε να διατηρήσετε ένα υγιές και λειτουργικό ήπαρ.

Αντιφλεγμονώδης διατροφή: Το συκώτι διασπά τα λίπη των τροφών, υποστηρίξει την παραγωγή πρωτεϊνών και σακχάρων και καθαρίζει το αίμα από τις βλαβερές ουσίες. Όταν κάποιος ακολουθεί ανθυγιεινή διατροφή, επιβαρύνει τη λειτουργία του. Αυξήστε την κατανάλωση μη επεξεργασμένων τροφίμων, όπως τα λαχανικά και τα φρούτα και δώστε προτεραιότητα σε τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιστροφή της βλάβης στο συκώτι.

Αποφεύγετε το αλκοόλ: Όταν πίνετε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, το συκώτι αναγκάζετε να «δουλέψει» παραπάνω για να καθαρίσει το σώμα σας. Οι ειδικοί συστήνουν στις γυναίκες να μην ξεπερνούν τη μία μερίδα αλκοόλ την ημέρα και στους άνδρες το πολύ δύο ποτά την ημέρα για να διατηρήσουν υγιές το ήπαρ.

Βότανα: Το γαϊδουράγκαθο, ο βασιλικός, το ταραξάκο, η γλυκόριζα και το βούπλευρο βοηθούν στην πρόληψη της εξάντλησης της γλουταθειόνης στο ήπαρ, καταπολεμούν τα βακτήρια, εξισορροπούν τα επίπεδα υγρών, μειώνουν τα γαστρεντερικά προβλήματα και καταπολεμούν τις λοιμώξεις.

Διαχειριστείτε το στρες: Το χρόνιο στρες προκαλεί αλλαγές στον άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων, οι οποίες συνδέονται με αύξηση των επιπέδων φλεγμονής που «αρρωσταίνει» το ήπαρ. Η κακή λειτουργία του ήπατος λόγω στρες, προκαλεί σύγχυση, ζάλη, πονοκεφάλους, κράμπες, θολή όραση και διαταραχές στο πεπτικό.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman