ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Αφιέρωμα του ΙΑΝΟΥ στη Νίκη Γουλανδρή

Tweet
Share
Tweet
Share

Την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου στις 20:30 η Αλυσίδα Πολιτισμού ΙΑΝΟS διοργανώνει μία εκδήλωση αφιερωμένη στη Νίκη Γουλανδρή, με αφορμή τον ένα χρόνο από τον θάνατό της.

Θα μιλήσουν για το έργο της: Φαλή Βογιατζάκη, Στέφανος Γερουλάνος, Ιουλίτα Ηλιοπούλου, Λιάνα Κανέλλη, Γιώργος Κουρουπός, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, Γιωργος Νταλάρας, Άννα Παναγιωταρέα, Παύλος Σάμιος, Θεοδόσης Τάσιος, Μαρίζα Φασιανού, Τέτη Χατζηνικολάου

 

Στο πιάνο ο Γιάννης Τσανακαλιώτης

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Νίκος Θρασυβούλου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας (Σταδίου 24), η είσοδος είναι ελεύθερη και θα μεταδίδεται ζωντανά στο ianos.gr

Λίγα λόγια για τη Νίκη Γουλανδρή

Η Νίκη Γουλανδρή, Πρόεδρος του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας απεβίωσε πλήρης ημερών, σε ηλικία 94 ετών, το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019. Είναι γνωστή διεθνώς για τους αγώνες της για την προστασία του περιβάλλοντος. Το μήνυμά της συνδέει οικολογικούς στόχους με πολιτιστικές αξίες. Από πολύ νέα αφιέρωσε τη ζωή της στην μάθηση, στον στοχασμό και στην επιστήμη. Με την συνεχή υποστήριξη του συζύγου της Άγγελου Γουλανδρή, καλλιέργησε το ερευνητικό της πνεύμα και έμεινε αδιάφορη σε ιδεολογίες που θεωρούσε εφήμερες και απηρχαιωμένες. Πάντοτε πίστευε ότι ο κόσμος χρειάζεται νέες αξίες προκειμένου να επιτευχθεί η απαραίτητη ισορροπία μεταξύ του ανθρώπου και της κοινωνίας.

Σαν άτομα -η ίδια και ο άνδρας της Αγγελος Γουλανδρής- θεωρούνται πρωτοπόροι στη σκέψη και στην πράξη. Με την ίδρυση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή το 1964, ως κέντρο έρευνας και εκπαίδευσης, τέθηκαν επί κεφαλής της μάχης για τη διάσωση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της επαναφοράς του ανθρώπου σε ένα νέο κώδικα αξιών.

logo gnhm 2

Η Νίκη Γουλανδρή σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης, στην Πολιτειολογία και στην Φιλοσοφία με τους φιλοσόφους Horkheimer και Adorno. Παράλληλα ασχολήθηκε με την ζωγραφική απεικόνιση της ελληνικής χλωρίδας. Είναι μία διεθνώς αναγνωρισμένη βοτανική ζωγράφος. ΄Εχει ζωγραφίσει περίπου 800 ελληνικά φυτά. Η ζωγραφική της είναι αφιερωμένη στην διάσωση της ελληνικής χλωρίδας. ΄Εργα της έχουν δημοσιευθεί στις ακόλουθες εκδόσεις:
Wild Flowers of Greece, Ν. Γουλανδρή, Κ. Γουλιμή, Sir George Τaylor, με 135 ολοσέλιδες βοτανικές απεικονίσεις της. (σελ. 244) Παιώνιες της Ελλάδος. Ν. Γουλανδρή W.T. Stearn, Peter Davis, ταξινομική και ιστορική μελέτη του γένους Paeonia, με απεικονίσεις 12 ελληνικών παιωνιών, από την Νίκη Γουλανδρή. (σελ. 130), που συνοδεύεται από μεγάλο portfolio με λιθογραφίες των έργων της. Έχει επίσης ζωγραφίσει για την πορσελάνη Limoges και την Royal Copenhagen και μαντήλια σε μετάξι για τον οίκο Hermes.

Η σταδιοδρομία της επιβεβαιώνει την πραγματοποίηση των πιστεύω της. Με τον σύζυγό της Άγγελο Γουλανδρή, ίδρυσαν το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας (1964). Το Μουσείο αποτελεί σήμερα σημαντικό κέντρο οικολογικής έρευνας και εκπαίδευσης. Υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών στην κυβέρνηση Καραμανλή με ιδιαίτερη αποστολή την μέριμνα των 200.000 προσφύγων της Κύπρου (1974-1975). Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης (1975-1981). Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (1989-1991). Πρόεδρος του Σωματείου "Σώστε τα Παιδιά" (1980- 2002). Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Ερευνών Διεθνούς Ανάπτυξης (IDCR) του Καναδά (1992-1995). Μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπίας στην Συνδιάσκεψη του Ρίο (1992). Μέλος της 12μελούς Διεθνούς Επιτροπής για τον Πολιτισμό και την Ανάπτυξη, υπό την Προεδρία του κ. Perez de Cuellar (1993- 96). Μία

εκτεταμένη παρουσίαση του έργου της Επιτροπής εκδόθηκε με τον τίτλο “Our Creative Diversity” και έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες (1996). Πρόεδρος του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας (1996). Μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας της Διάσκεψης του Johannesburg (2003).

Η Νίκη Γουλανδρή έχει λάβει πολλές διακρίσεις σε αναγνώριση του έργου της: Τιμητική διάκριση της Ακαδημίας Αθηνών, Μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας του Λινναίο, Μέλος του τιμητικού καταλόγου των Ηνωμένων Εθνών "Global 500, Εξελέγη Γυναίκα της Ευρώπης 1991 από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα, Επίτιμος διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, του Τμήματος Γεωπονίας, και του Τμήματος Βιολογίας, Επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης, του Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης και του Τμήματος Ειδικής Αγωγής, Επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Uppsala, Αντεπιστέλλον μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών, Μέλος της Academia Europea

Web Goulandri 1

Της έχουν απονεμηθεί: Παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα από την Ελληνική Πολιτεία, Παράσημο της "Legion d' Honneur" (officier), Παράσημο Τιμής, Σταυρός Α΄ Τάξεως του Τάγματος της Αξίας από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman