ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Μακριά από τα στενά!

Tweet
Share
Tweet
Share

Άλλους τους κολακεύει, άλλους τους "αδικεί". Είτε μας ταιριάζει είτε όχι, το πολύ στενό τζιν και γενικότερα τα παντελόνια που δεν απέχουν και πολύ από τις γραμμές του σώματος ήταν ανέκαθεν στη μόδα. Ωστόσο πέραν της αισθητικής, η οποία παραμένει υποκειμενική, φαίνεται ότι κρύβουν κινδύνους. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει ο Independent, μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνα για την υγεία, καθώς προκαλούν ζημιές στους μυς και τα νεύρα των κάτω άκρων.

Ιδιαίτερα επιβλαβές για την υγεία σας μπορεί παράλληλα να αποδειχτεί το «βαθύ» κάθισμα όταν φοράτε πολύ στενά παντελόνια. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μιας 35χρονης γυναίκας από την Αυστραλία, η οποία νοσηλεύτηκε με απώλεια αίσθησης στα κάτω άκρα, μία μέρα αφότου πέρασε αρκετές ώρες βοηθώντας σε μετακόμιση και ενώ φορούσε πολύ στενό τζιν. Το συμβάν κάνει το γύρο του κόσμου και προκαλεί τις εντυπώσεις. Η κοπέλα για πολλές ώρες έκανε «βαθιά καθίσματα» για να τακτοποιήσει πράγματα στα ντουλάπια.

"Τα στενά κυρίως και χαμηλοκάβαλα τζιν παντελόνια, ευθύνονται για το σύνδρομο του στενού παντελονιού"

jean

Αργότερα εκείνο το βράδυ, βίωσε μούδιασμα στα πόδια της και της ήταν δύσκολο να περπατήσει, γεγονός που την έκανε να σκοντάψει και να πέσει. Μην μπορώντας να σηκωθεί, πέρασε αρκετές ώρες ξαπλωμένη στο έδαφος πριν την βρουν συγγενείς της. Τα πόδια της ήταν τόσο πρησμένα, ενώ της έκοψαν το τζιν με ψαλίδι προκειμένου να αφαιρεθεί. Η 35χρονη δεν μπορούσε να κινήσει τους αστραγάλουςή τα δάχτυλα των ποδιών της και είχε χάσει την αίσθηση στο κάτω μέρος των ποδιών και στα πέλματά της. Οι γιατροί στο νοσοκομείο την έβαλαν σε ορό, ενώ ήταν σε θέση να περπατήσει και πάλι κανονικά τέσσερις ολόκληρες ημέρες αργότερα.

Το ιατρικό προσωπικό στο Royal Adelaide Hospital στη Νότια Αυστραλία εξήγησε πως το τζιν, σε συνδυασμό με τα βαθιά καθίσματα που έκανε η 35χρονη, είχαν διακόψει σχεδόν την παροχή αίματος στους μυς των ποδιών. Ταυτόχρονα, τα νεύρα που συνδέουν την κνήμη είχαν καταστραφεί από την παρατεταμένη συμπίεση, κάτι που εξηγεί το μούδιασμα και την απώλεια ελέγχου.

upl55893f7b93848

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως κυρίως τα στενά και χαμηλοκάβαλα τζιν παντελόνια, ευθύνονται για το «σύνδρομο του στενού παντελονιού»,μια σχετικά νέα νευρολογική πάθηση, που παλαιότερα εμφανιζόταν κυρίως στους άνδρες. Ο Dr. Nicholas Morrissey των NewYork-Presbyterian Hospital / Columbia University Medical Centerυπογραμμίζει πως το θέμα δεν είναι κάποιος να φοράει στενό τζιν για να φαίνεται αδύνατος. Τα στενά τζιν σχεδιάστηκαν για να τονίζουν τον τρόπο που φαίνεται κάποιος και όχι για να κάνει τον εαυτό του να δείχνει αλλιώς.

Το βασικό σύμπτωμα του συνδρόμου είναι το μούδιασμα στην περιοχή των μηρών, το οποίο προκαλείται από το πλευρικό μηριαίο δερματικό νεύρο στην περιοχή της λεκάνης. Το σύμπτωμα αυτό μπορεί να εμφανιστεί το πρωί, μετά τον ύπνο. Αν επαναλαμβάνεται σε καθημερινή βάση, τότε μπορεί να προκληθεί μόνιμη βλάβη. Το ίδιο μπορεί να συμβεί αν το παντελόνι είναι πολύ σφιχτό στην περιοχή της κοιλιάς. Τα συμπτώματα είναι κοιλιακή δυσφορία, αίσθημα καύσου και ρέψιμο. Αν παράλληλα, συνυπάρχει οισοφαγίτιδα, γαστροοισοφαγική παλλινδρόμηση, τα στενά ρούχα επιδεινώνουν το πρόβλημα.

«Το βασικό σύμπτωμα του συνδρόμου είναι το μούδιασμα στην περιοχή των μηρών»

Παλαιότερη έρευνα ανάμεσα σε 2.000 άνδρες στη Βρετανία, έδειξε ότι ένας στους δέκα άνδρες είχαν προβλήματα στη βουβωνική χώρα, την ουροδόχο κύστη και τους όρχεις, εξαιτίας των στενών παντελονιών. Όταν ρωτήθηκαν πάντως γιατί συνεχίζουν να φορούν στενά τζιν, η πιο συνήθης απάντηση στην έρευνα ήταν για να «δείξουν ότι ακόμα μπορούν να χωρέσουν σε αυτό» και «επειδή φαίνονται ωραίοι».

Πηγή: Independent.co.uk

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman