ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Προτεινόμενες εκδηλώσεις για αυτή την εβδομάδα στον ΙΑΝΟ

Tweet
Share
Tweet
Share

Τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου στις 20:30 οι εκδόσεις IANOS παρουσιάζουν το βιβλίο του Τάσου Κουράκη, «Δεν θέλω να πεθάνω, γιατί πώς θα ζω μετά χωρίς εκείνη;». Ποιήματα ποικίλης μορφής και έκτασης, διασταυρώνουν θέματα όπως ο έρωτας, η απώλεια και το τραύμα, η ταυτότητα, ο χρόνος και η μνήμη.

tasoskourakis 1

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας (Σταδίου 24). η είσοδος είναι ελεύθερη και θα προβάλλεται ζωντανά στο ianos.gr

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Πάνος Σκουρολιάκος, ηθοποιός-βουλευτής

Άννα Χατζησοφιά, συγγραφέας-ηθοποιός

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Στα ποικίλης μορφής και έκτασης ποιήματα του βιβλίου, διασταυρώνονται θέματα όπως ο έρωτας, η απώλεια και το τραύμα, η ταυτότητα, ο χρόνος και η μνήμη. Ο ποιητής, άλλοτε σε πιο προσωπικό βιωματικό τόνο και άλλοτε με περισσότερο «δοκιμιακό» ύφος, προσκαλεί τον αναγνώστη σε μια περιοχή όπου όλα αμφισβητούνται και ανακαλύπτονται από την αρχή, και όπου συνυφαίνονται αδιαχώριστα η ζωή με τον θάνατο, η αρχή με το τέλος, ο εαυτός με τον Άλλο, και το άτομο με την Ιστορία.

 

Το πρώτο ποίημα της συλλογής:

Ασήμωσα το βαρκάρη να με πάει στην απέναντι πλευρά. Όχι

στις σκιές που διασταυρώνονται αενάως.

Μα στα έγκατα της ψυχής μου όπου βασιλεύουν οι

πληγές και τα τραύματα·

με τις ξεδοντιασμένες γριές επιθυμίες και τις

ξεμαλλιασμένες ενοχές.

Όλα τα καταχθόνια που μας κρατούν δεμένους στο

θάνατο πριν ακόμη πεθάνουμε.

Όταν δεν υπάρχει άλλος τρόπος παρά η κατάδυση στο

έρεβος του βυθού·

στις μαύρες τρύπες στο ορυχείο της ψυχής.

Με το κάρβουνο και τα διαμάντια σε ίση αναλογία.

Αβέβαιη η μάχη με τους δαίμονες.

Μπορεί να παραμείνεις στη λάσπη. Μπορεί και

να θρυμματίσεις τους φόβους.

Να αξιωθείς ζωή.

Έβαλα τη ζωή μου ενέχυρο και κέρδισα ζωή.

Λίγα λόγια για τον ποιητή:

Ο Τάσος Κουράκης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1948. Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές: Ιχνηλατώντας το παρόν (Παρατηρητής, 1995), Η λίμνη Βικτορία (Παρατηρητής, 1997), Λέξεις λάμνουν αεί θάλλουν (Ίνδικτος, 2002), Ιερωτικόν (ΙANOS ΕΚΔΟΣΕΙΣ, 2009), 67% (ΙANOS ΕΚΔΟΣΕΙΣ, 2012) τη δίγλωσση στα ελληνικά και στα γαλλικά Το έαρ αναβάλλεται μέχρι νεοτέρας (L' Harmattan, 2015), Επί σωμάτων λέξεων (ΙANOS ΕΚΔΟΣΕΙΣ, 2016), καθώς και τη συλλογή με δοκίμια Τα παρεκκλίνοντα (Παρατηρητής, 2002). Διετέλεσε Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας το 2015 και A΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής από το 2015 ως το 2019.

