ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

H EKT σχεδιάζει περαιτέρω μείωση ρευστότητας στην Ελλάδα

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Σε μια σοκαριστική αποκάλυψη προχωρά μέσω δημοσίευματος το Bloomberg, κάνοντας λόγο για κίνηση από πλευράς Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας περιορισμού του μεγέθους του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA) των ελληνικών τραπεζών- που σήμερα αγγίζει τα 74 δισ. ευρώ. Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η EKT εξετάζει τρόπους να περιορίσει τον ELA προς τις ελληνικές τράπεζες, καθώς οι αντιδράσεις εντός του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας αυξάνονται σχετικά με την παροχή οποιασδήποτε επιπλέον βοήθειας προς τα Ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα. Αν η ελληνική κυβέρνηση αποτύχει να πείσει το Eurogroup αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις, στις οποίες προτίθεται να προβεί, ώστε να διασφαλίσει χρηματοδότηση, είναι πιθανό να επιβληθούν αλλαγές στα ενέχυρα που οι ελληνικές τράπεζες χρησιμοποιούν ώστε να δανειστούν κεφάλαια από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Το πρακτορείο υποστηρίζει πως στελέχη της ΕΚΤ έχουν ήδη καταθέσει πρόταση με τρία σενάρια για την αύξηση του κουρέματος που θα επιβάλλεται στις τράπεζες για τα ενέχυρα που καταθέτουν όταν δανείζονται από την Τράπεζα της Ελλάδας. «Το θέμα δεν έχει ακόμη συζητηθεί επισήμως στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, αλλά μπορεί να εξεταστεί εάν η κυβέρνηση της χώρας δεν καταφέρει να πείσει γρήγορα τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ότι μπορεί να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις ώστε να εξασφαλίσει κεφάλαια στήριξης» δήλωσε πηγή του πρακτορείου.

Το δημοσίευμα ξεκαθαρίζει πως για να περιοριστεί ο ELA ή να υπάρξει βέτο στη χρηματοδότηση, απαιτείται η πλειοψηφία των δύο τρίτων του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. «Μια αυξανόμενη μειοψηφία διαφωνεί να συνεχίσει να παρέχει τη συνδρομή επ 'αόριστον», δήλωσε πηγή του πρακτορείου.

Το Bloomberg υπογραμμίζει πως η Τράπεζα της Ελλάδα διατηρεί ένα απόθεμα περίπου 3 δισ. ευρώ στον ELA, για να δώσει στις τράπεζες χρόνο για να αντιδράσουν σε ενδεχόμενο «bank run».

Bloomberg: Η άντληση ρευστότητας από τα διαθέσιμα φορέων θυμίζει... Αργεντινή

Σε διαφορετικό δημοσίευμα, το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο σχετικές πηγές, υπολογίζει τη ρευστότητα που μπορεί να εξασφαλίσει το Ελληνικό Δημόσιο μέσω των διαθεσίμων των φορέων της γενικής κυβέρνησης στα 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το Bloomberg, με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία καθίσταται αναδρομικά υποχρεωτική η μεταφορά των διαθέσιμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να βρει χρήματα για πληρωμή μισθών, συντάξεων και την αποπληρωμή του ΔΝΤ.

Όπως σχολιάζει το πρακτορείο, η κίνηση της κυβέρνησης ώθησε ακόμη υψηλότερα τις αποδόσεις των 3ετών ομολόγων, στα υψηλότερα επίπεδα από την αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας το 2012, ενώ η κυβερνητική απόφαση αμφισβητήθηκε τόσο από τοπικούς αξιωματούχους όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ενδεικτικά η απόδοση του 3ετούς ομολόγου βρέθηκε στο 28,7%, ενώ τα ασφάλιστρα κινδύνου (credit-default swaps) καταδεικνύουν πιθανότητα 81% η Ελλάδα να μην είναι σε θέση να αποπληρώσει το χρέος της μέσα σε πέντε χρόνια.

«Η κίνηση αυτή, που θυμίζει βήματα που έκανε η Αργεντινή όταν βρέθηκε αντιμέτωπη με ανεπάρκεια των ταμειακών της διαθεσίμων κατά την τελευταία δεκαετία, δείχνει πως ο χρόνος εξαντλείται για τον Τσίπρα» τονίζει το πρακτορείο.


Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman