ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Με σκληρά διλήμματα ο Πρωθυπουργός στην προ ημερήσιας στη Βουλή

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Σε σκληρό πόκερ, που στόχο έχει, πέρα απο την ποδηγέτηση της διαπραγμάτευσης στα απώτατα όρια, την επικοινωνιακή διαχείριση μιας δύσκολης για όλες τις πλευρές συμφωνίας εξελίσσεται η διαχείριση της Ελληνικής κρίσης.

Κεντρικό σημείο των τελευταίων εξελίξεων η απόφαση να μην τηρηθούν οι προθεσμίες αποπληρωμής του Δ.Ν.Τ απο την Αθήνα, αλλά και το ανέβασμα των τόνων κατά των δανειστών και των προτασέων τους.    Ουσιαστικά η ελληνική πλευρά επιδιώκει να σκληρύνει τη στάση της δείχνοντας ότι ειναι αποφασισμένη να παει  το "παιχνίδι" στα άκρα. Ταυτόχρονα επιλέγει να απευθυνθεί στο εσωτερικό ακροατήριο με την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή αντί να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες.

Ήδη ο τόνος εχει δοθεί εν όψει της βραδινής συζήτησης. Στελέχη κοντά στον Πρωθυπουργό παρατηρούν, ότι οι προτάσεις των Θεσμών που διέρρευσαν στον τύπο, όπως  αναφέρουν σε διαρροές απο χτες το βράδυ,  «δεν ανταποκρίνονται, στις αλλαγές που είχαν αποδεχθεί στο Brussels Group! Δεν έχουν κάνει ούτε βήμα πίσω, ανεξάρτητα αν στους τέσσερις αυτούς μήνες οι δύο πλευρές είχαν συγκλίνει σε μεταρρυθμίσεις, τις οποίες, ενώ η ελληνική κυβέρνηση ενσωμάτωσε στην πρότασή της, η πρόταση των δανειστών δεν τις εμπεριέχει» αναφέρουν.

Αυτή τους η στάση, τονίζουν, «δημιουργεί εύλογα ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο συμβάλει στην εύρεση αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας. Αν γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις τους θα συνεχιστεί το τραγικό λάθος της κυβέρνησης Σαμαρά/Βενιζέλου που οδήγησε τη χώρα σε στρατηγικό αδιέξοδο λιτότητας».

Είναι προφανές οτι εν όψει της συζήτησης το βράδυ στη Βουλή το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να πετάξει το μπαλάκι της ευθύνης του ενδεχόμενου αδιεξοδου στους δανειστές και να "στριμώξει" την αντιπολίτευση. Στο πλαισιο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να θέσει σκληρά διλήμματα σήμερα το βράδυ με αποδέκτες τόσο το εσωκομματικό όσο και το αντιπολιτευτικό ακροατήριο.

Η εκτίμηση ειναι οτι θα ζητήσει στήριξη στο ήδη γνωστό απο διαρροές ελληνικό σχέδιο που βέβαια όπως και το Μαξίμου αποδέχεται απέχει " παρασάγγας " απο το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα με έμφαση σε μια πατριωτική ρητορική θα επισημάνει σύμφωνα με πληροφορίες ότι η επιλογή των δανειστών να ζητήσουν προταφανώς επώδυνα μέτρα συνιστά μια λανθασμένη επιλογή που εκπορεύεται από σκοπιμότητες συμφερόντων που δεν επιθυμούν την επιβίωση του ευρωπαϊκού πολιτικού κεκτημένου, αλλα και μιας δημοκρατικά εκλεγμένης αλλα εκτός κεντρικού πολιτικού παραδείγματος ΕΕ κυβέρνησης.

Ουσιαστικά ο Πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να στοχοποιήσει τον κύκλο γύρω απο τον Γερμανό Υπουργό Οικονομκων Β. Σόιμπλε και παράλληλα να διαμορφώσει ένα κλίμα συνευθύνης και στοίχισης πίσω από την κυβέρνηση με ερωτήματα που ακόμα και η αντιπολίτευση θα δυσκολευτεί να απαντήσει αρνητικά.

Κεντρική αγωνία που οδηγεί σε αυτές τις επιλογές ειναι η πιθανότητα  για επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και το σύρσιμο σε αποδοχή οτι σε αυτή τη φάση αυτό που γίνεται είναι η ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης. Κάποιος πρέπει να φανεί οτι έχει την ευθύνη σε μια τέτοια περίπτωση ,ώστε η κυβερνηση να μείνει εκτός απο το κάδρο. Κοινώς να πάει ο "μουζούρης" άλλου ώστε και την επόμενη μέρα σε μια τέτοια ακραία κατάσταση ο πρωθυπουργός να παραμείνει ως κεντρικός παίκτης.

Γιώργος Αλεξάκης

πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2020 Premium S.A. All Rights Reserved.