2. Ο Τίτος Πατρίκιος Υπογράφει... στο τμήμα Λογοτεχνίας του ΙΑΝΟΥ της Αθήνας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 26 Νοεμβρίου στις 18:30 στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Τίτος Πατρίκιος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1928. Τελείωσε το γυμνάσιο στο Βαρβάκειο και σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στην Κατοχή έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και το 1944 κινδύνεψε να εκτελεστεί από συνεργάτες των Γερμανών. Kατά τη δεκαετία του ’50 στάλθηκε ως στρατιώτης στην απομόνωση της Μακρονήσου, κατόπιν εκτοπίστηκε στο στρατόπεδο του Άη-Στράτη και από το 1954 έως το 1959 έζησε στην Αθήνα ως αδειούχος εξόριστος. Το 1959 πήγε στο Παρίσι όπου έμεινε έως το 1964. Εκεί σπούδασε κοινωνιολογία και φιλοσοφία. Το 1967, για να μη συλληφθεί από τη Χούντα, έφυγε από την Ελλάδα και διέμεινε στο Παρίσι, στη Ρώμη και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Για την αντιδικτατορική δράση του η τότε κυβέρνηση είχε ζητήσει να του αφαιρεθεί η ελληνική υπηκοότητα. Το 1975 επέστρεψε στην Αθήνα, όπου και ζει. Έχει εργαστεί ως δικηγόρος, κοινωνιολόγος και μεταφραστής. Πρωτοδημοσίευσε ποίημα το 1943, αλλά η ουσιαστική παρουσία του στα γράμματα αρχίζει με την έκδοση της συλλογής ποιημάτων Χωματόδρομος, το 1954. Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε το περιοδικό Επιθεώρηση Τέχνης, του οποίου υπήρξε ένας από τους συνιδρυτές και βασικούς συνεργάτες. Από τότε έχουν εκδοθεί στην Αθήνα δεκαέξι ποιητικά βιβλία του, τέσσερα με πεζά και τέσσερα βιβλία κοινωνιολογίας γραμμένα στα γαλλικά και στα αγγλικά [FAO (Ρώμη), UNESCO (Παρίσι)]. Έχει επίσης δημοσιεύσει πολλά άρθρα, δοκίμια και μεταφράσεις. Βιβλία με ποιήματά του έχουν εκδοθεί στη Γαλλία (1991, 1996), στη Γερμανία (1993), στη Σερβία (1996, 2006), στις HΠA (2006), στην Ιταλία (2007) και στην Αλβανία (2007). Το 1994 του απονεμήθηκε το Κρατικό Βραβείο για το σύνολο του έργου του.

Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση: https://www.ianos.gr/events/titos-patrikios-ipografi-2019-ekd.html

3. Κύκλο συζητήσεων «Συναντήσεις με Μουσικούς» στο Café του ΙΑΝΟΥ. Η δημοσιογράφος Τασούλα Επτακοίλη και η ερμηνεύτρια Ελεωνόρα Ζουγανέλη, σε ρόλο δημοσιογράφου, συνομιλούν με τον ταλαντούχο συνθέτη Γιάννη Xριστοδουλόπουλο. Μία συζήτηση για τη μουσική και τη ζωή. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 26 Νοεμβρίου στις 20:30 στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24.

Με την υποστήριξη του Μελωδία 99.2 και του Menta 88.

Λίγα λόγια για τον Γιάννη Χριστοδουλόπουλο

Ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές του σε ηλικία 5 ετών. Έχει σπουδάσει κλασικό και jazz πιάνο, θεωρία, ενορχήστρωση, μουσική κινηματογράφου και σύνθεση μουσικής. Σε ηλικία 19 ετών συνέθεσε το μουσικό σήμα των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας 2004, με ανάθεση ύστερα από διαγωνισμό στον οποίο συμμετείχαν πολλά από τα πιο ηχηρά ονόματα συνθετών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Συνθέτει, ενορχηστρώνει και εκτελεί σύγχρονη ορχηστρική μουσική για πολλές επιτυχημένες θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές παραγωγές, τηλεοπτικές σειρές και εκπομπές. Έχει συνεργαστεί ως συνθέτης με μερικούς από τους πλέον σημαντικούς εκπροσώπους του ελληνικού τραγουδιού, όπως η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, η Χάρις Αλεξίου, ο Γιάννης Πάριος, ο Γιώργος Νταλάρας, η Μαρινέλλα, ο Δημήτρης Μητροπάνος, η Τάνια Τσανακλίδου, η Άννα Βίσση, η Έλενα Παπαρίζου, ο Πάνος Μουζουράκης, η Μαρίζα Ρίζου, ο Μανώλης Λιδάκης κ.α. [...]

Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση: https://www.ianos.gr/events/sinantiseis-me-mousikis-elewnora-zouganeli-giannis-xristodoulopoulos-ekd.html

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman