ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Capital controls: Εκτόξευση του πλαστικού χρήματος – χτύπημα στην παραοικονομία

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Έκρηξη των χρεωστικών καρτών, του τζίρου μέσω των POS και της ηλεκτρονικής τραπεζικής παρατηρείται το τελευταίο διάστημα λόγω της επιβολής των κεφαλαιακών περιορισμών, εξέλιξη που όπως επισημαίνουν υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη, μπορεί να επιφέρει σημαντικά οφέλη στο έλεγχο της "μαύρης οικονομίας". 

Όπως τονίζει ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Θ. Καλαντώνης παρά τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στις τράπεζες και την ελληνική οικονομία η πρόσφατη επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών, έχουν υπάρξει και αρκετά παράπλευρα οφέλη. 

Έτσι εκδόθηκαν πάνω από 1εκ νέες χρεωστικές κάρτες κατά το μήνα Ιούλιο, ενώ πριν τους κεφαλαιακούς περιορισμούς, εκδίδονταν κατά μέσο όρο κάτω από 100.000 κάρτες μηνιαίως. Παράλληλα ο τζίρος σε POS των χρεωστικών καρτών υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με πέρυσι με την αυξημένη χρήση να παρατηρείται στους υφιστάμενος αλλά και στους νέους πελάτες καρτών, ενώ πενταπλασιάστηκαν οι νέοι κωδικοί χρήσης ηλεκτρονικής τραπεζικής eBanking (με πάνω από 150,000 νέους χρήστες τον Ιούλιο).

Η ζήτηση για εγκατάσταση συσκευών POS εκτοξεύτηκε, ακόμα και από λιγότερο παραδοσιακούς κλάδους , όπως μικρές επιχειρήσεις και ιδιώτες επαγγελματίες (π.χ. φαρμακοποιοί, γιατροί, οδοντιατρικές κλινικές) . Εκτιμάται ότι στα επόμενα δύο χρόνια, η εγκατεστημένη βάση συσκευών POS στη χώρα θα φτάσει τις ~400.000 (υπερδιπλασιασμός από τη σημερινή βάση των ~150.000) 

"Σε παρόμοια κατεύθυνση προβληματίστηκε και η Ελληνική κυβέρνηση αξιολογώντας την εισαγωγή ενός άνω ορίου 70€ για κάθε συναλλαγή με μετρητά στα τουριστικά νησιά. Παρόλο που αυτή η πρόβλεψη έμεινε εκτός της νομοθεσίας που ψηφίστηκε πρόσφατα, η ιδέα δεν έχει εγκαταλειφθεί, και πραγματικά πιστεύουμε, τονίζει ο κ. Καλαντώνης, ότι η επιβολή ενός γενικού ορίου στις συναλλαγές μετρητών θα έχει σημαντικά οφέλη στον έλεγχο της «μαύρης» οικονομίας και την ενδυνάμωση των δημοσιονομικών της χώρας. Αναμφίβολα, η δυναμική είναι μεγάλη, εάν κάποιος αναλογιστεί ότι σήμερα οι πληρωμές με κάρτες αντιπροσωπεύουν μόνο το 6% των συνολικών πληρωμών στη χώρα, ένα από τα μικρότερα ποσοστά στην Ευρώπη. 

Στην χώρα μας, επισημαίνει ο κ. Καλαντώνης, το μέγεθος της «μαύρης» οικονομίας εκτιμάται στο 25% του ΑΕΠ, (δηλ. €40δις). Βάσει εκτιμήσεων, μια μείωση της κατά €5δις θα μπορούσε να αποφέρει αύξηση φορολογικών εσόδων πάνω από 1€δις ετησίως (ΦΠΑ, φορολογία φυσικών και νομικών προσώπων). Άρα η συντονισμένη υλοποίηση ενός εκτενούς πακέτου μέτρων για την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών θα μπορούσε να μειώσει τουλάχιστο κατά 25% τη «μαύρη» οικονομία, ενισχύοντας σημαντικά τα δημόσια έσοδα της χώρας καταλήγει ο ίδιος.

Η εικόνα ανά τράπεζα

Ειδικότερα στη Eurobank, ο κ. Καλαντώνης τονίζει ότι κατά το μήνα των κεφαλαιακών περιορισμών:

• Εκδόθηκαν 170.000 νέες χρεωστικές κάρτες, με μηνιαίο μέσο όρο τις 10.000 πριν τους κεφαλαιακούς περιορισμούς• Υπερδιπλασιάστηκε ο τζίρος/χρήση των χρεωστικών καρτών σε POS• Υπερ-δεκαπλασιάστηκε η έκδοση νέων κωδικών/χρηστών e-Banking , με πάνω από 26.000 νέες εγγραφές χρηστών στην υπηρεσία

Ολες οι παραπάνω εξελίξεις αναμένεται να βοηθήσουν σημαντικά τις τράπεζες στην προσπάθεια μείωσης του λειτουργικού τους κόστους, μέσω μεταφοράς των συναλλαγών από τα τραπεζικά καταστήματα σε εναλλακτικά κανάλια εξυπηρέτησης, δηλ. ATM, POS και e-Banking τονίζει ο έμπειρος τραπεζίτες και προσθέτει ότι ακόμα πιο ουσιαστικά όμως, αυτές οι εξελίξεις, θα συμβάλλουν στη μετάβαση της Ελληνικής οικονομίας από την κυριαρχία των συναλλαγών με μετρητά στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. 

Σε ότι αφορά στις υπόλοιπες τράπεζες η Alpha Bank εξέδωσε περίπου 220.000 κάρτες τον Ιούλιο, περισσότερες απ' όσες είχε εκδώσει συνολικά το προηγούμενο έτος, ενώ η Εθνική Τράπεζα εξέδωσε περισσότερες από 400.000 κάρτες debit τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες.

Σύμφωνα με την Alpha Bank, οι πωλήσεις σε σούπερ μάρκετ και βενζινάδικα με χρήση καρτών διπλασιάστηκε λόγω των capital controls ενώ η χρήση στην περιφέρεια τριπλασιάστηκε.

Σύμφωνα με τη Visa Europe, ο αριθμός των ενεργών καρτών debit Visa στην Ελλάδα υπερδιπλασιάστηκε τον Ιούλιο σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, με την εταιρεία να καταγράφει μια αύξηση κατά 135% των συναλλαγών με κάρτες τις δύο εβδομάδες που ακολούθησαν την επιβολή των capital controls. Σημειώνεται ότι το 2014 οι δαπάνες για κάρτες Visa ήταν 1 ευρώ για κάθε 37 ευρώ, έναντι του 1 προς 6 στο σύνολο της Ευρώπης.

Κώστας Παπαγρηγόρης

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2020 Premium S.A. All Rights Reserved.