ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ανοίγουν από αύριο οι Τράπεζες. Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Ανοικτά θα είναι από αύριο, Δευτέρα 20 Ιουλίου, όλα τα υποκαταστήματα των τραπεζών, έπειτα από την απόφαση λήξης της τραπεζικής αργίας.

Δημοσιεύθηκε το Σάββατο (18/7) στο ΦΕΚ, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την άρση της τραπεζικής αργίας, όπου αναφέρονται λεπτομερώς οι όροι υπό τους οποίους θα επαναλειτουργήσει το τραπεζικό σύστημα.

Σύμφωνα με αυτή, το ημερήσιο όριο αναλήψεων παραμένει στα 60 ευρώ, πλέον όμως οι καταθέτες θα έχουν τη δυνατότητα, αν δεν προχωρήσουν σε αναλήψεις επί επτά συνεχόμενες ημέρες, να «σηκώσουν» μέχρι και 420 ευρώ αθροιστικά μέσα στην εβδομάδα.

Επίσης, στην ΠΝΠ ορίζεται ότι πλέον οι πολίτες δεν θα μπορούν να κάνουν αναλήψεις μετρητών με πιστωτική κάρτα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Αναλυτικότερα, τα βασικά σημεία που αναφέρει η ΠΝΠ, σχετικά με την επαναλειτουργία των τραπεζών είναι:

1. Από την Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015 λήγει η τραπεζική αργία η οποία κηρύχθηκε με την από 28 Ιουνίου 2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

2. Επιβάλλεται περιορισμός στις αναλήψεις μετρητών και στην κίνηση κεφαλαίων κατά τα προβλεπόμενα στην παρούσα ΠΝΠ.

3. Από την Δευτέρα δεν επιτρέπονται οι κάθε μορφής αναλήψεις μετρητών από κατάστημα ή από Αυτόματες Ταμειολογιστικές Μηχανές (ΑΤΜ) που υπερβαίνουν το ποσό των εξήντα (60) ευρώ ανά καταθέτη (CustomerID), ανά πιστωτικό ίδρυμα, ανά ημέρα, από τα ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

4. Μετρητά που δεν αναλήφθηκαν κάποια ημέρα ή ημέρες μπορούν να αναληφθούν σωρευτικά έως του ποσού των τετρακοσίων είκοσι ευρώ (420) ανά εβδομάδα.

5. Η απαγόρευση ανάληψης μετρητών εφαρμόζεται και σε κάθε άλλη πληρωμή μετρητών από τα ιδρύματα, ανεξαρτήτως νομίσματος, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, των εισπράξεων επιταγών και των πληρωμών βάσει εγγυητικών επιστολών, οι οποίες κατατίθενται σε τραπεζικό λογαριασμό, για τις αναλήψεις από τον οποίο ισχύουν οι περιορισμοί της προηγούμενης παραγράφου.

6. Επίσης, απαγορεύονται οι αναλήψεις μετρητών με χρήση πιστωτικών και προπληρωμένων καρτών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

…Και μερικά μυστικά

Σταχυολογήσαμε μερικά "περίεργα" της Πράξης Πομοθετικού Περιεχομένου και αναζητήσαμε τις εξηγήσεις τους.

Η παράγραφος 8 του πρώτου άρθρου της ΠΝΠ για τις τραπεζικές συναλλαγές αναφέρει οτι απαγορεύεται η πρόωρη, μερική ή ολοκληρωτική εξόφληση δανείων με χρήμα που προέρχεται από τραπεζικό λογαριασμό. Επιτρέπεται μόνο με χρήμα που έρχεται από το εξωτερικό ή με μετρητά. Γιατί γίνεται αυτό; Διότι ορισμένες τράπεζες δεν έχουν επαρκή ρευστότητα και φοβάται η Ένωση Ελληνικών τραπεζών οτι αν πχ πληρώσεις από ένα λογαριασμό της Alpha Bank ένα δάνειο στην Εθνική η ρευστότητα της Alpha που είναι ήδη περιορισμένη θα περιορισθεί ακόμη περισσότερο. Το μέτρο αυτό λοιπόν αποσκοπεί στην διατήρηση των ισορροπιών μεταξύ των τραπεζών και ασφαλώς περιλαμβάνει και τις ξένες τράπεζες, διότι πχ αν από κατάθεση σε ελληνική τράπεζα πληρώσει κάπιος δάνειο στην HSBC ή στη Citi που υπάρχουν πολλά ναυτιλιακά δάνεια, δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα στις ελληνικές τράπεζες. Ο λόγος για τον οποίο κάποιος θα ήθελε να εξοφλήσει ένα δάνειο του ξοδεύοντας τα χρήματα των καταθέσεων του είναι προφανής: Επειδή φοβάται το κούρεμα των καταθέσεων. Και φτάνουμε εδώ στην περίπτωση  που κάποιος έχει 100.000 κατάθεση και 100.000 δάνειο και δεν του επιτρέπεται να το εξοφλήσει.

