ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τρείς τώρα οι συντελεστές ΦΠΑ και φόρος τραπεζικών συναλλαγών

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Οι απορρίψεις πολλών ελληνικών προτάσεων για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος, φέρνουν στο τραπέζι νέες προτάσεις, τόσο για τον ΦΠΑ, όσο και για επιβολή ενός νέου φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές.

Ενα νέο πακέτο συντελεστών ΦΠΑ, σημαντικά αυξημένων διαπραγματεύεται σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση με τους εταίρους, μετά την απόρριψη του σχεδίου των δυο συντελεστών που περιείχε και μείωση του ΦΠΑ αν το προιόν ή η υπηρεσία πληρωνόταν με πλαστικό χρήμα. Οι νέοι συντελεστές που προτείνονται είναι 7%, 14% και 23%. Η μάχη δίνεται για να κρατηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα προιόντα στον χαμηλό συντελεστή του 7%, τα περισσότερα θα βρεθούν στον υψηλό συντελεστή, ενώ τρόφιμα και τιμολόγια των ΔΕΚΟ στον μεσαίο. Και επ' αυτού όμως υπάρχουν ισχυρές αντιρρήσεις από τοςυ εταίρους οι οποίοι επιμένουν στην διατήρηση μόνο δυο συντελεστών, του μεσαίου και του υψηλού.

Για τα νησιά η έκπτωση του 30% έχει ήδη απορριφθεί ενώ μελετάται ένα σύστημα ενίσχυσης των χαμηλών εισοδημάτων μέσω συλλογής αποδείξεων, δηλαδή όποιος έχει χαμηλό εισόδημα και μαζέψει αποδείξεις να παίρνει ώς ενίσχυση ένα μέρος του ΦΠΑ που έχει πληρωθεί με αυτές τις αποδείξεις.

Σχετικά με τον φόρο επί των τραπεζικών συναλλαγών, συζητιέται η επιβολή ενός συντελεστή 0,1 με 0,2 τοις χιλίοις που θεωρητικά συγκεντρώνει φόρο ύψους περίπου 500 εκατομμυρίων Ευρώ ετησίως.Δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη σε ποιές τραπεζικές συναλλαγές θα επιβληθεί ο νέος φόρος.

Όλα πάντως αυτή τη στιγμή είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων καθώς τα τεχνικά κλιμάκια δεν έχουν καταφέρει ακόμη να συμφωνήσουν σε συγκεκριμένα κοστολογημένα μέτρα προκειμένου να υπάρξει μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο καταρχήν για να ακολουθήσει μετά η έγκριση της από το Eurogroup και το άνοιγμα των χρηματοδοτήσεων.

Πρόκειται για ένα παιχνίδι κόντρα στον χρόνο που πιέζει, διότι αν δεν υπάρξει άμεσα συμφωνία, δεν θα ανοίξουν οι χρηματοδοτήσεις και δεν θα υπάρχουν χρήματα για την πληρωμή όλων των υποχρεώσεων του ελληνικού κράτους, δηλαδή και των πληρωμών των δόσεων προς τους διεθνείς πιστωτές και των πληρωμών συντάξεων και μισθών του δημοσίου τον Ιούνιο.

πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2020 Premium S.A. All Rights Reserved.
Διαβάστε ακόμα