ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τσίπρας: Ξαναβάλαμε τη διαδικασία στις ράγες - Κλίμα συναίνεσης στην οκταμερή

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

«Ξαναβάλαμε τη διαδικασία στις ράγες», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έπειτα από την ολοκλήρωση της οκταμερούς συνάντησης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, η οποία κατέληξε με την έκδοση ενός κοινού ανακοινωθέντος.

Πιο συγκεκριμένα, οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Κομισιόν και του Εurogroup επιβεβαίωσαν στη συνάντηση αυτή τη συμφωνία του Εurogroup της 20ης Φεβρουαρίου 2015:

«Στο πνεύμα αμοιβαίας εμποστοσύνης δεσμευόμαστε να επιταχύνουμε την εργασία και να την ολοκληρώσουμε το συντομότερο δυνατό», αναφέρεται στο σχετικό κοινό ανακοινωθέν, ενώ επισημαίνεται ότι, στα πλαίσια αυτής της συμφωνίας, οι ελληνικές αρχές θα έχουν την ευθύνη των μεταρρυθμίσεων. Μάλιστα, επισημαίνεται ότι τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστεί από την Αθήνα ένας πλήρης κατάλογος εξειδικευμένων μεταρρυθμίσεων

Όπως επισημαίνεται στη συνέχεια στην ανακοίνωση, επιβεβαιώθηκαν επίσης οι «πρακτικές ρυθμίσεις επί της διαδικασίας: Οι συζητήσεις επί των πολιτικών θα πραγματοποιούνται στις Βρυξέλλες και η αποστολή συλλογής δεδομένων θα διεξάγεται στην Αθήνα. Το Eurogroup δηλώνει έτοιμο να συγκληθεί το συντομότερο δυνατό».'

Παράλληλα, όλες οι πλευρές δεσμεύτηκαν να εργαστούν για να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό η χρηματοδοτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας.

Στο τραπέζι της συνάντησης κάθισαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ούβε Κορσέπιους.

«Η Ελλάδα θα καταθέσεις τις δικές της μεταρρυθμίσεις»

Την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα της επταμερούς συνάντησης που ο ίδιος είχε ζητήσει εξέφρασε στη συνέχεια ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι «ξαναβάλαμε τη διαδικασία στις ράγες».

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα δεν έχει υποχρέωση να υλοποιήσει υφεσιακά μέτρα και ότι δεν έχει υποχρέωση να υλοποιήσει το mail Χαρδουβελλη. «Η Ελλάδα θα καταθέσεις τις δικές της μεταρρυθμίσεις», επεσήμανε.

Επίσης, ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στην παρέμβαση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος επιβεβαίωσε στη συνάντηση την πρόθεσή του να ενεργοποιήσει άμεσα ευρωπαϊκά προγράμματα τα οποία θα παράσχουν κεφάλαια στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Το ποσό θα ανακοινωθεί μετά το τέλος της αυριανής συνόδου.

Μέρκελ: «Αναμένουμε την ολοκληρωμένη λίστα των μεταρρυθμίσεων»

«Είχαμε μια ήρεμη και συλλογική συζήτηση», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ λίγο μετά το τέλος της οκταμερούς συνάντησης.
«Σε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης δεσμευτήκαμε να επιταχύνουμε την εφαρμογή του προγράμματος και η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να επιδείξει πλήρη υπευθυνότητα ως προς τις μεταρρυθμίσεις», είπε η Καγκελάριος.

Η Μέρκελ γνωστοποίησε πως τις επόμενες μέρες η ελληνική κυβέρνηση θα αποστείλει μια ολοκληρωμένη λίστα με συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις και πρόσθεσε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός διευκρίνισε πως οι πολιτικές συζητήσεις μεταξύ των θεσμών θα διενεργούνται στις Βρυξέλλες.

«Δεν πρόκειται για έναν πρώτο κατάλογο, αλλά για μια ολοκληρωμένη λίστα με μεταρρυθμίσεις», τόνισε η Μέρκελ, κάνοντας λόγο για προσωπική δέσμευση από πλευράς του Έλληνα πρωθυπουργού να στείλει άμεσα τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων.

Όσον αφορά την εκταμίευση οικονομικής δόσης, η Γερμανίδα καγκελάριος ξεκαθάρισε πως αυτό θα γίνει στη βάση της αξιολόγησης και θετικής αποτίμησης του προγράμματος.

Ολάντ: Σαφής η βούληση του πρωθυπουργού για παραμονή στο ευρώ

Την επιβεβαίωση της απόφασης του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου για την Ελλάδα επεσήμανε και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ενώ τόνισε ότι η χώρα καλείται να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχει δεσμευτεί ότι θα προωθήσει.

«Θέλουμε να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί το ίδιο», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος ο οποίος ανέφερε ότι εφόσον η ελληνική πλευρά εντείνει τους ρυθμούς της θα συγκληθεί σύντομα έκτακτο Eurogroup το οποίο θα αποφανθεί για την εκταμίευση των δανείων που η χώρα έχει λαμβάνειν.

Ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε επίσης ότι δεν υπήρξε έντονη συζήτηση στη διάρκεια της συνάντησης και ότι είναι σαφής η πολιτική βούληση του Έλληνα πρωθυπουργού να παραμείνει η χώρα στο ευρώ. Είπε επίσης ότι οι μεταρρυθμίσεις θα εξεταστούν απο δημοσιονομικής απόψεως, ενώ τόνισε ότι τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον στενά για την Ελλάδα.

Πηγή: www.reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2019 Premium S.A. All Rights Reserved.