ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Μαζεύουν υπογραφές για την απόσυρση ζιζανιοκτόνου

Tweet
Share
Tweet
Share

Να απαγορευθεί πλήρως η χρήση του glyphosate, του ενεργού συστατικού του ζιζανιοκτόνου Roundup της Monsanto, ζητά η Greenpeace μετά το χαρακτηρισμό του ως “πιθανώς καρκινογόνο” από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η περιβαλλοντική οργάνωση καλεί τους πολίτες να βάλουν την υπογραφή τους στη σχετική έκκληση προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βαγγέλη Αποστόλου, προκειμένου να απαγορευτεί η χρήση του glyphosate στην Ελλάδα και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την επέκταση της απαγόρευσης του σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το Roundup, το οποίο είναι ευρέως γνωστό και στη χώρα μας, είναι το πιο διαδεδομένο ζιζανιοκτόνο στον κόσμο και αποτελεί τη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία της Monsanto.

Κάθε χρονιά εκατομμύρια στρέμματα αγροτικών εκτάσεων ψεκάζονται με το ζιζανιοκτόνο, το οποίο διαδόθηκε τη δεκαετία του ’70. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, η Monsanto κυριάρχησε στην αγορά κατασκευάζοντας μεταλλαγμένους σπόρους Roundup Ready, ανάμεσα τους και σόγια, με ανθεκτικότητα στο ζιζανιοκτόνο Roundup. Το αποτέλεσμα ήταν η αύξηση της χρήσης του Roundup (και των κερδών της Monsanto), παρά τις διαβεβαιώσεις ότι η καλλιέργεια μεταλλαγμένων θα χρειαζόταν λιγότερα φυτοφάρμακα.

Η νέα επιστημονική διαπίστωση ότι το glyphosate είναι “πιθανώς καρκινογόνο”, γεγονός που έχει οδηγήσει σε πτώση την μετοχή της Monsanto κατά 2,9%, δεν αφήνει κανένα περιθώριο καθυστέρησης για άμεση και επείγουσα λήψη μέτρων προφύλαξης, τόσο της υγείας καταναλωτών και αγροτών, όσο και της υγείας του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων, από τους οποίους εξαρτάται η γεωργία και η παραγωγή της τροφής μας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman