ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ψήφο εμπιστοσύνης στο Υπουργείο Εργασίας δίνει το ILO

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO), θετικά αποτιμούνται οι νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την επαναφορά του θεσμικού πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Μαΐου 2015 στην έδρα του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας στη Γενεύη, ανάμεσα στον υπουργό Εργασίας κ. Πάνο Σκουρλέτη και τον Γενικό Διευθυντή του ILO, κ. Guy Ryder εκφράστηκε από το Υπ. Εργασίας η άποψη του ILO υπέρ των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης και των κοινωνικών συνομιλητών της. Συγεκριμένα, αποδεχόμενος τον υπουργό Εργασίας, ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας αναγνώρισε τις δυσμενείς επιπτώσεις της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων και τόνισε την ειλικρινή του διάθεση για μία στενή, έμπρακτη και χρήσιμη συνεργασία του ILO με την Ελλάδα. Δήλωσε ότι είναι ενήμερος για τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί το προηγούμενο διάστημα από τον υπουργό Εργασίας και τις συνεχείς θεσμικές επαφές του με όλους τους κοινωνικούς εταίρους, καλωσορίζοντας με θέρμη την «ανάσταση» -όπως χαρακτηριστικά είπε- του κοινωνικού διαλόγου στην Ελλάδα, ύστερα από μία παρατεταμένη περίοδο πρακτικής ανυπαρξίας.

Ο υπουργός Εργασίας παρουσίασε την εικόνα καταστροφής που επέφεραν τα «προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής» στα εργασιακά δικαιώματα, το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, την απασχόληση, αλλά και στην ίδια την οικονομική θέση της χώρας. Απαντώντας σε ερώτημα του κ. Ryder αναφορικά με τις εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις με τους «θεσμούς», ο υπουργός κατέστησε σαφές ότι οι θέσεις της Ελλάδας στη διαπραγμάτευση καθορίζονται στη βάση αρχών που είναι σύμφυτες με τον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό και με άξονα την ανάσχεση της κοινωνικής καταστροφής, επισημαίνοντας ότι αυτό το οποίο προσδοκά από τον ILO δεν είναι η με οποιοδήποτε τρόπο εμπλοκή του στη διαπραγμάτευση, αλλά η επιτέλεση του ρόλου του ως εγγυητή των διεθνών συμβάσεων εργασίας και η αναγνώριση του ότι το νομοσχέδιο που έχει εισηγηθεί το υπουργείο Εργασίας αποκαθιστά, με την έννοια αυτή τη διεθνή νομιμότητα, σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Ο κ. Ryder, αναφέρει η ανακοίνωση του Υπ. Εργασίας, αναγνώρισε ότι το νομοσχέδιο κινείται όντως στην κατεύθυνση της αποκατάστασης της «κανονικότητας», όπως σημείωσε, στο πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων και δήλωσε διατεθειμένος να εκφράσει και δημόσια τη γενική υποστήριξή του, πρόθεση που αποτυπώθηκε και στη δήλωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ILO

«Στη συνάντηση μεταξύ του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Ελλάδας. κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη και του γενικού διευθυντή του ILO, κου. Guy Ryder που πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 15 Μάη στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας στη Γενεύη σημειώθηκε μία παραγωγική και θετική ανταλλαγή απόψεων προκειμένου να υπάρξει ένα ισχυρό πλαίσιο για μία παραπέρα ενισχυμένη συνεργασίας.

O ILO καλωσορίζει θερμά την επανεργοποίηση του κοινωνικού διαλόγου στην Ελλάδα. Σ΄ αυτό το πλαίσιο, ο ILO εκτιμά πολύ τις νέες προσπάθειες της κυβέρνησης της Ελλάδας και των κοινωνικών εταίρων για την προώθηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, μαζί και των εν εξελίξει νομοθετικών προσπαθειών με στόχο τη συμμόρφωση τους με τα διεθνή εργασιακά πρότυπα.

Ο ILO θα συνεχίσει τις προσπάθειες του για να εργαστεί μαζί με τους ελληνικούς φορείς για το σκοπό αυτό, όπως επίσης σε άλλους τομείς προτεραιότητας για τη βελτίωση της αγοράς εργασίας».

πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2020 Premium S.A. All Rights Reserved.