ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Με σκηνικό αντιφάσεων στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Με την κυβέρνηση μέσω διαρροών να καλλιεργεί κλίμα ότι επίκειται συμφωνία κάνοντας έτσι κινήσεις τακτικισμού συνεδριάζει το Brussels Group με στόχο να βρει κοινό πεδίο στα καυτά ζητήματα που μένουν ανοικτά.

Παράλληλα με την διαπραγμάτευση σε επίπεδο τεχνικών εμπειρογνωμόνων η ομάδα της Φρανκφούρτης είναι σε πλήρη δράση. Ουσιαστικά είναι το τημ με εκπροσώπους των ηγετών που έχει συσταθεί μεταξύ Αθηνών, Βερολίνου, Φρανκφούρτης και Παρισιού για να λύνει ζητήματα που βαλτώνουν στα τεχνικά κλιμάκια. Ήδη ο Νίκος Παπάς, υπουργός Επικρατείας έχει σύμφωνα με πληροφορίες επιφορτωθεί με το έργο να «τρέξει» τη διπραγμάτευση σε αυτό το επίπεδο, ώστε άμεσα να βρεθεί λύση. Κομβική, επίσης, αναμένεται η τριμερής συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ-Γιούνκερ τη Δευτέρα.

Έστω κι αν η παράταση της πολιτικής διαπραγμάτευσης δε φαίνεται να είναι παραγωγική, κάτι που παραδέχτηκε και ο Γ. Σταθάκης στο Mega απ΄ ότι φαίνεται η τελική συμφωνία θα φέρει πολιτική σφραγίδα με τις αναγκαίες βέβαια τεχνικές «ψυμιθιές». Άλλωστε πεποίθηση της κεντρώας τάσης του ΣΥΡΙΖΑ πλέον είναι ότι ο συμβιβασμός με τους δανειστές είναι μονόδρομος. Ουσαστικά στελέχη όπως ο Δ. Παπαδημούλης, ο Γ. Σταθάκης παραδέχονται και δημόσια ότι μια διαφορετική εξέλιξη πέρα από τη συμφωνία θα βάλει την Ελλάδα όσο και την Ευρώπη σε αχαρτογράφητα νερά.

Τα παιχνίδια με τα «αγκάθια»

Με το εσωτερικό του κόμματος και ειδικά την αριστερή πτέρυγα να περιμένει να δει την υλοποίηση των δεσμεύσεων για κόκκινες γραμμές η κυβέρνηση προσπαθεί να μεταθέσει με τις διαρροές και τις δηλώσεις το βάρος πίεσης στους δανειστές και ειδικά στους σκληρούς, Πάντως όλοι παραδέχονται ότι υπάρχει σύγκλιση έστω κι αν η συμφωνία δεν γράφεται ήδη.

Αγκάθι απ΄ ότι εκτιμάται παραμένουν το δημοσιονομικό κενό, το ασφαλιστικό, τα εργασιακά. Αυτό αναπαράγεται συνέχεια «δείχνοντας» ότι υπάρχει μια διαρκής πάλη μέχρις εσχάτων ώστε να δικαιολογηθεί η όποια σύγκλιση σε σκληρές θέσεις την τελευταία στιγμή.

Πάντως ο κ. Σταθάκης αποκάλυψε στο Mega ότι ο στόχος των εσόδων από τις αλλαγές στον ΦΠΑ βρίσκεται κοντά στο 1 δισ. και επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για ελληνική πρόταση για τρεις συντελεστές και τη θέση των δανειστών για δύο συντελεστές. Βέβαια οι δανειστές επιμένοντας σε δημοσιονομικό κενό διπλάσιο ζητούν περισσότερα μέτρα.

Ωστόσο υπουργός Οικονομίας είπε πως η συμφωνία δεν θα προβλέπει υφεσιακά μέτρα, δεν θα υπάρχουν περικοπές μισθών και συντάξεων, ενώ η αύξηση του κατώτατου μισθού θα γίνει σε δύο δόσεις. Αναφορικά με την 13η σύνταξη ο κ. Σταθάκης είπε πως η καταβολή της θα δοθεί ανάλογα με την πορεία της οικονομίας. Ο κ. Σταθάκης ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει περίπτωση για επιβολή στην κίνηση κεφαλαίων στις τράπεζες και πρόσθεσε ότι η συμφωνία στο θέμα των κόκκινων δανείων έχει ήδη κλείσει.

Πάντως η όποια συμφωνία θα πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη του ΔΝΤ κι εκεί σημαντική είναι η σύνοδος του G8 όπου η αμερικανική πλευρά έχει συνεχείς επαφές με τους Ευρωπαίους.

Γ.Α.

πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2019 Premium S.A. All Rights Reserved.