ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Νέες εκδόσεις από τον οίκο Πατάκη

Tweet
Share
Tweet
Share

 Η ΑΓΡΙΑ ΣΚΕΨΗ

Συγγραφέας: CLAUDE LÉVI-STRAUSS

Μετάφραση: ΕΥΑ ΚΑΛΠΟΥΡΤΖΗ

H Άγρια σκέψη, δηµοσιευµένη το 1962, περιλαµβάνει την καλύτερη έκθεση των νόµων οι οποίοι, σύµφωνα µε τον Lévi-Strauss, διέπουν την ανθρώπινη νόηση στις κοινωνίες χωρίς γραφή. Ως «άγρια σκέψη» ο Γάλλος ανθρωπολόγος όρισε τη µορφή εκείνη της σκέψης που αναδύθηκε κατά τη νεολιθική περίοδο και η οποία οδήγησε στην ανακάλυψη των «τεχνών του πολιτισµού»: στην κεραµική, στην υφαντική, στη γεωργία και στην εξηµέρωση των ζώων, δραστηριότητες που εξακολουθούν να αποτελούν τα ερείσµατα της ανθρώπινης ζωής. Η αρχή των ανακαλύψεων αυτών θα πρέπει να αναζητηθεί στην επιµονή της άγριας σκέψης να παρατηρεί την εµπειρική ποικιλοµορφία και να την εκµεταλλεύεται πρωτίστως θεωρητικά, προκειµένου να καταστήσει σηµαίνοντα τον πραγµατικό κόσµο. Σε αντίθεση µε τον δυτικό ορθολογισµό, η σκέψη των µη δυτικών κοινωνιών εξακολούθησε να βασίζεται στα δεδοµένα των αισθήσεων, φτάνοντας µε τον τρόπο αυτό στη δηµιουργία µιας «επιστήµης του συγκεκριµένου».

- ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ

Συγγραφέας: OLIVER SACKS

Μετάφραση: ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Στο Ποτάµι της συνείδησης ο δρ Σακς καταπιάνεται µε την εξέλιξη, τη βοτανολογία, τη χηµεία, την ιατρική, τη νευροεπιστήµη και τις τέχνες, ασχολείται µε τα σφάλµατα της µνήµης, την έννοια της δηµιουργικότητας και του χρόνου, τη φύση της συνείδησης και συνοµιλεί µε τους µεγάλους ήρωές του –κυρίως τον Δαρβίνο, τον Φρόυντ και τον Γουίλλιαµ Τζέιµς–, που υπήρξαν σύντροφοι και συνοδοιπόροι του από την πολύ νεαρή του ηλικία.

Το Ποτάµι της συνείδησης αποκαλύπτει την αστείρευτη αγάπη και δίψα του Σακς για γνώση και την ακατάπαυστη, διαχρονική προσπάθειά του να κατανοήσει την ανθρώπινη κατάσταση.

 

 

- ΜΙΚΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

Συγγραφέας: JAMES HAWES

Μετάφραση: ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΠΑΣ

Τα πράγματα στη Δύση δεν πάνε καλά. Οι αγγλοσαξονικές δυνάμεις, μεγαλύτερες και μικρότερες, καταφεύγουν σε φαντασιώσεις περασμένων μεγαλείων. Σε όλη την Ευρώπη λαϊκιστές ξιφουλκούν κατά της μετανάστευσης και της παγκοσμιοποίησης, αποδίδοντας αυτά τα φαινόμενα σε ένα κακόβουλο «σύστημα», του οποίου τα νήματα κινούν αόρατα, υπερεθνικά κέντρα. Πίσω από τα τείχη του Κρεμλίνου ο Πούτιν βλέπει τα σχέδιά του να βρίσκονται σε καλό δρόμο· οι γείτονές του, τόσο οι χώρες της Βαλτικής όσο και οι λεγόμενες χώρες του Βίζεγκραντ, έχουν τους λόγους τους να ανησυχούν και να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στο Βερολίνο.

Είναι, όμως, οι Γερμανοί κάποιοι σαν εμάς τους άλλους δυτικούς ή μήπως είναι κάτι διαφορετικό; Αυτό το ερώτημα παραμένει εν μέρει αναπάντητο, αν και έχουν περάσει περισσότερα από δύο χιλιάδες χρόνια αφότου τέθηκε για πρώτη φορά.

- ΠΩΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ

Ή ΠΩΣ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΒΕΒΑΙΟΣ ΟΤΙ ΣΧΕΔΟΝ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΟ

Συγγραφέας: GARY COX

Μετάφραση: ΑΓΓΕΛΟΣ ΦΙΛΙΠΠΑΤΟΣ

Σας προβληματίζουν τα μεγάλα ερωτήματα της ζωής; Το βιβλίο αυτό θα σας δώσει απαντήσεις σε μερικά από αυτά ενώ θα σας αποκαλύψει ότι δεν υπάρχει μία απάντηση για κάποια άλλα. Το Πώς να γίνεις φιλόσοφος είναι ένα χιουμοριστικό και εξαιρετικά κατατοπιστικό εγχειρίδιο για τα ερωτήματα που οι φιλόσοφοι έθεταν, θέτουν και προσπαθούν να απαντήσουν για αιώνες, το οποίο, μεταξύ άλλων, θα σας βοηθήσει

  • Να σκέφτεστε, να μιλάτε, να επιχειρηματολογείτε και να πείθετε τους άλλους σαν να ήσασταν φιλόσοφος.
  • Να τους αποστομώνετε σε μια αντιπαράθεση χρησιμοποιώντας φιλοσοφικές μεθόδους.
  • Να προβάλλετε ερωτήματα και αμφιβολίες για τα πράγματα που οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν δεδομένα.
  • Να συνειδητοποιήσετε ότι σχεδόν τίποτα δεν είναι βέβαιο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman