ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
NEW

Κύπρος: Έρογλου "δείχνουν" οι κυριακάτικες εκλογές στα Κατεχόμενα

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Προβάδισμα του Ντερβίς Έρογλου δείχνουν οι δημοσκοπήσεις της έβδομης «προεδρικής» αναμέτρησης από το 1983, οπότε και συστάθηκε επισήμως η «Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου (ΤΔΒΚ)» -την οποία αναγνωρίζει μόνο η Τουρκία- που διεξαχθούν την Κυριακή στο βόρειο, κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Ωστόσο, φαίνεται πως ουδείς των υποψηφίων θα συγκεντρώσει μεθαύριο 50+1%, με αποτέλεσμα να χρειαστεί και δεύτερος γύρος, στον οποίο αναμένεται να περάσουν οι Έρογλου και Σιμπέρ.


Στις συγκεκριμένες εκλογές ψηφίζουν και Τούρκοι εκ Τουρκίας, οι οποίοι έχουν πάρει «υπηκοότητα» της «ΤΔΒΚ» και οι οποίοι είναι περισσότεροι των Τουρκοκυπρίων. Οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι είναι 176.916, ενώ τον νικητή των εκλογών η Κυπριακή Δημοκρατία τον αναγνωρίζει ως ηγέτη των Τουρκοκυπρίων και όχι ως «πρόεδρο» της «ΤΔΒΚ».

Οι βασικοί υποψήφιοι είναι ο εθνικιστής βετεράνος πολιτικός Ντερβίς Έρογλου και ο φιλελεύθερος Kουντρέτ Οζερσάι, που εκπροσωπούν τη δεξιά, η υποψήφια του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Σιμπέλ Σιμπέρ και ο νεωτεριστής πολιτικός Mουσταφά Ανιντσί, ο οποίος κατέρχεται στις εκλογές με νέα δυναμική και ενδέχεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις. Υποψήφιοι είναι και οι Mουσταφά Ονουρέρ, Mουσταφά Ουλάς και Αρίφ Κιρτάγκ.

Δύο δημοσκοπήσεις από το γραφείο Gezisi, που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη, δείχνουν ότι ο Έρογλου προηγείται στον πρώτο γύρο, αλλά στον δεύτερο αντίπαλος του θα είναι ο Aκιντσί, ο οποίος και θα κερδίσει με άνετη διαφορά. Σύμφωνα με έρευνα, ο Ακιντζί θεωρείται ως ο καταλληλότερος για να λύσει το Κυπριακό. Συγκεκριμένα, έρχεται πρώτος με ποσοστό 38,2%, δεύτερος ο Ντερβίς Ερογλου με 26,8%, τρίτη η Σιμπέλ Σιμπέρ με 21,6% και τέταρτος ο Κουντρέτ Οζερσάι με 13,4%.

Σημειώνεται πως οι πρώτες εκλογές στα Κατεχόμενα έγιναν το 1985. Στις προηγούμενες έξι εκλογικές αναμετρήσεις τέσσερις φορές νίκησε ο Ραούφ Ντενκτάς, μία ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και μία, το 2010, ο Ντερβίς Έρογλου.

πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2019 Premium S.A. All Rights Reserved.