ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Πόσα αυγά μπορείτε να τρώτε με ασφάλεια

Tweet
Share
Tweet
Share

Το εγκεφαλικό αποτελεί την τρίτη κύρια αιτία θανάτου στις ΗΠΑ προκαλώντας πάνω από 140.000 θανάτους ετησίως. Αποτελεί επίσης βασική αιτία σοβαρής χρόνιας αναπηρίας.

Οι επιστήμονες πίστευαν στο παρελθόν ότι η συστηματική κατανάλωση αυγών αποτελεί παράγοντα κινδύνου για εκδήλωση εγκεφαλικού.

Νέα μελέτη ωστόσο, κατέληξε σε αντίθετα συμπεράσματα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 2.000 άνδρες στη Φινλανδία ηλικίας 42 έως 60 ετών. Παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για 21 χρόνια, διάστημα στο οποίο οι 217 υπέστησαν εγκεφαλικό.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι η κατανάλωση λιγότερων από δύο αυγά την εβδομάδα δεν οδήγησε σε αύξηση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου σε σύγκριση με την κατανάλωση έξι αυγών και πάνω.

Οι άντρες που κατανάλωναν 333mg (χιλιοστόγραμμα) χοληστερόλης ημερησίως παρέμειναν στην κατηγορία των υγιών. Ένα μεγάλο αυγό περιέχει 186mg χοληστερόλης.

«Δεν θα έλεγα “τρώτε πολλά αυγά”» ανέφερε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης και επικεφαλής του τμήματος επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας, Jyrki Virtanen.

«Αλλά οι υγιείς άνθρωποι χωρίς προβλήματα καρδιάς ή διαβήτη, μπορούν να τρώνε μέχρι ένα αυγό την ημέρα» πρόσθεσε.

Ακόμα και οι συμμετέχοντες με γονότυπο ApoE4, που απορροφούν ταχύτερα τη χοληστερόλη, δεν εμφάνισαν στοιχεία που δείχνουν σύνδεση του κινδύνου εγκεφαλικού και της κατανάλωσης αυγών.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής.

Τα οφέλη από την κατανάλωση αυγών
Τα αυγά παρέχουν βιταμίνη D, πρωτεΐνη, χολίνη και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Τα αυγά από κότες ελευθέρας βοσκής έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες A και E.

Επειδή μπορούν να χάσουν τα ευεργετικά οφέλη τους κατά το μαγείρεμα, βεβαιωθείτε ότι ο κρόκος τους παραμένει μαλακός, πράγμα που θα αποτρέψει την οξείδωση ή την καταστροφή των καλών λιπαρών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2023 Premium S.A. All Rights Reserved.