ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Πάγωμα οφειλών στον ΟΑΕΕ ζητεί ο επιχειρηματικός κόσμος

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Υπερβαίνουν τους 375.000, οι οφειλέτες του ΟΑΕΕ ενώ η μαύρη τρύπα του οργανισμού εκτιμάται ότι θα φτάσει την τρέχουσα χρονιά τα 535 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Παπαδόπουλος.

Μιλώντας σε εκδήλωση του ΒΕΘ ο κ. Παπαδόπουλος ζήτησε το πάγωμα των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ, δεδομένου ότι μέχρι στιγμής, πάνω από 70.000 είναι οι υποθέσεις ρύθμισης οφειλών προς το ταμείο. Ο κ. Παπαδόπουλος, αναφέρθηκε ειδικότερα στη ρύθμιση των 100 δόσεων προς τα ταμεία, αναγνωρίζοντας ότι ναι μεν αποτελεί μία θετική εξέλιξη, αλλά όμως, δε λύνει τα εκρηκτικά προβλήματα που ταλανίζουν τη μικρομεσαία επιχειρηματική κοινότητα, αλλά ούτε και τα προβλήματα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζει ο ΟΑΕΕ.

«Δυστυχώς μέχρι σήμερα οι όποιες ρυθμίσεις υλοποιήθηκαν δεν απέδωσαν τα προσδοκώμενα και αυτό γιατί σχεδιάστηκαν χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές ανάγκες και δυνατότητες του επιχειρηματικού κόσμου που ζει επί μακρόν στη μέγγενη της ύφεσης», είπε ο πρόεδρος του ΒΕΘ, σημειώνοντας ότι ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι οι οφειλέτες του ΟΑΕΕ ξεπερνούν τους 375.000, ενώ η μαύρη τρύπα του οργανισμού, εκτιμάται ότι θα φτάσει την τρέχουσα χρονιά τα 535 εκατ. ευρώ.

Επαναφέροντας τις προτάσεις του ΒΕΘ προς τον ΟΑΕΕ, ο κ. Παπαδόπουλος μεταξύ άλλων πρότεινε την κεφαλαιοποίηση των οφειλών (πάγωμα), προκειμένου -όπως τόνισε- να έχουν πρόσβαση, όσοι χρωστούν στο ασφαλιστικό ταμείο και αδυνατούν να πληρώσουν, σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα για τις επιχειρήσεις τους, την παροχή δυνατότητας να επιλέγουν κατηγορία ασφάλισης, αύξηση του ορίου, από τις 20.000 στις 40.000 ευρώ, για όσους χρωστούν και αδυνατούν να συνταξιοδοτηθούν, θέσπιση μπόνους για τους συνεπείς ασφαλισμένους του οργανισμού.

Τα σχέδια του ΟΑΕΕ

Στην πλήρη ηλεκτρονικοποίηση των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους, μέχρι το τέλος του έτους, με στόχο τον περιορισμό της γραφειοκρατίας προσανατολίζεται η διοίκηση του ΟΑΕΕ, όπως ανακοίνωσε ο διοικητής του οργανισμού Τάσος Πετρόπουλος.

Αναφερθείς στη ρύθμιση οφειλών προς τον ΟΑΕΕ που αυτό το διάστημα «τρέχει», υπογράμμισε ότι οι αιτήσεις που κατατέθηκαν έχουν ξεπεράσει τις 70.000, ενώ έχει εισπραχθεί περί το 1 δισ. ευρώ. Μάλιστα εκτίμησε ότι μέχρι την καταληκτική ημερομηνία για τη ρύθμιση αναμένεται να κατατεθούν περί τις 100.000 αιτήσεις. Σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο η μερίδα του λέοντος των οφειλών δημιουργήθηκε την τελευταία τετραετία, ως απόρροια της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας.

«Προχωρούμε σε κινήσεις που θα δώσουν ανάσα στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, ωστόσο πρέπει να κάνουμε πολλά περισσότερα για την ανακούφιση των πολιτών. Επεξεργαζόμαστε μία σειρά από μέτρα», είπε ο διοικητής του ΟΑΕΕ, υποστηρίζοντας ότι η κοινωνική ασφάλιση δεν θα καταρρεύσει. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα αναμένεται να καταβληθούν στον ΕΟΠΠΥ 11 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν οι έκτακτες ανάγκες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ανέργων και επαγγελματοβιοτεχνών, που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

«Η διοίκηση του ΟΑΕΕ πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της, τι συμβαίνει σήμερα στη χώρα. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την ανθρωπιστική κρίση. Υπάρχουν συνάδελφοι οι οποίοι μετά βίας κατορθώνουν να ζήσουν την οικογένειά τους. Κατά συνέπεια αδυνατούν να αντεπεξέλθουν σε άλλες υποχρεώσεις, όπως είναι και οι οφειλές προς τον ΟΑΕΕ», ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης (ΟΒΣΘ), Γιάννης Παπαργύρης σημειώνοντας ότι τα όποια προβλήματα δημιούργησαν τα μνημόνια δεν μπορούν να λυθούν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.

Για ρύθμιση οφειλών καλύτερη από τις προηγούμενες έκανε λόγο και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων Θεσσαλονίκης (ΟΕΕΘ), Γιάννης Μανδρίνος που ωστόσο δεν λύνει τα επιτακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιχειρηματικότητα. «Καταθέτουμε κατ' επανάληψη σειρά προτάσεων που και εφαρμόσιμες είναι, και ρεαλιστικές, δυστυχώς όμως δεν λαμβάνονται υπόψη. Θα πρέπει να εξεταστούν και να αναληφθούν πρωτοβουλίες για τη σωτηρία του Ταμείου», είπε μεταξύ άλλων.

πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2020 Premium S.A. All Rights Reserved.