ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τι συζήτησαν από κοντά Βαρουφάκης- Λαγκάρντ

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης συναντήθηκε την Κυριακή επί δυόμισι ώρες με την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ κα Κριστίν Λαγκάρντ στο γραφείο της στην Ουάσινγκτον.

Σε ανακοίνωσή του για την συνάντηση, το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι η συζήτηση με την κ. Λαγκάρντ «εξελίχθηκε σε ιδιαίτερα καλό κλίμα και ήταν παραγωγικότατη. Αναφορικά με το περιεχόμενο της συνάντησης, το ΥΠΟΙΚ διευκρινίζει πως «ως επί το πλείστον συζητήθηκε το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης, με τον υπουργό Οικονομικών να τονίζει πως η κυβέρνηση εξελέγη στην βάση ενός πολυσχιδούς και σε βάθος μεταρρυθμιστικού προγράμματος, το οποίο είχε την ευκαιρία να εκθέσει αναλυτικά στην κ. Λαγκάρντ. Περαιτέρω συζητήθηκε μια συγκεκριμένη διαδικασία με την οποία θα βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο των συνομιλιών του Brussels Group, με παράλληλη ενίσχυση της διαδικασίας συγκομιδής τεχνικών δεδομένων από τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα».

Σε σχέση με το θέμα της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων αποπληρωμής της χώρας προς το ΔΝΤ, «ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως η κυβέρνηση προτίθεται να σεβαστεί όλες τις οικονομικές της υποχρεώσεις».

Τη Δευτέρα το πρωί, ώρα Ουάσινγκτον, ο κ. Βαρουφάκης θα γίνει δεκτός από την ηγεσία του Αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών ενώ στην μία το μεσημέρι θα έχει συνομιλία με την σύμβουλο σε θέματα εθνικής ασφάλειας του Προέδρου Ομπάμα κα Caroline Atkinson.

Γ. Βαρουφάκης: Η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της «εις το διηνεκές»

«Η Ελλάδα σκοπεύει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της προς τους πιστωτές της εις το διηνεκές (ad infinitum)», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης μετά τη συνάντηση με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ κι επανέλαβε ότι η Ελλάδα χρειάζεται βαθιές και γρήγορες μεταρρυθμίσεις και πως η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει σε αυτές, καθώς και να προσπαθήσει να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των διαπραγματεύσεων, και ειδικά της διαδικασίας συγκομιδής τεχνικών δεδομένων από τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως «Είχαμε μία εποικοδομητική, εξαιρετικά παραγωγική συζήτηση για τις ελληνικές προτάσεις μεταρρυθμίσεων» και πρόσθεσε: «H κυβέρνησή μας είναι μεταρρυθμιστική. Είμαστε αποφασισμένοι να μεταρρυθμίσουμε την Ελλάδα εκ βαθέων. Αυτή είναι η υπόσχεσή μας στον ελληνικό λαό».

Ακόμη, επισήμανε: «Το να έχουμε λοιπόν την ευκαιρία να συζητήσουμε το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας, εδώ στο ΔΝΤ με τη γενική διευθύντρια, είναι ένα εξαίρετο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Συζητήσαμε, επίσης, τρόπους βελτίωσης της αποτελεσματικότητας των διαπραγματεύσεων που γίνονται τόσο στην Ομάδα των Βρυξελλών και σε τεχνικό επίπεδο στην Ελλάδα».

Στη συνέχεια, σημείωσε ότι «η Ελλάδα είναι ιδρυτικό μέλος των θεσμών του Bretton Woods, του ΔΝΤ και το να διατηρούμε και να βελτιώνουμε τα κανάλια επικοινωνίας, όπως κάνουμε, είναι πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα καθώς το ΔΝΤ είναι εταίρος στην προσπάθεια της Ελλάδας να εξέλθει της κρίσης των τελευταίων πέντε ετών. Η Ελλάδα σκοπεύει να καλύψει όλες τις υποχρεώσεις της προς όλους τους πιστωτές της στο διηνεκές».

Σε ερώτηση αν «θα αλλάξει ο τρόπος διαπραγμάτευσης» ο υπουργός Οικονομικών, απάντησε: «Νομίζω η διαδικασία που έχουμε ξεκινήσει στην Ομάδα των Βρυξελλών και τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα θα είναι πιο αποτελεσματική, θα αποκτήσει θεματικές ενότητες, με στόχο την ολοκλήρωση συμφωνιών πολύ πιο γρήγορα, που θα έχουν καλύτερη ποιότητα».

Σε ερώτηση αν έθεσε «ζήτημα μη αποπληρωμής της δόσης», ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση πάντοτε εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της απέναντι σε όλους τους δανειστές κι αυτό σκοπεύει να κάνει εις το διηνεκές. Το κλίμα ήταν εξαιρετικό».

Τέλος, υποβλήθηκε στον κ. Βαρουφάκη το ερώτημα: «Ζητήσατε να γίνει επιθεώρηση;», με τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ να απαντά: «Κοιτάξτε, εδώ πρόκειται για μια παρανόηση. Τα κλιμάκια απλά αποχώρησαν από την Αθήνα, γατί πήγαν διακοπές του Πάσχα. Από τη Δευτέρα επιστρέφουν για να συνεχίσουν κανονικά. Δεν πρέπει να πιστεύετε αυτά που λένε οι δημοσιογράφοι...».

Λαγκάρντ: Η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα δεν ωφελεί την Ελλάδα

Αναφερόμενη στην άτυπη συζήτηση σχετικά με το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε:

«Ο υπουργός Βαρουφάκης και εγώ ανταλλάξαμε απόψεις για τις τρέχουσες εξελίξεις και συμφωνήσαμε πως η αποτελεσματική συνεργασία είναι προς το συμφέρον όλων. Συμφωνήσαμε ότι η αβεβαιότητα δεν ωφελεί την Ελλάδα και χαιρέτισα την επιβεβαίωση του υπουργού ότι η καταβολή των οφειλομένων προς το Ταμείο θα πραγματοποιηθεί στις 9 Απριλίου.

»Εξέφρασα την εκτίμησή μου για τη δέσμευση του υπουργού να βελτιώσει την ικανότητα των τεχνικών ομάδων να συνεργάζονται με τις αρχές για τη διεξαγωγή των απαραίτητων ελέγχων στην Αθήνα, καθώς και τη δέσμευσή του να ενισχύσει τις συζητήσεις πολιτικής με τις ομάδες στις Βρυξέλλες, Και οι δύο ομάδες θα ξεκινήσουν άμεσα εργασίες τη Δευτέρα.

»Επανέλαβα ακόμη πως το Ταμείο παραμένει δεσμευμένο να συνεργαστεί με τις αρχές για να βοηθήσει την Ελλάδα να επανέλθει σε μια βιώσιμη πορεία ανάπτυξης και απασχόλησης».

πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2019 Premium S.A. All Rights Reserved.