Σε αυτή την περίπτωση αν γίνει κούρεμα και η κατάθεση του μειωθεί πχ στις 80.000 ενώ το δάνειο παραμένει φυσικά στις 100.000 μπορεί να προσφύγει στο δικαστήριο και το πιθανότερο είναι οτι θα δικαιωθεί, λέγοντας οτι εγω επιθυμούσα την εξόφληση του δναείου μου, αλλά δεν μου το επέτρεψε η τράπεζα. Γενικά η ΠΝΠ θέτει περιορισμούς που σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούν να ισχύσουν αν φτάσει μια υπόθεση στα δικαστήρια.

Ένα άλλο σημείο που πρέπει να ληφθεί υπόψη σχετικά με το "νέο" χρήμα που μπορεί να έρθει ώς κατάθεση στην Ελλάδα από το εξωτερικό ή να μπεί στις τράπεζες με μετρητά, από τα "σεντούκια" είναι οτι αν έρθει από το εξωτερικό, μπορεί να ξαναβγεί στο εξωτερικό. Αν έρθει όμως σε μετρητά, δεν μπορεί να βγεί στο εξωτερικό. Σχετικά με το τι επιρτέπεται για τις επενδύσεις σε μετοχές στο χρηματιστήριο περιμένουμε να δούμε λεπτομέρειες που θα διευκρινίζονται με τις σχετικές ανακοινώσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που θα εκδωθούν σύντομα. Το χρηματιστήριο αναμένεται να ανοίξει τις επόμενες ημέρες, εντός της εβδομάδας και θα λειτουργήσει με περιορισμούς που ασφαλώς θα δημιουργήσουν στρεβλώσεις. Θεωρείται πάντως βέβαιο οτι τα χρήματα που θα επενδύονται από καταθέσεις του εξωτερικού σε ελληνικές μετοχές, θα μπορούν να επανεξαχθούν μετά την πώληση των μετοχών, ενώ αυτά που προέρχονται από καταθέσεις που ήδη βρίσκονται εδώ ή από μετρητά δεν θα μπορούν να εξαχθούν. Είναι άγνωστο ακόμη τι θα γίνει με τις επενδύσεις ξένων funds που έχουν ήδη γίνει και οι οποίες έιναι τόσο μεγάλες που αν ατ ξένα funds πουλήσουν τις μετοχές τους και θελήσουν να εξάγουν τα κεφάλαι στο εξωτερικό, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα υποστεί τεράστιο πλήγμα.

Όσον αφορά στις πληρωμές στο εξωτερικό, υπάρχει μια σημαντική λεπτομέρεια που άλλαξε από τις προτάσεις της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών με την παρέμβαση του υπουργείου οικονομικών. Ενώ η ΕΕΤ έλεγε ότι με τις πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες μπορούν να πληρώνονται αγορές ΑΠΟ το εξωτερικό, το υπουργείο μετέτρεψε το ΑΠΟ σε ΣΤΟ και έτσι επιτρέπεται η χρήση καρτών για αγορές ΣΤΟ εξωτερικό και όχι ΑΠΟ το εξωτερικό. Με λίγα λόγια όποιος βρίσκεται στο εξωτερικό μπορεί να χρησιμοποιήσει την κάρτα του, αλλά κάποιος που βρίσκεται στην Ελλάδα δεν μπορεί να αγοράσει τίποτα μέσω ιντερνετ. Η αλλαγή δηλαδή της λέξης ΑΠΟ στη λέξη ΣΤΟ, καταργεί τις αγορές μέσω ιντερνετ.

Τέλος για όλες τις πληρωμές εργαζομένων στο εξωτερικό, πχ για να πληρωθεί ένας εργαζόμενος ελληνικής εταιρίας που εργάζεται εκτός Ελλάδος η εταιρία θα πρέπει να πάρει ειδική άδεια την αίτηση για την οποία κάνει στην τράπεζα του και τελικά εγκρίνεται από την τράπεζα της Ελλάδος. Φυσικά χρειάζονται δικαιολογητικά που να αποδεικνύουν την νομιμότητα της συναλλαγής. Αν τελικά δεν τηρηθεί η νομιμότητα αυτή ή αν θέλει κάποιος πχ ενώ εργάζεται στην Ελλάδα δηλωθεί από την εταιρία ώς συνεργάτης του εξωτερικού για να πληρώνεται στο εξωτερικό και αποκαλυφθεί, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης τριών ετών.Πηγή:www.reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2020 Premium S.A. All Rights Reserved.